Predstavitvena informacija

Naj oslabljen mehur ne določa, kdo ste in kaj lahko počnete

Nosečnosti, porodi, oslabljene mišice medeničnega dna, nato pa še hormonska nihanja v času med menopavzo in po njej …
Fotografija: Ženske se v primerjavi z moškimi z inkontinenco srečajo prej in pogosteje. FOTO: Abena Helpi
Odpri galerijo
Ženske se v primerjavi z moškimi z inkontinenco srečajo prej in pogosteje. FOTO: Abena Helpi

Vse to so razlogi, da se ženske precej pogosto srečujejo z oslabljenim mehurjem in nehotenim uhajanjem urina. Kaj lahko storite?

Urinska inkontinenca je precej pogostejša, kot si morda mislite. Z nehotenim uhajanjem urina se glede na podatke srečuje 1 od 10 oseb, starejših od 20 let. Po vsej verjetnosti pa je ta številka še večja.

Ženske se v primerjavi z moškimi z njo srečajo prej in pogosteje. Med nosečnostjo naj bi se s težavami z zadrževanjem urina spopadalo kar 40 % žensk! Ta odstotek je še višji pri nosečnicah, starejših od 35 let, in tistih s povečano telesno težo. Med 45. in 55. letom starosti pa k oslabljenemu mehurju prispeva še hormonsko neravnovesje, značilno za obdobje menopavze in po menopavzi.

Kdaj pride do uhajanja

Pri ženskah sta najpogostejši obliki inkontinence:

  • stresna inkontinenca, ko pride do uhajanja (lahko le nekaj kapljic) ob stresu oz. naporu. (Pre)velik pritisk na mišice medeničnega dna, ki posledično ne zadržijo uhajanja, je lahko že dvig težkega bremena, kašljanje, kihanje, smeh ali intenzivnejša vadba;
  • urgentna inkontinenca pa imenujemo težave, ko pride nenadna nuja po uriniranju, ki je ni mogoče zadržati, čeprav mehur še ni povsem poln.

5 nasvetov, kaj lahko storite

Ob težavah z oslabljenim mehurjem se najprej zavedajte, da niste sami. Veliko lahko naredite za izboljšanje ali celo odpravo težav:

1. Informirajte se

Danes je na voljo veliko koristnih informacij o urinski inkontinenci. Preberite in raziščite jih in se ob pogostejših in večjih težavah pogovorite s svojim osebnim zdravnikom ali farmacevtom v lekarni.

FOTO: Abena Helpi
FOTO: Abena Helpi

2. Poskrbite za hidracijo in zdravo prehrano

Ne izogibajte se pitju tekočine, ampak zaužijte od 2 do 2,5 litra (vključujoč hrano) tekočine na dan. Najboljša je voda. Temen in koncentriran urin lahko draži mehur in povzroči pogostejšo nujo po uriniranju in uhajanje. Izogibajte se pitju alkohola ter čezmernemu uživanju kave in pravega čaja. Za mehur dražeča je tudi preveč začinjena hrana. 

3. Poskrbite za formo mišic medeničnega dna

Redna in pravilna vadba mišic medeničnega dna lahko znatno pripomore k izboljšanju stanja.

4. Ohranite težo pod nadzorom in ostanite dejavni

Na poslabšanje simptomov inkontinence vpliva tudi čezmerna telesna teža, zato poskrbite za redne aktivnosti in ohranite težo pod nadzorom. Izogibajte se vadbam, ki vključujejo aktivacijo trebušne votline, kot so dvigovanje nog, počepi, trebušnjaki ali vadba z utežmi. Namesto tega izberite dejavnosti, pri katerih odpirate prsni koš, podaljšujete hrbtenico in tako zmanjšujete pritisk na trebušno votlino. Takšne aktivnosti so na primer plavanje, kolesarjenje, joga.

FOTO: Abena Helpi
FOTO: Abena Helpi

5. Ne uporabljajte higienskih vložkov, ampak izberite namenske pripomočke

Drugače kot običajni higienski vložki so pripomočki za inkontinenco zasnovani tako, da hitro vpijejo urin in preprečujejo iztekanje, nevtralizirajo neprijeten vonj po urinu in ostanejo na svojem mestu. Obenem je pomembno, da so narejeni iz zračnih in potrjeno koži prijaznih materialov.

Ne veste, kateri pripomoček je pravi za vas? Naročite brezplačni vzorec

Ne glede na to, ali vam uide le nekaj kapljic ali večja količina urina, je včasih med veliko ponudbo težko izbrati pravi pripomoček. Pri danskem proizvajalcu ABENA zagovarjajo načelo, da je treba izbrati čim tanjši pripomoček, ki je hkrati dovolj vpojen za vaše potrebe.

FOTO: Abena Helpi
FOTO: Abena Helpi

Poleg tega lahko pripomoček pred nakupom preizkusite – popolnoma brezplačno. Naročite lahko do tri različne vzorce, ki jih boste v nekaj dneh dobili na dom v diskretnem pakiranju in brez kakršnega koli plačila. Brezplačni vzorec lahko naročite na tej povezavi.

Poskrbite za zaščito in samozavestno uživajte polno življenje

Glede na današnje znanje in pripomočke, ki so na voljo, lahko kljub (občasnemu) uhajanju urina živite življenje, kot si ga želite.

Pojdite na pomembno poslovno srečanje, vpišite se na skupinsko vadbo, uživajte v dejavnostih in družbi ljudi, ki vas osrečujejo – samozavestno in brez zadrege.


Naročnik oglasne vsebine je Abena Helpi d.o.o.

V prodaji

Ne spreglejte