Recept za krhke flancate, kot jih naredijo v znani ljubljanski restavraciji
Kurenti so z gromkim zvonjenjem v Vivo D125 že prišli odganjat zimo in naznanjat pomlad. Doživetje kulturne dediščine, katere sporočilo v živo predajajo poslovni javnosti in mladim v prepletu z Vivovo kulinariko, je za ljubljanskim Bežigradom že prepoznavno. »V Vivu D125 oživljamo recepte tradicionalnih krhkih flancatov in krofov, kot so jih pekle že naše babice, z živili lokalnih proizvajalcev, izpod rok Vivovih chefov,« pove direktorica Jerneja Kamnikar. A brez skrbi, v restavraciji bo še dišalo po pustnih dobrotah, v domačo pokušino pa ponujajo tri izvrstne recepte za sladko pustovanje.
KRHKI FLANCATI
1 kg moke
ščepec soli
4 dl kisle smetane
7 rumenjakov
70 g sladkorja
30 g masla
2 dl belega vina
naribana lupina limone
rum in vaniljev sladkor za aromo
1 Ko zamesimo testo, mora biti bolj trdo, zato se po potrebi doda še od 50 do 100 g moke.
2 Testo naj počiva dve uri. Nato ga na delovni površini razvaljamo na približno milimeter debeline.
3 Običajno testo razrežemo na kvadrate, jih po sredini trikrat zarežemo in prepletemo. Lahko jih seveda oblikujemo po svoje. V cvrtniku, segretem na približno 170 stopinj Celzija, jih na obeh straneh ocvremo do zlato rumene barve.
4 Ko se flancati ohladijo, jih posujemo z mletim sladkorjem.
MIŠKE
250 g bele moke
100 g sladkorja v prahu
jajce
noževa konica cimeta
vrečka pecilnega praška
100 ml jogurta
100 ml kisle smetane
3 zamaški ruma
olje za cvrtje
1 Jajce in sladkor stepamo približno dve minuti, nato dodamo preostale sestavine (samo za cvrtje).
2 Testo pustimo stati vsaj 10 minut. Medtem segrejemo olje.
3 V segreto olje z dvema žličkama polagamo miške. Nasvet: na eno žličko zajamemo želeno količino testa in ga z drugo potisnemo oziroma podrsamo v vroče olje. Žlička, s katero testo potisnemo v olje, naj bo vedno čista, tako bomo naredili popolne okrogle miške.
4 Miške ocvremo do zlate barve.
5 Ko se malo ohladijo, jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.
KROFI
1 kg mehke moke
4 cela jajca (od 65 g do 70 g kos)
4 rumenjaki
2,5 dl mleka
100 g sladkorja
vrečka vaniljevega
sladkorja
80 g kvasa
6 žlic ruma
80 g masla
15 g soli
1 Za kratki kvasni nastavek zmešamo 0,5 kg moke, kvas, sladkor in toplo mleko. Pustimo, da dvojno naraste.
2 Dodamo preostale sestavine in dobro zmešamo v gladko, ne pretrdo testo, ki naj počiva 20 minut.
3 Razdelimo ga na kose, težke približno 80 do 100 g, ki jih oblikujemo v kroglice. Položimo jih na pomokan prtiček tako, da so zaključki spodaj. Pokrijemo s prtičkom.
4 Vzhajane krofe polagamo z zaključki navzgor v vroče olje – segreto na 180 stopinj Celzija. V kozici naj sega olje od 3,5 do 4 cm visoko.
5 Takoj pokrijemo s pokrovko in krofe cvremo 3 minute. Obrnemo jih in jih v odkriti kozici ocvremo do konca. Odlagamo jih na papirnate brisačke.
6 Ko se malo ohladijo, jih napolnimo z marelično marmelado in potrosimo s sladkorjem v prahu.
PREBERITE ŠEM --> 8 domačih in tujih pustnih dobrot, ki jih morate preizkusiti (s preverjenimi recepti)