ZDRAVILNE RASTLINE

Navadni plešec: zdravilni plevel, ki lajša menstruacijo in nadomesti gorčico

Spoznajte je še en zanimiv plevel, ki raste po Sloveniji in v sebi skriva veliko zdravilno moč.
Fotografija: Plešec zlahka prepoznamo po njegovih srčastih plodovih, ki spominjajo na listke in zrastejo pod belim socvetjem vzdolž vitkega stebla. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Plešec zlahka prepoznamo po njegovih srčastih plodovih, ki spominjajo na listke in zrastejo pod belim socvetjem vzdolž vitkega stebla. Foto: Shutterstock

Če radi zahajate v naravo, ste ob poteh, na njivah in travnikih gotovo že kdaj opazili belo cvetočo rastlino z drobnimi zelenimi listki v obliki majhnih srčkov vzdolž stebla. Spominjam se, da so nas kot otroke prav ti srčasti poganjki izredno fascinirali, kaj vse si ne izmisli narava. Nismo pa vedeli, da srčki niso listi, ampak plodovi rastline, ki nosi ime navadni plešec in je užitna ter zdravilna. Človeštvo jo v zeliščarske in kulinarične namene uporablja že več kot tisoč let. 

Plešec rad raste na kmetijskih površinah, tudi tistih, ki so bile obdelane z gnojili in pesticidi, zato bodite pozorni, kje ga nabirate. Foto: Shutterstock
Plešec rad raste na kmetijskih površinah, tudi tistih, ki so bile obdelane z gnojili in pesticidi, zato bodite pozorni, kje ga nabirate. Foto: Shutterstock

Zdravilne učinkovine 

Navadni plešec (Capsella bursa-pastoris) je pri nas dobro razširjena rastlina, ki sliši na veliko imen. Najzanimivejši med njimi so nedvomno pastirska torbica (kar je prevod njegovega latinskega imena), taška, divji srčeki, materini srčki in škofova kapica. Našteti vzdevki niso naključni, ampak so si jih ljudje izmislili prav zaradi srčastih plodov te rastline. 

Botanično spada plešec v družino križnic in je v sorodu z zeljem, ohrovtom, brokolijem, cvetačo in gorčico.  Z gorčico ima skupen tudi okus, saj vsebuje posebne snovi, imenovane gorčični glikozidi, ki so odgovorne za pekoč okus, poleg tega pa so tudi dobre za zdravje, delujejo namreč protivnetno, antioksidativno, protialergijsko in protirakavo. 

V lekarni boste našli posušeni navadni plešec, a je za čaj še bolje uporabiti presnega, saj sveža rastlina vsebuje več zdravilnih snovi. Foto: Shutterstock
V lekarni boste našli posušeni navadni plešec, a je za čaj še bolje uporabiti presnega, saj sveža rastlina vsebuje več zdravilnih snovi. Foto: Shutterstock

Poleg gorčičnih glikozidov plešec vsebuje tudi vitamine, minerale, flavonoide in pa biogene amine, kot so holin, acetilholin, prolin, tiramin in histamin, vseh naštetih pa je največ v sveže nabranih rastlinah, zato ga je bolje uživati sproti, kot pa sušiti in shranjevati na zalogo. 

Plešec je že od nekdaj dragocena rastlina ljudskega zdravilstva. Naši predniki so srčasto obliko njegovih plodov povezovali z blagodejnim vplivom na srce in imeli na nek način prav, saj je znanost potrdila, da učinkovine v plešcu ožijo krvne žile in utrjujejo njihove stene ter posledično uravnavajo tako visok kot nizek krvni tlak. 

Poleg tega rastlina ustavlja tudi krvavenja želodca, črevesja, ledvic, pljuč, maternice, nosu in ran. Naši predniki so ga zato zdrobljenega v prah posipali na rane in si s poparkom izpirali krvaveči nos. Še danes pa se uživanje poparkov ali tinktur iz plešca priporoča pri premočnih menstruacijah in hemoroidih. 

PREBERITE ŠE -> Regačica: Ta zdravilni plevel lahko uporabljate namesto zelene, razstruplja telo

Plešec deluje tudi antiseptično in diuretično, zato je lahko dopolnilo pri zdravljenju vnetega mehurja, vendar z njim ne smemo pretiravati, saj ima pomirjevalen učinek, ki bi v večjih količinah povzročil težave. 

Prav tako plešca ne smejo uživati nosečnice, ker lahko povzroči splav, odsvetuje pa se tudi osebam, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Če imate težave s srcem, ščitnico ali predpisana zdravila za visok krvni tlak, se pred uživanjem plešca posvetujte z zdravnikom.  

Najbolj okusni so mladi listi navadnega plešca, so rahlo pekoči in pred cvetenjem še ne vsebujejo preveč grenčin. Foto: Shutterstock
Najbolj okusni so mladi listi navadnega plešca, so rahlo pekoči in pred cvetenjem še ne vsebujejo preveč grenčin. Foto: Shutterstock

Plešec v kulinariki

Zaradi pekočih gorčičnih glikozidov lahko plešec uporabimo kot nadomestek gorčice, pri čemer naberemo njegove srčaste plodove, ki jih lahko nato dodamo namazom ali pa jih shranimo v kisu in soli, da nam bodo zdržali dlje. 

A pekoča niso samo semena rastline, tudi sveži listi imajo rahlo pikanten okus, še izrazitejšega pa korenine (najmočnejši je, ko je rastlina mlada), ki spominjajo na ingver, zato se jih uporablja na podoben način. 

Tudi liste v kulinarične namene uporabljamo, ko so mladi, takšne lahko uživamo kar presne v solatah ali smutijih, lahko pa jih tudi pokuhamo in dodamo v priloge, a imejte v mislih, da s toplotno obdelavo izgubljajo pikanten okus. 

V zdravilne namene lahko plešec uporabljamo tudi v posušeni obliki, čeprav, kot smo omenili že prej, vsebuje tak manj zdravilnih učinkovin.  

Navadni plešec je užiten od listov do korenin, njegove korenine so pravzaprav podobnega okusa kot ingver in jih tudi porabljamo v enake namene. Foto: Shutterstock
Navadni plešec je užiten od listov do korenin, njegove korenine so pravzaprav podobnega okusa kot ingver in jih tudi porabljamo v enake namene. Foto: Shutterstock

Kje in kdaj ga nabiramo 

Plešec raste vse leto in ga lahko nabiramo v vseh letnih časih, tudi pozimi, če ni snega, rastlina namreč še tvori okusne liste. Za presno uživanje je najboljši pred cvetenjem, saj potem postane bolj grenek. Če ga želimo sušiti v zdravilen namene, pa ga je najbolje nabrati pozimi, takrat izkopljemo celo rastlino, s koreninami vred. 

Našli ga boste na in ob njivah ter poljih, vrtovih, travnikih pa tudi ob sprehajalnih poteh. Imejte v mislih, da ima rastlina rada dušik in pogosto raste na obdelanih površinah, kjer so bili uporabljeni pesticidi, zato se nabiranja na takšnih mestih raje izogibajte. 

Lahko pa plešec gojite tudi sami doma, saj je semena mogoče kupiti v trgovini, vse, kar potrebuje za rast, pa je sonce. Če ne boste osmukali vseh njegovih plodov, je velika verjetnost, da se vam bo vsako leto sam zasejal. 

Preberite še:

V prodaji