Kje je trenutno znanost, ko pridemo do vprašanja zaviranja staranja?

Živimo v času, ko je naša življenjska doba najdaljša, a veliko ljudi v zrelejših letih trpi zaradi kroničnih bolezni. Večino teh lahko s pravim in dovolj hitrim pristopom preprečimo. Še posebej mi je blizu znanost o dolgoživosti, ki nas uči, kaj nas hitreje stara in kako lahko to ustavimo oziroma upočasnimo. Veliko lahko naredimo že s tem, da je naša pozornost usmerjena v zdravje, in ne bolezen. Prihodnost je v individualnem pristopu, iskanju vzroka, zakaj so nastala različna neravnovesja v telesu, in njegovi odpravi. 

Uporaba zaslonov pred spanjem vpliva na naš cirkadiani ritem in posledično na hormone in spanje, s tem pa tudi na našo energijo. Čisto premalo se zavedamo, kako pomembno je spanje. Njegovo pomanjkanje prispeva k pojavu srčno-žilnih bolezni, demence, zmanjšuje imunsko funkcijo in našo dolgoživost. 

Veliko slišimo o celičnem staranju, prostih radikalih in antioksidantih, a laiki včasih vsega ne razumemo. Nam lahko pomagate z razlago?

Prosti radikali so molekule, ki jim primanjkuje elektron, zato so nestabilne, iščejo ga pri sosednjih molekulah in s tem aktivirajo oksidativni stres. To poškoduje celične strukture in tako prispeva k hitrejšemu staranju. Naše telo ima mehanizme, da se pred tem zaščiti. Velikokrat pa se zgodi, da samo ne more več nevtralizirati prostih radikalov, in tu nam pride prav pomoč v obliki antioksidantov, ki jih najdemo v hrani. Predvsem barvita sveža hrana z veliko vitaminov in mineralov. Kadar je treba, lahko dodajamo tudi različne dodatke v obliki vitaminskih pripravkov. Moramo pa biti pozorni, kajti prevelika uporaba ima lahko nasproten učinek. 

Naj bo vaša prehrana barvita in sveža, kot življenje samo. Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Katera živila naj uživamo za zaviranje staranja?

Različno hrano, bogato s hranili. Vsak dan zaužijmo različne barve v obliki sadja in zelenjave. Uživajmo kakovostne beljakovine. Ne pozabimo na zelo pomembne dobre maščobe, kot so olivno olje in olive, oreški, semena, avokado, maščobne kisline omega-3. Izogibajmo se sladkorju, pregretim maščobam in predelani hrani. 


Vemo, da telesu škodujejo alkohol, kajenje in sladkor, kaj pa ure in ure, ki jih zdaj zaradi epidemije preživimo pred zasloni, in stres, ki nam ga povzroča koronavirus?

Raziskave so pokazale, da prevelika uporaba interneta vpliva na duševno zdravje, kakovost življenja in imunski sistem. A to še ni vse. Uporaba zaslonov pred spanjem vpliva na naš cirkadiani ritem in posledično na hormone in spanje, s tem pa tudi na našo energijo. Čisto premalo se zavedamo, kako pomembno je spanje. Njegovo pomanjkanje prispeva k pojavu srčno-žilnih bolezni, demence, zmanjšuje imunsko funkcijo in našo dolgoživost. Že zaradi pandemije je stresa več. Veliko ljudi je prestrašenih. Pravzaprav se srečujemo z epidemijo stresa. Vse to lahko tudi privede do več vnetij v telesu in tveganja za pojav kroničnih bolezni. Dobro je, da se tega zavedamo in se vprašamo, kaj lahko naredimo vsak dan. Študije so pokazale, da imajo globoko dihanje, meditacija, joga, taj či in hoja izreden vpliv na zmanjšanje stresa. Najdimo nekaj, kar nas osrečuje, in to vpletimo v naše vsakodnevno življenje.