Predstavitvena informacija

Trendi v sodobni kuhinji: tako bodo vaši obroki zdržali dlje

Življenje postaja vedno hitrejše, a hkrati bolj osredotočeno na zdrav način prehranjevanja in trajnost. Kako združiti vse te vrednote tudi v kuhinji?
Fotografija: S pravilno organizacijo boste lažje in bolj učinkovito pripravili svoje obroke. FOTO: Depositphotos

 
Odpri galerijo
S pravilno organizacijo boste lažje in bolj učinkovito pripravili svoje obroke. FOTO: Depositphotos  

Kljub hitremu življenjskemu tempu si prizadevamo jesti bolj zdravo in odgovorno. In čeprav uravnotežen obrok včasih zveni kot misija nemogoče, je še kako uresničljiv cilj. Pomembno je predvsem dvoje: organizacija in pravilno shranjevanje hrane.

Začnite z načrtovanjem obrokov, izberite preproste recepte, ki jih lahko pripravite hitro in vnaprej, ter spoznajte vse radosti vakuumskega shranjevanja hrane – to je tisti ključni korak, ki vam bo močno olajšal življenje in vam omogočal pripravo obrokov vnaprej. In ne nazadnje: s pravim načrtovanjem in shranjevanjem boste poskrbeli za okolje, saj boste imeli manj gospodinjskih odpadkov.

Začnimo pri prvem koraku: organizacija

S pravilno organizacijo boste lažje in bolj učinkovito pripravili svoje obroke, pri tem pa prihranili čas, denar in zmanjšali stres v kuhinji. Z našimi nasveti bo vaša nova kuharska organizacija »mala malica«.

Načrtujte obroke: začnite s tedenskim ali mesečnim načrtovanjem obrokov. Določite jedilnik za vsak dan vnaprej, vključno s prigrizki.

Izberite en dan v tednu za pripravo obrokov vnaprej: medtem ko pripravljate obrok za določen dan, naredite nekaj dodatnih porcij za zamrzovanje ali vakuumsko shranjevanje. To vam bo drugič prihranilo čas.

Preprosti recepti: izberite recepte, ki so preprosti, hitri in primerni za pripravo vnaprej. Enolončnice, juhe, testeninske solate in zelenjavni curryji so odlične možnosti, saj so drugi dan še okusnejši.

Prilagodite obroke glede na sezono in lokalno dostopno svežo zelenjavo. Tako bo jed boljšega okusa in obrok kakovostnejši.

Odkrivajte nove okuse: uravnotežena hrana je tudi raznolika, zato si v kulinariki odprite nova obzorja. Izberite glede na sezono, lokalnost, pri tem pa preizkušajte nove okuse in kombinacije, ki vas utegnejo navdušiti.

Vakuumiranje še nikoli ni bilo bolj preprosto. FOTO: Satus
Vakuumiranje še nikoli ni bilo bolj preprosto. FOTO: Satus

Drugi korak: pravilno shranjevanje

Vakuumske posode ali vrečke za shranjevanje so postale obvezen gospodinjski pripomoček, ki vam omogoča, da vnaprej pripravljene obroke varno shranite in jim pri tem ohranite svežino in okus.  

Spoznajte vse prednosti vakuumskega shranjevanja:

Je najbolj naraven način shranjevanja. Spremeni se samo okolje okoli živila, okus in tekstura pa ostaneta enaka – hrane ne obdelamo kot npr. pri kisanju in sušenju.

Prihranek časa in denarja. Lahko nakupimo večje količine živil in pripravljene jedi shranimo po porcijah. Zato bo potrebnih manj obiskov trgovine.

Manj zavržene hrane. Štirikrat daljša obstojnost živil pomeni štirikrat več časa za porabo, manj hrane pristane v smeteh.

Vitamini in minerali se bolje in dlje obdržijo. Zaradi zmanjšane oksidacije se propadanje hranljivih snovi upočasni. Izkoristite za pripravo sestavin, jedi, sokov vnaprej, ne da bi zato uživali hrano s slabšo hranilno vrednostjo.

Prihranek časa s pripravo obrokov ali posameznih sestavin vnaprej. Dan prej narežite zelenjavo, očistite solato, začinite meso, da bosta kosilo ali večerja potem hitreje pripravljena.

Arome se v vakuumu ne širijo. V hladilniku in zamrzovalniku ni neprijetnih vonjav.

Hitro mariniranje. Vakuum odpre pore mesa, zato ga lahko izkoristite za hitro mariniranje, ko ste v stiski s časom. Dve uri v vakuumu nadomestita mariniranje čez noč.

Uporabljamo dva načina vakuumskega shranjevanja – dolgoročno in kratkoročno. FOTO: Satus
Uporabljamo dva načina vakuumskega shranjevanja – dolgoročno in kratkoročno. FOTO: Satus

Kaj je vakuumsko shranjevanje?

Pri vakuumskem shranjevanju odstranimo zrak iz posode ali vrečke. Z odstranjevanjem zraka odstranimo tudi kisik, »hrano« mikroorganizmov, ki povzročajo propadanje hrane. Na ta način upočasnimo oksidacijo in kvarjenje hrane. Svežina in obstojnost hrane se podaljšata za do štirikrat.

Uporabljamo dva načina vakuumskega shranjevanja – dolgoročno (vakuumski aparati in vrečke) in kratkoročno (vakuumske posode, vakuumski vrč, univerzalni vakuumski pokrovi ipd.).

Dolgoročno pomeni, da je živilo varno shranjeno najmanj pol leta (suhomesni izdelki v kleti, sveže meso in zelenjava v zamrzovalniku), kratkoročno pa je mišljeno za sprotno porabo v hladilniku (zelenjava, sadje, sir).

Spoznajte izvirne pripomočke Status

Vakuumiranje še nikoli ni bilo bolj preprosto: s pripomočki za shranjevanje v vakuumu Status bo vaša pot do vnaprej pripravljenih, okusnih in uravnoteženih obrokov še lažja.

Visokokakovostni izdelki, ki jim zaupajo številna gospodinjstva doma in po svetu, so plod slovenske inovativnosti.

In prav inovativnost, ki izvira iz Slovenije, je ključ njihovega uspeha.

Zagotavljajo strokoven servis in podporo svojim strankam. Kontaktirate jih po telefonu, e-pošti ali celo v živo v njihovih prostorih v Metliki. Ne le da ponujajo visokokakovostne izdelke, temveč so tudi zavezani k trajnosti.

Vakuumski pripomočki Status so ključ do lažjega, bolj zdravega in okolju prijaznega shranjevanja hrane. FOTO: Satus
Vakuumski pripomočki Status so ključ do lažjega, bolj zdravega in okolju prijaznega shranjevanja hrane. FOTO: Satus

Njihova predanost kakovosti in trajnosti se izraža tudi v naslednjih vidikih:

Garancija: Na vse svoje neelektrične kuhinjske pripomočke ponujajo tri leta garancije, na dva vakuumska aparata tri leta in na enega celo pet let.

Usmerjenost k trajnosti: V proizvodnji vedno izbirajo kakovostne materiale, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in vsestransko uporabnost izdelkov. Tako prispevajo k manjšemu kopičenju odpadne plastike.

Bogate izkušnje: S kar 28-letno tradicijo na področju razvoja in proizvodnje lastnih izdelkov se Status uvršča med vodilne ponudnike na tem področju.

Bronasta gazela: Leta 2022 so prejeli nagrado bronasta gazela, kar pomeni, da so bili tretje najhitreje rastoče podjetje v Sloveniji.

Globalna navzočnost: S prodajo v 40 državah sveta so poznani tudi izven naših meja. Tako 75 odstotkov njihove prodaje poteka v evropskih državah, 10 odstotkov v Aziji, 10 odstotkov v ZDA ter pet odstotkov v Avstraliji in Novi Zelandiji.


Naročnik oglasne vsebine je Status

V prodaji

Ne spreglejte