Velika slovenska kuharica: Kraljeve rezine
Slovenska kulinarična zakladnica premore nešteto jedi, ki so jih kuhale že naše prababice, babice in mame. Recepti zanje so šli od ust do ust, pred 150 leti pa so bili prvič zbrani v Veliki slovenski kuharici, ki je do danes doživela že 30 izdaj. Preizkusite recepte, ki s pomočjo te kuharske biblije že desetletja prehajajo iz roda v rod.

Odpri galerijo
30 dag moke
27 dag masla
20 dag sladkorja v prahu
zavitek vaniljevega sladkorja
jajce
1 dcl sladke smetane
7 dag medu
20 dag nalistanih mandljev
10 dag marelične marmelade
V presejani moki razdrobi 20 dag masla, pridaj 10 dag sladkor v prahu z vaniljevim sladkorjem in jajce ter zgneti krhko testo. Zavij ga v folijo in daj na hladno za pol ure. Testo razvaljaj v obliki pekača, prenesi na pomaščen pekač in peci pri 180 °C 8 minut. Za nadev segrej sladko smetano, med, preostalo maslo (7 dag) in sladkor (10 dag), dobro mešaj; ko zavre, dodaj mandljeve lističe in pusti, da še enkrat zavre. Ohlajeno krhko testo namaži z marelično marmelado, po vrhu enakomerno namaži še vroč nadev, potisni še enkrat v vročo pečico in peci pri 200 °C 10 minut. Vroče pecivo nareži na manjše rezine in pusti, da se posušijo.
Velika slovenska kuharica, Felicita Kalinšek, Cankarjeva Založba, 2018.
V presejani moki razdrobi 20 dag masla, pridaj 10 dag sladkor v prahu z vaniljevim sladkorjem in jajce ter zgneti krhko testo. Zavij ga v folijo in daj na hladno za pol ure. Testo razvaljaj v obliki pekača, prenesi na pomaščen pekač in peci pri 180 °C 8 minut. Za nadev segrej sladko smetano, med, preostalo maslo (7 dag) in sladkor (10 dag), dobro mešaj; ko zavre, dodaj mandljeve lističe in pusti, da še enkrat zavre. Ohlajeno krhko testo namaži z marelično marmelado, po vrhu enakomerno namaži še vroč nadev, potisni še enkrat v vročo pečico in peci pri 200 °C 10 minut. Vroče pecivo nareži na manjše rezine in pusti, da se posušijo.
Velika slovenska kuharica, Felicita Kalinšek, Cankarjeva Založba, 2018.
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.