ZDRAVILNE RASTLINE

Hibiskus: okrasni grm, ki ga lahko jemo za zdravje (zavira staranje kože in sivenje las)

Ste vedeli, da je eden najbolj priljubljenih okrasnih grmov pri nas tudi užiten. Vrtni oslez ali hibiskus, ki prav zdaj bujno cveti, si lahko privoščimo surov ali kuhan.
Fotografija: Največ dragocenih zdravilnih snovi je v cvetnih popkih in cvetovih vrtnega osleza. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Največ dragocenih zdravilnih snovi je v cvetnih popkih in cvetovih vrtnega osleza. Foto: Shutterstock

Na svetu raste preko 200 različnih vrst hibiskusov, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, barvah in oblikah cvetov. Kar precej se jih goji v okrasne namene, saj so resnično čudoviti, ko opojno cvetijo.

Med takšnimi je izredno cenjen kitajski hibiskus (Hibiscus rosa sinensis), ki mu pravijo tudi kitajska vrtnica, a ker je občutljiv na nizke temperature, ga boste pri nas našli le kot lončnico. 

Vendar niso vsi hibiskusi ljubitelji vročine. Čeprav jih veliko uspeva v tropskem in subtropskem podnebju – med njimi tudi Hibiscus sabdariffa, katerega cvetovi so glavna sestavina čajev – pri nas v naravi uspevata in prezimita navadni oslez (Hibiscus trionum) in vrtni oslez (Hibiscus syriacus).

Slednjega v obliki grmov ali manjših dreves najdete skoraj ob vsaki hiši, saj je priljubljeni okras, le malokdo pa ve, da lahko cvetove in liste tega hibiskusa tudi uživamo in da so celo zdravilni. 

Večina ljudi vrtni hibiskus posadi namesto žive meje, a ne ve, da je izredno priročna in zdrava rastlina, ki jo lahko tudi jemo. Foto: Shutterstock
Večina ljudi vrtni hibiskus posadi namesto žive meje, a ne ve, da je izredno priročna in zdrava rastlina, ki jo lahko tudi jemo. Foto: Shutterstock

Najbolj zdravilni so cvetovi 

Če se boste v teh dneh znašli v bližini cvetočega grma vrtnega hibiskusa, si le naberite njegovih cvetnih popkov in cvetov – ti so namreč najbolj bogati z zdravilnimi učinkovinami.

Beli, rožnati in vijoličasti cvetovi vsebujejo vitamine (predvsem B2, B3, C in E), minerale (kalcij, železo, kalij in magnezij), vlaknine ter celo kopico polisahardivo, polifenolov in flavonoidov, ki delujejo antioksidativno in protivnetno. 

Uživanje živil, bogatih z antioksidanti, našemu organizmu pomaga, da se brani proti prostim radikalom, ki povzročajo poškodbe celic in prispevajo k razvoju kroničnih bolezni, kot so visok krvni tlak in različne bolezni srca, sladkorna bolezen ter rak. 

Cvetove in cvetne popke vrtnega hibiskusa lahko v prehrano vključimo surove, z njimi okrasimo poletne solate, sendviče, pijače, juhe in sladice, lahko pa jih tudi pokuhamo v jedeh, jih posušimo za čaj ali jih sveže dodamo v testo za kruh, pogače in biskvite.

Naša priznana poznavalka in nabiralka divjih rastlin dr. Katja Rebolj, ki je tudi doktorica biokemije in molekularne biologije, v svoji knjigi Narava vedno zmaga, razkrije, da hibiskusove cvetove uporablja kot zdrave in užitne nadomestke papirčkov za mafine. 

PREBERITE ŠE -> Vse te cvetlice so užitne in jih lahko jeste sveže, popestrile bodo okus jedi

Ne pozabite na liste 

Poleg cvetov dr. Reboljeva priporoča, da nabiramo tudi mlade liste, ki so surovi okusni v solatah, pokuhani pa spominjajo na špinačo.

Tudi listi vrtnega hibiskusa so bogati z vitamini, minerali in antioksidanti, vsebujejo pa še posebno sluz (enako cvetovi), ki se iz njih izloči ob toplotni obdelavi. Ta sluz deluje blagodejno na človeško sluznico, zlasti na presnovo, in je tudi izredno priročna, kadar želimo zgostiti jedi (denimo marmelade, juhe in omake). 

Sluz in dragocene snovi vsebujejo še lubje in korenine vrtnega hibiskusa, vendar ti deli rastline niso posebej okusni, zato jih ne uživamo, temveč se jih uporablja predvsem za izdelavo izvlečkov v zdravilne namene – za lajšanje dolgotrajnega kašlja, proti glavobolom, za zdravljenje kožnih težav in za spodbujanje rasti las. 

V tradicionalni medicini širom sveta različne dele hibiskusa uporabljajo tudi za lajšanje prehlada, zobobola, okužb sečil, prebavnih motenj in ginekoloških težav. Ker tako listi kot cvetovi delujejo diuretično, jih ljudsko zdravilstvo priporoča tudi za zbijanje visokega krvnega tlaka in nižanje holesterola.

Vendar je ob vsem naštetem pomembno poudariti, da je vrtni hibiskus zdrav le, če nabiramo takšnega, ki ni bil tretiran s kemikalijami in ne raste v bližini cest in prometnih poti, poleg tega pa z njim ne smemo pretiravati, ampak ga v jedilnik vključimo zgolj kot dodatek in ne glavno jed. 

Pisani cvetovi vrtnega osleza lahko popestrijo marsikatero jed, pa še zdravi so. Foto: Shutterstock
Pisani cvetovi vrtnega osleza lahko popestrijo marsikatero jed, pa še zdravi so. Foto: Shutterstock

Ko odcveti, naberite dragocena hibiskusova semena

Vrtni oslez cveti celo poletje pa vse tja do polovice jeseni, tako da lahko v njegovih darovih uživamo kar nekaj mesecev. A tudi, ko odcveti, ne obupajte nad njim. Na odcvetelih mestih bodite pozorni na semena, ki jih prav tako lahko uživamo, dokler so še mehka in bele barve. 

Semena vrtnega osleza so bogata z beljakovinami in maščobnimi kislinami, zlasti palmitinsko, stearinsko, oleinsko in linolno kislino. Vsebujejo tudi kalij, natrij, kalcij, fosfor in magnezij ter ogljikove hidrate in vlaknine. Z njimi lahko popestrite juhe in omake, popražena pa se uporabljajo kot kavni nadomestek. Iz semen stiskajo tudi olje, ki je cenjeno predvsem v kozmetični industriji. 

PREBERITE ŠE -> Ste vedeli, da to okrasno rastlino lahko uživate? Preverite, kako zdrava je!

Hibiskus zavira staranje kože in sivenje las

In ko smo že pri kozmetiki, omenimo še, da je hibiskus prava zvezda med sestavinami v negovalnih izdelkih za kožo in lase. Antioksidanti v njem pred prostimi radikali varujejo tudi naš največji organ - kožo. 

Prosti radikali so največji krivec za staranje naše kože, zato je hibiskus dobro pomlajevalno orožje. Raziskave so pokazale, da njegovi izvlečki pomagajo zmanjšati hiperpigmentacijo in madeže na koži, upočasnjujejo razgradnjo kolagena v koži, izboljšajo teksturo kože, pospešijo celjenje in lajšajo vnetja povrhnjice.

Priporoča se tako za nego zrele, kot mladostne in občutljive kože, saj je zelo vlažilen, pa tudi učinkovit v boju proti ogrcem in mozoljem, a hkrati dovolj nežen, da pozdravi rdečico in srbečico. 

Hibiskus spodbuja tudi delovanje lasnih mešičkov, zaradi česar je odličen za pospeševanje rasti las. Poleg tega naj bi tudi varoval pred prezgodnjim sivenjem, ker ima protimikrobne učinke, pa se izdelke z njegovimi izvlečki predpisuje tudi pri srbečem lasišču in prhljaju. 

Iz vrtnega hibiskusa si lahko kar sami pripravimo negovalno kuro za lase, ki jih bo okrepila. Vse, kar potrebujete, so sveži cvetovi in listi vrtnega osleza, ki jih zmeljete v pasto in jo nato nanesete na lase po šamponiranju namesto balzama. Pustite učinkovati nekaj minut in nato lase dobro umijte. Lasje bodo po hibiskusovi kuri močnejši in bolj sijoči. 

Preberite še:

V prodaji