Predstavitvena informacija

8 nasvetov za izboljšanje kakovosti vašega spanca

Kakovosten spanec je temelj dobrega telesnega, duševnega in čustvenega počutja.
Fotografija: Kronično pomanjkanje spanca je lahko razlog za vrsto zdravstvenih težav. FOTO: Odeja Slovenija
Odpri galerijo
Kronično pomanjkanje spanca je lahko razlog za vrsto zdravstvenih težav. FOTO: Odeja Slovenija

V Odeji Škofja Loka se zavedamo, da spanje ni le čas počitka, temveč je dinamičen proces, ki našemu telesu omogoča, da se medtem zdravi, regenerira in tudi pomlajuje.

Kronično pomanjkanje spanca je zato razlog za vrsto zdravstvenih težav, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo, kardiovaskularnimi težavami in tudi slabšim duševnim počutjem.

V tem članku vam predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste izboljšali svoje spalne navade ter zaživeli bolj zdravo in aktivno življenje.

1. Vzpostavite reden urnik spanja

Za dober spanec je zelo pomembno, da vzpostavite dosleden urnik spanja, kar pomeni, da se vsak dan odpravite spat in tudi zbudite ob točno določeni uri. To vam bo dolgoročno pomagalo uravnati bioritem telesa oziroma notranjo uro, zaradi česar boste lažje zaspali in se naslednji dan tudi zbudili popolnoma naravno in brez težav.

2. Iz spalnice ustvarite oazo miru in sproščeno zatočišče

Svojo spalnico spremenite v oazo miru, nastavite optimalno sobno temperaturo, ki vam najbolj ustreza, poskrbite tudi, da je spalni prostor tam, kjer je hrup minimalen, za res globok in miren spanec pa ga zatemnite z zatemnitvenimi zavesami in roletami. Pri opremi spalnega prostora bodite pozorni tudi na barve, ki jih uporabljate, tako pri dekoraciji prostora kot pri izbiri posteljnega perila. Nekatere barve lahko pripomorejo k bolj kakovostnemu spancu kot druge.

Pri Odeji vsem, ki se pred spanjem težje umirite in zaspite, priporočamo naslednje barve posteljnine:

  • Rjava posteljnina deluje pomirjajoče in sproščajoče, zato je primerna še posebej za tiste, ki potrebujejo umirjeno zatočišče po napornem dnevu.
  • Zeleni zemeljski odtenki, kot so gozdna zelena, mah in žajbelj, lahko zagotovijo oazo miru v vaši spalnici, kar vam bo pomagalo, da boste lažje in bolj mirno zaspali.
  • Modra posteljnina vzbuja občutek zadovoljstva in miru, modri odtenki lahko upočasnijo vaš srčni utrip in s tem znižajo krvni tlak ter vam pomagajo do mirnega in globokega spanca.
  • Bela posteljnina v spalnici ustvari svežino in pomirjajoč občutek in je vedno videti kot nova. Je zelo nevtralna barva, ki prostoru vedno doda prefinjenost in eleganco.
  • Siva posteljnina spada med hladne nevtralne barve in vam lahko pomaga, da se ponoči počutite sveže, kar vam zagotavlja udobnejši spanec, še posebno v toplih mesecih.

FOTO: Odeja Slovenija
FOTO: Odeja Slovenija

3. Pravilna izbira vzglavnika in odeje

Izbira pravega vzglavnika in odeje je ključnega pomena za bolj kakovosten in mirnejši spanec.

Vzglavniki

Vzglavniki igrajo izredno pomembno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega spanca. Pri Odeji imamo široko izbiro različnih vzglavnikov, ki vključujejo različna polnila, materiale, višine, trdoto in druge pomembne lastnosti. Glavna naloga vašega vzglavnika je, da vam zagotavlja oporo med spanjem v položaju, ki ga najraje in najpogosteje uporabljate.

S pravilno podporo hrbtenice se ne le preprečujejo bolečine v vratu, temveč tudi zmanjšuje pritisk po vsem telesu, kar izboljšuje zdravje in kakovost spanja.

Odeje

Pri izbiri odeje je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na vaše udobje in počutje med spanjem:

  • Material odeje: Material odeje je ključnega pomena za vaše udobje. Vsak material ima svoje prednosti, kot so zračnost, toplotna regulacija in mehkoba, zato je priporočljivo, da razmislite, kateri vam je najbolj pisan na kožo.
  • Velikost odeje: Odeja naj bo dovolj velika, da vas prekrije udobno in v celoti.
  • Teža odeje: Teža odeje je odvisna od polnila in materiala. Nekateri ljudje imajo radi lahke odeje, medtem ko drugi raje občutijo težjo odejo. Poskusite najti ravnovesje med težo in udobjem, ki vam ustreza.
  • Alergične reakcije: Če ste nagnjeni k alergijam, izberite odeje iz materialov, ki ne privabljajo pršic in drugih alergenov.

4. Izberite nežne izdelke za spanje iz 100-% organskih materialov

Odeje, vzglavniki in posteljnina, izdelani iz organskih materialov, so namenjeni tistim, ki prisegajo na popolnoma naravne materiale ter želijo hkrati poskrbeti za svoje zdravje in okolje. Organski izdelki iz kolekcije Odeja Organic so certificirani po najvišjih mednarodnih standardih, tako za produkcijo kot izvrstnost materialov, iz katerih so narejeni.

Organski materiali so običajno zračnejši, tako vaša koža med spanjem lahko diha, kar preprečuje potenje. Manj dražilnih dejavnikov, kot so alergeni in kemikalije, pri proizvodnji in naravna toplotna regulacija teh izdelkov pa prispeva k boljši kakovosti spanca. Spanje na organskih izdelkih tako lahko pripomore k manj prebujanjem ponoči, kar omogoča bolj trden in osvežujoč spanec.

FOTO: Odeja Slovenija
FOTO: Odeja Slovenija

5. Omejite sedenje pred zasloni

Omejite čas pred zasloni pred spanjem in razmislite o uporabi filtrov za modro svetlobo. Modra svetloba ekranov namreč vpliva negativno na delovanje hormona melatonina in lahko povzroči, da ne boste zaspali še dolgo v noč ali celo nespečnost.

6. Vključite redno telesno vadbo v vsakodnevno rutino

Redna telesna dejavnost ne le krepi vaše splošno zdravje, ampak lahko izboljša tudi kakovost spanja. Večino dni v tednu se vsaj 30 minut ukvarjajte z zmerno telesno vadbo.

FOTO: Odeja Slovenija
FOTO: Odeja Slovenija

7. Uporabite različne tehnike sproščanja

Pred spanjem se lotite pomirjajočih dejavnosti, kot sta branje, izvajanje sprostitvenih vaj, ali si privoščite toplo kopel. Ti rituali sporočajo telesu, da je čas za umiritev. Zavestno dihanje in meditacija pa lahko pomagata zmanjšati nakopičeni stres in tesnobo ter spodbujata mirno stanje duha.

8. Pazite, kdaj in kaj jeste ali pijete pred spanjem

Pred spanjem se izogibajte težki, bogati in začinjeni hrani. Poleg tega omejite uživanje kofeina in alkohola, saj lahko zmotita vaš spalni cikel.

Pot do dobrega zdravja se začne s kakovostnim spanjem. Boljši spanec pa prispeva k večji produktivnosti, boljšemu sprejemanju odločitev in močnejšemu imunskemu sistemu, kar vam pomaga, da se z večjo odpornostjo spopadate z življenjskimi izzivi.


Naročnik oglasne vsebine je Odeja d.o.o.

V prodaji

Ne spreglejte