Temu rastlinskemu mleku bi se morali izogibati (in kaj je boljša alternativa)
Vse več ljudi namesto po kravjem mleku posega po rastlinskih alternativah, izdelanih iz soje, ovsa, riža, mandljev in drugih oreščkov. A čeprav so rastlinski napitki dobrodošli nadomestek za tiste, ki ne prenašajo laktoze ali ne želijo uživati živalskih proizvodov, pa niso povsem nedolžni. Strokovnjaki pravzaprav ugotavljajo, da je eden izmed najbolj priljubljenih rastlinskih napitkov lahko velik krivec za slabo počutje.
Govorimo o ovsenem mleku, ki je v zadnjih letih postal številka ena rastlinskih napitkov, saj se odlično speni in je zato priljubljen med pivci kave, pa tudi med kuharji, ker se dobro obnese pri peki tako v sladkih kot slanih receptih. Poleg tega je veliko bolj okolju prijazna alternativa, saj oves raste skoraj povsod, za razliko od mandljevega mleka pa njegova proizvodnja porabi kar šestkrat manj vodnih virov.
A ovseno mleko ima žal tudi temno plat. Sladkor. Četudi kupujete takšnega brez dodanih sladkorjev, je ovseno mleko še vedno polno sladkorja. Narejeno je namreč iz ovsa, ki je žitarica, bogata s škrobom, ki ga naše telo razgradi v glukozo. Seveda glukozo naše telo potrebuje za energijo, a način, kako jo vnašamo v telo in kako hitro se absorbira v kri, je tisti, ki šteje.
Žitni sok ali sladkor v žilo
Če uživamo oves v obliki ovsenih kosmičev, ti vsebujejo še vlaknine, ki poskrbijo, da se glukoza v našo kri sprošča počasi. Ovseno mleko po drugi strani pa je oropano vseh vlaknin – je neke vrste žitni sok, bi lahko rekli – in podobno kot sadni sok v naši krvi hitro poviša stopnjo sladkorja. Na to morajo biti zelo pazljivi diabetiki, a tudi če ste povsem zdrava oseba, lahko velika nihanja sladkorja v krvi (hipoglikemija) vplivajo na vaše počutje, in sicer v obliki utrjenosti, pomanjkanja energije, napadov lakote, slabega spanca, težav s koncentracijo in celo aken.
PREBERITE ŠE -> Tako naredimo kefir sami doma, zelo preprosto je
Sladkor in škrob vsebujejo tudi drugi mlečni napitki, ne samo ovseno. V polnomastnem kravjem mleku je približno 5 gramov sladkorja na 100 gramov mleka. Nekaj miligramov več sladkorja od kravjega vsebuje nesladkano riževo mleko, medtem ko je v 100 gramih nesladkanega ovsenega mleka lahko tudi manj kot 1 gram sladkorja.
A naj vas te gole številke ne zavedejo, manj sladkorja samo po sebi namreč še ne pomeni bolj zdrave izbire. Kot opozarja francoska biokemičarka Jessie Inchauspé, so pomembne tudi maščobe in beljakovine v živilu, saj te preprečijo, da bi se po zaužitju hrane naš sladkor v krvi nenadoma povišal.
Kaj uživati namesto ovsenega mleka?
Kaj to pomeni v praksi? Ovseno mleko, ki ne vsebuje skoraj nič beljakovin in maščob, bo nemudoma poskrbelo za dvig ravni sladkorja v naši krvi, medtem ko se bo kravje mleko, ki je bogato z maščobo in beljakovinami, presnavljalo dlje in poskrbelo za daljši občutek sitosti.
Podobno drži tudi za sojino mleko, ki je izmed vseh rastlinskih napitkov najbolj bogato z beljakovinami, in napitke iz različnih oreščkov, ki vsebujejo malo sladkorja, a več maščob. »Napitki iz oreščkov vsebujejo tudi zelo malo škroba,« pravi Inchauspéjeva, ki meni, da so zato veliko boljša izbira za uravnoteženo prehrano, ki v telesu ne povzroči glukoznega viharja.
Če se vam torej kljub presedlanju na »zdrave« rastlinske alternative zdi, da ste bolj utrujeni in brez energije, lahko vzrok tiči v ovsenem mleku. Poskusite ga zamenjati za druge rastlinske napitke ali celo za kravje ali še bolje sveže kozje mleko, ki je za razliko od kravjega tudi bolj zdravo za srce in ožilje.
Če se okusu in teksturi ovsenega mleka mleku resnično ne morete upreti, pa ima francoska biokemičarka nekaj nasvetov: »Ovsenega mleka ne pijte na prazen želodec, če si ga privoščite zjutraj, prej zajtrkujte, ali pa se takoj po zaužitju odpravite na sprehod, da boste pokurili povišan sladkor v krvi in tako pregnali občutek utrujenosti.«
Slovo napitku, ne ovsu
Za konec pa še tole: čeprav vse napisano drži za ovseno mleko, to še ne pomeni, da morate iz svojega jedilnika črtati tudi oves. Je namreč izredno zdrava žitarica, ki predvsem v svoji čisti obliki – surovih ovsenih kosmičih, ki jim ni dodan sladkor – na naše telo učinkuje zelo blagodejno. Izboljšuje namreč prebavo, pomaga uravnavati holesterol in raven krvnega sladkorja, krepi imunski sistem (saj vsebuje antioksidante) ter je odlična hrana za hujšanje.
Oves je že desetletja cenjen tudi v kozmetiki in ga danes najdete v številnih kozmetičnih izdelkih za nego občutljive kože, saj pomirja vnetja, nežno čisti in vlaži povrhnjico, z njim pa zdravijo celo ekcem in luskavico.