Katera barva paradižnika je najbolj zdrava: Te sorte vsebujejo največ antioksidantov
Ni poletja brez paradižnika. Ta rajski sadež (da, botanično spada med sadje in ne zelenjavo), ki raste na rastlini, ki sliši na latinsko ime Solanum lycopersicum, ni samo neverjetno okusen in vsestransko uporaben, je tudi izredno zdrav, saj kar poka od zdravilnih snovi. Med njimi so trije močni antioksidanti – likopen, vitamin C in vitamin A – in dragoceni mineral kalcij.
In ker danes obstaja že več kot 10.000 sort paradižnika, impresivna številka, ki nedvomno odraža priljubljenost tega ploda, je pomembno poudariti, da ne vsebujejo vse sorte enake količine hranilnih snovi. Pravzaprav boste presenečeni, da sorte, ki slovijo po svoji čudoviti barvi ali posebnem okusu, niso samo za popestritev krožnika, ampak imajo nekatere celo višjo koncentracijo antioksidantov, kot klasični rdeči paradajzi. Poglejmo si razlike.
Največ likopena vsebuje …
Začnimo pri likopenu, naravnem rastlinskem barvilu iz skupine karotenoidov, ki sadju in zelenjavi daje rdečo barvo, zato ga največ najdemo predvsem v paradižniku in lubenici. Likopen je močan flavonoidni antioksidant s številnimi učinki na zdravje. Najbolj znan je po tem, da ščiti pred sončnimi opeklinami, saj kožo varuje pred škodljivimi UV žarki. Posledično zmanjšuje tveganje za nastanek kožnega raka, raziskave pa so pokazale, da deluje tudi proti drugim vrstam raka, denimo raku dojk in raku prostate.
Likopen je dober tudi za zdravje srca, saj znižuje slab holesterol v krvi in zmanjšuje tveganje za infarkt, znanstveniki pa so odkrili, da ta antioksidant vpliva celo na kostno tkivo in bi lahko pomagal preprečevati osteoporozo.
Ker je likopen naravno rdeče barvilo, je logično sklepati, da ga največ vsebujejo prav rdeči paradižniki, a to ne drži povsem. V rdečih paradižnikih je likopena res veliko, vendar je v takšni obliki, da je naše telo ne more z lahkoto absorbirati. Aktiviramo ga s tem, ko rdeče paradižnike toplotno obdelamo (pokuhamo ali popečemo), zato so paradižnikove omake prav tako zdrave kot sveži sadeži.
Boljši vir likopena kot rdeči so oranžni paradižniki, saj vsebujejo ta antioksidant v obliki, ki je idealna za naš organizem. Ogromno ga vsebujejo tudi temne sorte (črni, vijolični in rjavi paradižniki). Če bi radi zaužili več likopena, pa se izognite rumenim paradižnikom, saj ga vsebujejo manj, in zelenim sortam – te likopena ne vsebujejo skoraj nič.
PREBERITE ŠE -> Grenivke te barve so najbolj zdrave
Paradižnik z najvišjo vsebnostjo vitamina C je …
Paradižnik vsebuje tudi vitamin C, močan antioksidant, ki krepi imunski sistem in upočasnjuje staranje. Čeprav ob vitaminu C najprej pomislimo na citruse in kivi, kot najboljše vire tega dragocenega hranila, pa tudi paradižnik ni od muh. Srednje velik rdeči paradižnik namreč pokrije okrog 40 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu C, nekatere sorte pa vsebujejo celo enako količino tega vitamina kot pomaranče.
Vitamin C je toplotno občutljiv, zato ga največ dobimo z uživanjem surovega sadja in zelenjave. Sveži paradižniki tako vsebujejo več tega vitamina kot kuhani ali pečeni. Raziskovalci, ki so primerjali sorte paradižnika Sunstream, Sakura in Mathew, so prav tako ugotovili, da je vitamina C v plodovih največ tik preden dozorijo, v takoimenovanem rožnatem stadiju.
Žal ne obstaja univerzalno pravilo, da določena barva odraža več vitamina C, ampak vsebnost tega antioksidanta varira od sorte. So pa meritve pokazale, da izjemno veliko vitamina C vsebujejo temnejše sorte, kot so Indigo Apple, Cherokee Purple, Black Krim in Black Icicle ter oranžna sorta Jubilee Orange in zelena sorta Michael Pollan.
Te sorte paradižnika imajo največ vitamina A
Zvezda poletja se lahko pohvali tudi z betakarotenom, ki se v našem telesu pretvori v dragoceni vitamin A. Vitamin A je tako kot likopen flavonoidni antioksidant z izjemnimi učinki na zdravje. Nujen je za človeški vid, saj naše oči ščiti pred poškodbami, zlasti tistimi, povezanimi s staranjem. Vpliva na zdravje kože, kosti in sluznice ter krepi imunski sistem. Organizem pa naj bi varoval tudi pred nastankom pljučnega raka in raka ustne votline.
Čeprav kot z vitaminom A najbolj bogato živilo slovijo oranžno korenje in buče, ga tudi paradižniki vsebujejo precej. Največ ga je v temnih in oranžnih sortah. V rdečih paradižnikih je vitamina A zadovoljiva količina, najmanj (včasih skoraj nič) pa ga je v rumenih in zelenih sortah.
PREBERITE ŠE -> Tega o korenju zagotovo niste vedeli, ni vsak enako zdrav
Največje zvezde so vijolični, rjavi in črni paradižniki!
Kot ste lahko razbrali iz zapisanega, so najbolj bogati z vsemi tremi antioksidanti prav najtemnejši paradižniki. Sorte, znane po črni, temno vijolični in temno rjavi oziroma črno zeleni zeleni lupini, so sicer bolj redke na trgovskih policah, a lahko semena in sadike zanje danes že najdete pri specializiranih vrtnih trgovcih.
Nedvomno se jih splača gojiti in vključiti na jedilnik, saj meritve kažejo, da imajo temne sorte paradižnika najboljše hranilne vrednosti in vsebujejo najvišje količine likopena, vitamina A, vitamina C in tudi kalcija.
Kalcij je sicer dobro zastopan v vseh sortah paradižnika ne glede na odtenek, in ga vsebuje toliko, da prekaša drugo zelenjavo, bogato s tem mineralom, kot so denimo buče, brstični ohrovt, korenje in avokado.
PREBERITE ŠE -> Top 24 receptov s paradižnikom