Si, kar ješ, pravijo. Zato bi morali vsak dan jesti zdravo, kakovostno, najbolje lokalno pridelano in sezonsko hrano. Ta s svojimi hranili, vitamini, minerali, antioksidanti skrbi za krepak imunski sistem, ta pa, da smo zdravi; raziskovalci redno odkrivajo užitne in okusne rešitve, s katerimi preganjamo ali pa blažimo najrazličnejša stanja. Tudi gripo in prehlad, za katerima odrasli v povprečju trpimo od dva- do trikrat na leto.

Na prvo mesto odganjalcev nadležnih prehladnih obolenj nutricionisti postavljajo česen. Ne, ne zaradi vonja, temveč alicina, ki deluje protimikrobno in protivirusno. Najbolje je žvečiti surovega, če ga prenesete, pa nikar ne skrbite zaradi vonja, bolni tako ne smete med ljudi. Lahko ga drobno nasekljate in zaužijete z žličko medu, ki prav tako deluje protivirusno. Če vam surov vendarle ne gre po grlu, ga redno dodajajte jedem, ki jih kuhate: od juh do prilog. Kljub kuhanju se nekaj zdravih sestavin ohrani. Podobno je s čebulo.


Od kurkume do citrusov

Čim večkrat uporabljajte začimbe, kot so kurkuma, klinčki, cimet, timijan. Ne pozabite na janež, najpogosteje pijemo čaj, ki naj bi deloval protibakterijsko, lajšal kašelj, obenem pa pomagal čistiti sluz v zgornjih dihalih. Podobno je s koromačem, tudi ta naj bi odganjal nadležni kašelj. Lahko jeste surovega, ga nasekljanega dodate solati, na primer, ali pa postrežete kot prilogo, denimo s korenjem ali sladkim krompirjem: oranžna zelenjava je bogata z betakarotenom, ta se v telesu spremeni v vitamin A, ki ne skrbi le za ohranjanje zdravega imunskega sistema, ampak tudi za zdravje sluznice. Za odpornost je nujen vitamin C, ki ga bomo telesu priskrbeli z uživanjem okusnih citrusov: mandarine, pomaranče, limone, v tem času jih je obilo. Tudi v rdeči papriki je ta pomembni vitamin in v temno zeleni listnati zelenjavi (na primer špinači). Če smo bolni, ga menda potrebujemo okoli 400 miligramov. No, ogromni odmerki tega vitamina menda ne morejo preprečiti prehlada, lahko pa skrajšajo trajanje in omilijo simptome.


Jogurt in kefir

Preventivno redno uživajmo probiotične jogurte in kefir, ki skrbijo za dobre bakterije v črevesju, za zdravo prebavo, želodec in posledično zdravo telo: analiza več raziskav leta 2011 je denimo pokazala, da uživanje probiotikov niža tveganje okužb zgornjih dihalnih poti. Če zbolite, ko ste prehlajeni, pa se izogibajte mlečnim izdelkom, saj je zaradi njih sluz še gostejša.


Kurja juhica

Ne pozabite na dovolj tekočine – topel čaj se prileže, ko nas boli grlo. Veliko koristnega je v čajih, črnih in zelenih: antioksidanti, katehini, ki naj bi delovali proti gripi. Ker naj bi krepili splošno odpornost telesa ter ščitili pred boleznimi srca in po nekaterih podatkih tudi pred rakom, si jih le pripravite. Za zeliščni čaj proti prehladu vzemite enake dele bezga, poprove mete in rmana, potem pa žličko ali dve namakajte v skodelici vroče vode. In ko smo ravno pri toplem: kurja juhica. Ne le za dušo, za telo. Raziskovalci so potrdili, da odganja viruse. Po eni teoriji vroča juha dvigne temperaturo v nosu in grlu, kar ustvari neprijazno okolje virusom, ti uspevajo v suhem in hladnem. Po drugi naj bi bila kar juha sama tista, ki se bori proti virusom: vsebuje beljakovine, ki delujejo protivirusno, pravijo raziskovalci. Najbolje je, da jo pripravite sami, iz domače kokoši in obilo sveže zelenjave.


Temna čokolada

In za konec: čokolada! Vsebuje veliko antioksidantov, polifenolov imenovanih, pa še cink za povrh, ki prispeva k normalnemu delovanju številnih telesnih funkcij, krepi imunski sistem in pomaga v boju proti gripi in prehladom (najdemo ga še v bučnih semenih, lešnikih in orehih). A takšna je samo temna, tista z najmanj 70 odstotki kakava. Le privoščite si jo, saj ste vendar bolni. Ali pa zato, da ne boste!