Rižota z mešanimi gobami

»Pravijo, da je rižota, ki je narejena samo iz jurčkov, za okušalne brbončice vrhunec užitka, ki ga preseže samo tista, ki jo naredimo s tartufi. Toda s tem se lahko meri tudi navdušenje gobarja, ki se vrne iz gozda in hribov s polno košaro različnih vrst gob različnih barv, strukture in okusa,« pravi eden od dveh požrešnih Italijanov, Antonio Carluccio.
Fotografija:
Odpri galerijo

1,5 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove 400 g mešanih gob, kot so sveži ali suhi jurčki, lisičke, črna trobenta, brezov goban majhna čebula, drobno sesekljana 3 žlice oljčnega olja 100 g masla 350 g riža carnaroli za rižoto sol in sveže zmlet črni poper 60 g drobno nastrganega parmezana
Jušno osnovo prelijte v kozico, kjer naj počasi vre pri nizki temperaturi. Narahlo očistite jurčke in druge gobe, za kar uporabite oster nož in ščetko (če se da, jih ne umivajte). Če uporabljate suhe jurčke, jih za 15 minut namočite v skledico vode. Sveže gobe narežite in prihranite nekaj lepih rezin za okras. Čebulo popražite na oljčnem olju in polovici masla. Ko začne rumeneti, dodajte narezane gobe in še nekaj minut pražite pri zmerni temperaturi. Če uporabljate suhe jurčke, jih narežite na koščke in dodajte k svežim gobam. Vodo, v kateri so bili namočeni, prihranite, da jo boste pozneje z jušno osnovo dodali rižoti. Dodajte riž in ga kako minuto mešajte, da bodo vsa zrna prevlečena z maščobo. Začnite dodajati vročo jušno osnovo, zajemalko za zajemalko. Preden dodate naslednjo, počakajte, da riž vsrka prejšnjo. Če jo imate, prilijte vodo, v kateri so bile namočene gobe. Ko je riž kuhan al dente, ga odstavite, začinite in vmešajte preostalo maslo ter parmezan. Rižoto postrezite vročo, vsako porcijo okrasite z rezino ali dvema surovih gob.
Za 4 osebe
Antonio Carluccio in Gennaro Contaldo

V prodaji