»Ne, res ni naključje. Besedne igre, kot se opazi tudi pri poimenovanjih naše hrane v meniju, so del moje in Veganikine osebnosti,« pove Nika Babić in nas povabi na vegansko kulinarično popotovanje.
Restavracija se je pred časom s Komenskega preselila na Gornji trg, Nika pa o novem domovanju pove: »Tu nam je izjemno prijetno, imamo krasne sosede, odmaknjeni smo od mestnega dopoldanskega hitenja, a še vedno smo v centru, res lepa kombinacija. Gornji trg je skriti zaklad, brez dvoma nosijo meščanske hiše v sebi veliko romantike in čarobnosti, pogosto se s sodelavci po koncu dela usedemo na našo teraso in gledamo turiste, ki raziskujejo ta skriti del Ljubljane. Krušna peč v naši Veganiki pa v hladnejših mesecih doda domač občutek, ki sem ga vajena iz gostilne svojih staršev v Črnomlju.«
In kdo so njihovi gostje?
»Imamo stalne goste, ki so se z nami 'preselili' s Komenskega, seveda pa z vse večjo prepoznavnostjo dobivamo tudi ogromno novih gostov, tudi vsejedcev, ki si preprosto želijo preizkusiti nekaj novega. Res je lepo videti, ko radovednež ali celo skeptik postane reden gost. Mala zmaga pri podiranju stereotipov o neokusnosti in dolgočasnosti veganske hrane,« pove v smehu.
Nazaj h koreninam
Mnogi chefi zadnje čase priznavajo, da je zanje priprava zelenjave velik izziv, to opaža tudi vodja Veganike, ki pravi ...