Rižota s piščancem in artičokami

Ste že poskusili artičoke v rižoti? Lepo se ujamejo s piščancem.
Fotografija:
Odpri galerijo

3,5 skodelice piščančje jušne osnove 1,5 skodelice suhega belega vina 1/4 skodelica masla 1 žlica oljčnega olja 4 kosi piščančjih prsi brez kosti in kože 1 sesekljana čebula 2 strta stroka česna 2 skodelici riža sol in mleti črni poper sok ene limone 1 sesekljano steblo zelene 8 artičok v olju, precejenih in narezanih na pol 2 žlici paprike iz slanice, precejene in narezane na trakove 3 žlice sesekljanih domačih začimb 3 žlice sveže naribanega parmezana sveža rukula
Jušno osnovo in vino zlijte v ponev in zavrite. Na zmernem ognju naj počasi vre. Medtem v ponvi segrejte maslo in olje ter 5 minut počasi pražite piščanca, da porjavi. Večkrat ga obrnite. Dodajte čebulo in česen ter pražite tako dolgo, da se čebula zmehča, a ne porjavi. Ves čas mešajte. Dodajte riž in kuhajte 2 minuti, da se riž dobro prepoji z maslom. Prilijte zajemalko mešanice juhe in vina ter počasi kuhajte, da se vsa tekočina pokuha. Ves čas mešajte. Še naprej počasi dodajajte majhno količino mešanice juhe, dokler ne porabite polovice in dokler riž ne postane kremast. Začinite ter dodajte limonov sok in zeleno. Naslednjih 20 minut dodajajte jušno mešanico. Vmešajte artičoke in papriko. Kuhajte, dokler rižota ne postane gosta, a ne lepljiva. Preden jo postrežete, dodajte domače začimbe in sir. Postrezite jo na toplem krožniku. Okrasite s svežo rukolo.
Za 4 osebe
Mamma Mia: Italijanske jedi, kot jih pripravi nona, Frank Bordoni, Tehniška založba Slovenije, 2012

V prodaji