Težko bi našli zvezdnika, ki je doživel toliko vzponov in padcev, tako v zasebnem življenju kakor tudi v karieri, kot Vanessa Redgrave. Britanki, legendi odrskih desk in velikih platen, je bilo igralstvo položeno v zibelko, a se je kljub temu za dobre vloge in ugled morala pošteno bojevati. Vanessa Redgrave danes praznuje okrogli jubilej, 80. rojstni dan.

Njen oče, sir Michael Redgrave, je stal sredi odra, ko je izvedel, da se mu je rodil otrok, sir Laurence Olivier, njegov takratni soigralec, pa je napovedal rojstvo velike igralke. In imel je še kako prav. Najstarejša od treh otrok se je odločila za študij plesa in igre v ugledni londonski šoli, izobraževala se je tudi v New Yorku, filmski preboj pa je doživela z očetom ob strani 1957, Behind the Mask. Šele nekaj let pozneje se je posvetila tudi gledališču. Tako v filmu kot na odru je upodabljala številne britanske zgodovinske osebnosti, denimo Anne Boleyn in škostko kraljico Mary, vloga v Juliji, filmu o nemški upornici proti nacističnemu režimu, 1977. pa ji je prinesla tudi oskarja. Da je vlogo odigrala tako strastno, ne preseneča, kajti Redgravova je tudi izjemna politična aktivistka, ki se je vedno goreče zavzemala za delavske vrednote in komunistična prepričanja, tako da si je pogosto nakopala srd verskih skupnosti. Razjezila je, denimo, tudi Izraelce, ko je izrazila podporo Palestini in pozivala k revoluciji.

Igralci vsi okoli nje

V službi se vedno počuti kakor doma, pa ne samo zato, ker ji je bilo igralstvo tako samoumevno, temveč tudi zato, ker je vedno obkrožena z domačimi. Ne le z očetom in materjo, igralko Rachel Kempson, temveč nekaj časa tudi s sestro Lynn in bratom Corinom. Poročila se je z režiserjem in producentom Tonyjem Richardsonom, s katerim je ljubezen do igre potem prenesla tudi na hčerki, pokojno Natasho in Joely Richardson, v razmerju s Frankom Nerom, od leta 2006 sta poročena, pa se je rodil Carlo Gabriel Nero, prav tako igralec. Igralka je tudi njena nečakinja Jenna Redgrave, velik hollywoodski zvezdnik Liam Neeson pa je njen svak.

Za izjemno pestrih in poučnih 80 let niso zaslužni le igralski dosežki – uspehe še vedno niza, zadnja leta snema predvsem v Hollywoodu –, Vanessa je doživela tudi številne boleče udarce v zasebnem življenju, ki pa so obenem obudili čudovite spomine, kot je sama pojasnila svoje spopadanje s tragedijo. Hči Nataša se je namreč smrtno ponesrečila na smučišču leta 2009, v istem letu pa se je poslovila tudi od brata in sestre.