Velika slovenska kuharica: Urmašice
Slovenska kulinarična zakladnica premore nešteto jedi, ki so jih kuhale že naše prababice, babice in mame. Recepti zanje so šli od ust do ust, pred 150 leti pa so bili prvič zbrani v Veliki slovenski kuharici, ki je do danes doživela že 30 izdaj. Preizkusite recepte, ki s pomočjo te kuharske biblije že desetletja prehajajo iz roda v rod.
Odpri galerijo
1/4 kg masla
jajce
1/8 l belega vina
1/4 kg moke
četrt zavitka pecilnega praška
32 dag sladkorja
1/4 l vode
lupinica in sok ene limone
Maslo in jajce penasto umešaj, med mešanjem dodajaj vino in moko, pomešano s pecilnim praškom. Iz zmesi oblikuj svaljek in ga nareži na enako velike koščke; zvaljaj jih v podolgovate svaljke. Urmašice položi eno poleg druge v pomaščen podolgovat pekač in jih peci pri 170 °C 45 minut. Pečene naj pet minut stojijo, nato jih polij s sirupom. Za sirup sladkor kuhaj z vodo in limonino lupinico do prve stopnje, nato mu primešaj precejen limonin sok. Urmašice ostanejo na pekaču, dokler ne posrkajo vse tekočine.
Velika slovenska kuharica, Felicita Kalinšek, Cankarjeva Založba, 2018.
Maslo in jajce penasto umešaj, med mešanjem dodajaj vino in moko, pomešano s pecilnim praškom. Iz zmesi oblikuj svaljek in ga nareži na enako velike koščke; zvaljaj jih v podolgovate svaljke. Urmašice položi eno poleg druge v pomaščen podolgovat pekač in jih peci pri 170 °C 45 minut. Pečene naj pet minut stojijo, nato jih polij s sirupom. Za sirup sladkor kuhaj z vodo in limonino lupinico do prve stopnje, nato mu primešaj precejen limonin sok. Urmašice ostanejo na pekaču, dokler ne posrkajo vse tekočine.
Velika slovenska kuharica, Felicita Kalinšek, Cankarjeva Založba, 2018.
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.