Glinena in keramična posoda
Nereaktivna

+ Oddaja daljno infrardečo toploto, ki je najbolj zdrava za pripravo hrane, jedem pa daje široko paleto okusov. Primerna je tudi za dolgo kuhanje hrane in peko.

 Je krhka in ni primerna za kuhanje mlečnih jedi, saj se hitro prismodijo. V njej ne sme zmanjkati tekočine.


Posoda s premazi proti prijemanju

Reaktivna 

+ Nadvse priljubljena je že leta in leta, saj sta kuhanje in pečenje v posodah s premazi proti prijemanju izredno enostavna.

- Posode prevlečejo s plastičnimi polimeri, ki s segrevanjem nad 260 °C prično oddajati strupene pline, škodljive za ljudi in živali. Da bi to posodo naredili zdravju prijaznejšo, se na tržišču že pojavljajo takšne s kakovostnejšimi in varnejšimi premazi, ki vzdržijo višje temperature. Posode s premazi proti prijemanju so občutljive tudi za kuhinjske pripomočke, uporabljati je treba plastične ali lesene kuhalnice, čistimo pa jih z nežnimi čistilnimi sredstvi in gobicami.


Bakrena posoda 

Reaktivna 

 Ker je baker dober prevodnik toplote, omogoča takšna posoda enakomerno pripravo hrane. Hitro se segreje in ohladi, zato je kuho lahko nadzirati.

 Bakrena posoda hitro reagira z živili, ki jih v njej pripravljamo, zlasti kislimi, in tako utegne pokvariti okus ter barvo jedi. Je tudi cenovno teže dostopna.


Posoda iz nerjavečega jekla 

Zmerno reaktivna 

 Nerjaveče jeklo je najmanj reaktivna kovina, zato je razmeroma zdrava in vsestranska kuhinjska izbira. Debelejše je dno, boljša bo za uporabo.

 Hrana utegne med pripravo hitro dobiti okus po kovini, ki se še izostri, če ima posoda praske ali poškodbe.


Aluminijasta posoda 

Zmerno reaktivna 

 Aluminij je zdravju nevaren, zato se v kuhinji odsvetuje tudi uporaba aluminijaste folije. Ker so novejše aluminijaste posode narejene iz anodiziranega aluminija (alugusa), ki je nereaktiven in precej trajnejši, je uporaba teh posod varnejša.

 Če aluminijasto posodo poškodujemo, bo kljub novim vrstam kovine hitro postala reaktivna in nevarna za zdravje.


Litoželezna posoda 

Zmerno reaktivna 

 Ta posoda zadrži veliko toplote in je vsestransko uporabna. Postavite jo lahko na štedilnik, odlično pa se odreže tudi na prostem nad odprtim ognjem. Pred uporabo jo je treba dobro naoljiti, da se hrana v njej ne prismodi.

 Ker je železo težko, takšna posoda ni ravno lahka, pazljivost pa je potrebna tudi pri čiščenju. Ne drgnite je z grobimi žičnatimi gobicami in ne uporabljate agresivnih čistilnih sredstev. Po čiščenju je litoželezno posodo treba nemudoma obrisati in premazati s kakovostnim rastlinskim oljem, če je opraskana ali poškodovana, pa se v njej odsvetuje priprava tekočih in kislih jedi, saj reagirajo z ioni železa.


Steklena posoda 

Nereaktivna 

 Ognjevarno steklo je odlična in zdrava izbira za pripravo hrane. Lahko jo čistimo v pomivalnem stroju.

 Je krhka in lahko hitro izgubi kristalno čist videz, če jo pomivamo v stroju.


Emajlirana posoda 

Nereaktivna 

 Emajl je pravzaprav steklo, ki ga s posebnimi postopki prilepijo na kovino, kar pomeni, da debelejša ko sta kovina in emajlirani premaz, bolj kakovostna je. Uporabljate jo lahko več let, in sicer za kuhanje, pečenje in zamrzovanje.

 Ker je stekleni premaz krhek, je potrebno previdno ravnanje. Majhne razpoke ali odkruški niso le lepotna napaka, ampak povzročajo, da hrana reagira z nezaščiteno kovino.


   Kuharski mojster Bine Volčič prisega na litoželezno   
Foto: Dejan JavornikTudi pri domači kuhi se ljudje vedno bolj zavedajo, da dober lonec olajša delo. Kaj je po vašem mnenju osnovna in nepogrešljiva posoda, ki bi jo moralo imeti vsako gospodinjstvo?
Dober lonec je po mojem mnenju tisti iz kakovostnih materialov ter z debelim in ravnim dnom, ki kar najbolje prevaja toploto po celotni posodi. V gospodinjstvu je poleg klasičnih kozic in loncev koristna tudi večja teflonska ponev.
Ena jed, nešteto posod ali ena posoda in v njej nešteto okusov? Kaj porečete na zadnje čase priljubljene recepte, po katerih celotno jed pripravimo samo v eni posodi?
Verjetno je to že kar splošno pravilo, da je bolje imeti manj posod, ki pa so kakovostne in dolgo uporabne. Se pa strinjam z vami, da je za enostavno domačo kuhinjo princip kuhanja jedi »iz enega lonca« odličen, saj prihrani čas tako pri kuhanju kot pospravljanju.
Na katere kuhinjske pripomočke pa prisegate vi? Se od priprave razlikujejo tudi posode ali imate eno takšno, brez katere si kuhanja ne predstavljate?
Med kuhinjskimi pripomočki bi težko shajal brez dobrega mešalnika, kar pa se tiče samih posod, mi je najljubša velika težka litoželezna ponev za opekanje mesa in hitro pečenje zelenjave.