Železo je temeljni del hemoglobina, molekule v rdečih krvničkah, ki po krvi prenaša kisik, ko nam ga primanjkuje, pa trpi celo telo. Sestavili smo seznam učinkovitih petih ukrepov proti slabokrvnosti, ki jih lahko začnemo izvajati takoj. 

1 Zelenjava in meso 


Z uživanjem sveže, v prvi vrsti zelene listnate zelenjave v kombinaciji z govejim ali piščančjim zrezkom bomo hitro poskrbeli za lep odmerek železa. Priporočljivo je tudi uživanje rib, stročnic, oreškov, gob in sliv.

Namig: Pripravimo solato iz sveže špinače, v katero damo namesto kisa limonov sok ali pa z njim pokapajmo že pečen zrezek, saj je v limoni ogromno vitamina C, ki se lepo ujema z železom; združena skupaj sta celo še bolj učinkovita.

2 Smuti s citrusi 

Pest listnate zelenjave, poleg špinače še denimo peteršilj ali kodrolistni ohrovt, dajmo v mešalnik skupaj z malo domačega jabolčnega soka, pomarančnih krhljev, polovice banane in žličke domačega medu.

Namig: Napitek je treba popiti takoj, sicer oksidira. Na takšne zdrave posladke med družinskimi obedi navadimo že najmlajše, če le gre, tako da smo jim seveda za vzor in se med pitjem smutija ne kremžimo ali kaj podobnega.

3 Od odprtih oken do sprehoda

Stanovanje in delovni kotiček večkrat na dan prezračimo, če se le da, in se v odmoru sprehodimo. Tudi v najbolj urbanih predelih države je mogoče v desetih minutah hoje priti vsaj do nekaj dreves, glavnih oskrbovalcev s kisikom.

Namig: Mesta so pozimi posebno onesnažena, pred tem pa nas najučinkoviteje branijo stara mogočna drevesa od hrasta do javorja, zato velja trikrat premisliti o tem, ali jih posekati ali ne.

4 Lončnice

Doma in v službi je priporočljivo imeti zelene lončnice. Te ne polepšajo le prostora in okolice stavbe, temveč prav tako čistijo zrak, ga oskrbujejo s kisikom. Med najboljše čistilke med drugim uvrščamo bršljan, rožmarin, taščin jezik in zmajevko.

Namig: Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko že ena srednje velika zdrava zelena rastlina nevtralizira škodljive pline na več kvadratnih metrih, torej je vsaj v sobi, kjer se največ zadržujemo, pametno imeti najmanj eno lončnico.

5 Poleg vadbe meditacija 

Zavestno dihanje v zelenem okolju prispeva k boljši, celostni presnovi, tudi k obnavljanju celic. Na to se spomnimo tako med rekreacijo kot meditacijo. Predstavljajmo si zlate valove energije, ki nas preplavljajo in odnašajo negativno energijo.

Namig: Vsak dan vsaj pet minut globoko dihajmo, saj že v tem času povišamo raven kisika v pljučih in jim pomagamo odstraniti zastali ogljikov dioksid.