Utrujenost ni izgovor

Prav takrat, kadar se počutimo prešibke za kakršno koli rekreacijo, ker smo denimo večino dneva presedeli v pisarni, je treba ukrepati. Eden od vzrokov za utrujenost je namreč lahko prav pomanjkanje vadbe. Kdor vsaj trikrat na teden hodi dobre pol ure, dobi več energije in se bolje počuti. Prelisičimo se denimo tako, da ob obisku nakupovalnega središča pustimo vozilo na najbolj oddaljenem parkirnem prostoru ali pa z avtobusa načrtno stopimo na napačni postaji.Pred zaslonom manj temeljiti

Častilci industrije video športnih vadb, ki jih že desetletja spremljamo na televiziji, zadnja leta pa tudi na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih, nas prepričujejo, da je to najboljša stvar, kar si jih lahko zamislimo. V resnici strmenje v akcijo na zaslonu v človeku prej ali slej sproži podzavestno pasivnost, zaradi katere se vadbi posveča manj temeljito oziroma z omejeno uporabo možganov. Posledično si lahko pritelovadi tudi poškodbe.

Hoja skoraj enakovredna teku

Tek je nadgradnja hoje, a je lahko za začetnike prezahteven in postane vir bolečin ter razočaranja. Prav zato se je pametno najprej ukvarjati s hojo ter postopoma pospeševati hitrost. Ta oblika vadbe velja za najbolj zdravo in hkrati najmanj naporno rekreacijo. Znanstveniki so med drugim dokazali, da imajo ženske, ki se redno posvečajo hoji, manj težav z menstrualnimi krči in drugimi hormonskimi tegobami. Zanimivo je, da pri porabi kalorij med hojo in tekom glede na doseženo razdaljo ni velike razlike. Z enournim pohodom, med katerim se dobro zadihamo, porabimo približno 400 kalorij.Po pesku ali kamnih

Izbira podlage pri hoji prav tako ni zanemarljiva. Denimo na trdem asfaltu ali utrjeni potki se manj utrudimo kot med sprehodom po peščeni plaži ali obali z drobnimi kamni, v katere se nam noge vsaj malo pogrezajo, pa čeprav ljubitelji morja tega sprva niti ne začutimo. Seveda je telesni napor še večji, če bosonogi stopamo po vodi ali zaplavamo.

Proti vetru, k pozitivi

Še ena simpatična ukana je hoja proti vetru. Tako namreč, če ohranimo svojo običajno hitrost, porabimo kar 30 odstotkov energije več. Občutek vetra, ki se zaganja v naše telo, nas prav tako lahko navdaja z občutkom, da odpihuje vse, kar je odveč, zato se negativni stres spreminja v pozitivnega. To preverjeno deluje na Krasu in v Istri, ko brije burja.Dihaj!

Ključno je globoko dihanje, saj tako mišicam zagotovimo dovolj kisika. Poskusimo dihati s trebuhom, tako da pri vdihu razširimo želodec in povečamo pretok zraka v pljuča. Za pravi zagon nekajkrat pri vdihu štejmo do štiri, prav tako, ko izdihnemo. Takoj bomo občutili razliko.

Pleši!

Skladno telo ni edina prednost ukvarjanja s plesom. Med plesanjem, ki vključuje stopanje po prstih, skoke in raztezanje, ne poskrbimo le za prekrvitev celotnega organizma in napetost mišic, temveč tudi sprožamo dobro počutje in si izdatno nahranimo dušo, še sploh če smo bolj umetniške narave.Od romanja do fotografiranja

Kdor uživa v fotografiranju, naj se med tem konjičkom kar najbolj giba. Imenitna priložnost je kratko romanje po lastnem načrtu, ki nam ga nihče ne vsiljuje, temveč postojanke za počitek določimo sami po svojem okusu, navdihu in zmožnostih.

Čiščenje ali preurejanje

Preurejanje ali čiščenje stanovanja, garaže ali hitro ročno pranje avtomobila ob poskočni glasbi nas bo predramilo iz lenobnega razpoloženja. Posebnega zadovoljstva ne prinese le pogled na uspešno opravljeno prenovo oziroma čistočo, temveč tudi dobro delo, ko denimo bližnjim pomagamo pri nujnih opravilih, kot sta okopavanje vrta in košenje trave.Pametna družabna igra

S prijatelji se posvetimo pametni družabni igri ali kartanju, pri katerem poraženec za kazen oziroma zabavo ne zliva vase alkohola, temveč se posveti kakšnemu gibalnemu podvigu, denimo steče po stopnicah gor in dol. Globalno priljubljeno je tudi iskanje zaklada na prostem s pomočjo aplikacije na telefonu, imenovane geocaching.