Velika slovenska kuharica

Gratinirani svinjski medaljoni z zeliščno omako

Slovenska kulinarična zakladnica premore nešteto jedi, ki so jih kuhale že naše prababice, babice in mame. Recepti zanje so šli od ust do ust, pred 150 leti pa so bili prvič zbrani v Veliki slovenski kuharici, ki je do danes doživela že 30 izdaj. Preizkusite recepte, ki s pomočjo te kuharske biblije že desetletja prehajajo iz roda v rod.

Sestavine

  • 1,8 kg svinjske ribice
  • 1/2 dcl vina
  • 4 stroke česna
  • pol žličke kumine
  • noževa konica muškatnega oreščka
  • 2 žlici worcestrske omake
  • 1 dcl olja
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • poper
  • 15 dag sira
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l sladke smetane za kuhanje
  • 2 žlici zrezanega zelišča (drobnjak, koper, pehtran ali žlica žajblja)
  • žlica moke
  • limonin sok

Priprava

  1. 1Ribico nareži na 3 cm debele medaljone in jih z dlanjo potlači; nato jih eno uro mariniraj v marinadi, za katero si zmešala vino, česen, poper, kumino, muškatni orešček in worcestrsko omako.
  2. 2Medaljone na vročem olju popeci na obeh straneh in daj v pomaščen pekač enega poleg drugega.
  3. 3Iz beljakov in ščepca soli stepi trd sneg, dodaj rumenjaka, primešaj poper in nariban sir ter namaži po medaljonih.
  4. 4V pečici jih pri 200 °C gratiniraj od 5 do 10 minut.
  5. 5Za omako v ponev zlij mleko in pol sladke smetane ter zavri.
  6. 6Preostalo smetano zmešaj z zrezanim zeliščem in moko ter zakuhaj v zmes mleka in smetane.
  7. 7Posoli, popopraj, prilij malo limoninega soka in premešaj.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE