PUSTNE DOBROTE

Recept za krhke flancate, kot jih naredijo v znani ljubljanski restavraciji

Danes je debeli četrtek in če si še niste privoščili pustnih dobrot, je zdaj pravi čas zanje. Priljubljena restavracija Vivo D125 nam je zaupala tri slastne recepte.
Fotografija: Krhki flancati Foto: Bba Photography/shutterstock
Odpri galerijo
Krhki flancati Foto: Bba Photography/shutterstock

Kurenti so z gromkim zvonjenjem v Vivo D125 že prišli odganjat zimo in naznanjat pomlad. Doživetje kulturne dediščine, katere sporočilo v živo predajajo poslovni javnosti in mladim v prepletu z Vivovo kulinariko, je za ljubljanskim Bežigradom že prepoznavno. »V Vivu D125 oživljamo recepte tradicionalnih krhkih flancatov in krofov, kot so jih pekle že naše babice, z živili lokalnih proizvajalcev, izpod rok Vivovih chefov,« pove direktorica Jerneja Kamnikar. A brez skrbi, v restavraciji bo še dišalo po pustnih dobrotah, v domačo pokušino pa ponujajo tri izvrstne recepte za sladko pustovanje. 

KRHKI FLANCATI

Krhki flancati Foto: Vivo D125
Krhki flancati Foto: Vivo D125

1 kg moke

ščepec soli

4 dl kisle smetane

7 rumenjakov

70 g sladkorja

30 g masla

2 dl belega vina

naribana lupina limone

rum in vaniljev sladkor za aromo

1 Ko zamesimo testo, mora biti bolj trdo, zato se po potrebi doda še od 50 do 100 g moke.

2 Testo naj počiva dve uri. Nato ga na delovni površini razvaljamo na približno milimeter debeline.

3 Običajno testo razrežemo na kvadrate, jih po sredini trikrat zarežemo in prepletemo. Lahko jih seveda oblikujemo po svoje. V cvrtniku, segretem na približno 170 stopinj Celzija, jih na obeh straneh ocvremo do zlato rumene barve.

4 Ko se flancati ohladijo, jih posujemo z mletim sladkorjem.

MIŠKE

Miške Foto: Olga Larionova/shutterstock
Miške Foto: Olga Larionova/shutterstock

250 g bele moke

100 g sladkorja v prahu

jajce

noževa konica cimeta

vrečka pecilnega praška

100 ml jogurta

100 ml kisle smetane

3 zamaški ruma

olje za cvrtje

1 Jajce in sladkor stepamo približno dve minuti, nato dodamo preostale sestavine (samo za cvrtje).

2 Testo pustimo stati vsaj 10 minut. Medtem segrejemo olje.

3 V segreto olje z dvema žličkama polagamo miške. Nasvet: na eno žličko zajamemo želeno količino testa in ga z drugo potisnemo oziroma podrsamo v vroče olje. Žlička, s katero testo potisnemo v olje, naj bo vedno čista, tako bomo naredili popolne okrogle miške.

4 Miške ocvremo do zlate barve.

5 Ko se malo ohladijo, jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu. 

KROFI

Krofi Foto: Vivo D125
Krofi Foto: Vivo D125

1 kg mehke moke

4 cela jajca (od 65 g do 70 g kos)

4 rumenjaki

2,5 dl mleka

100 g sladkorja

vrečka vaniljevega

sladkorja

80 g kvasa

6 žlic ruma

80 g masla

15 g soli

1 Za kratki kvasni nastavek zmešamo 0,5 kg moke, kvas, sladkor in toplo mleko. Pustimo, da dvojno naraste.

2 Dodamo preostale sestavine in dobro zmešamo v gladko, ne pretrdo testo, ki naj počiva 20 minut.

3 Razdelimo ga na kose, težke približno 80 do 100 g, ki jih oblikujemo v kroglice. Položimo jih na pomokan prtiček tako, da so zaključki spodaj. Pokrijemo s prtičkom.

4 Vzhajane krofe polagamo z zaključki navzgor v vroče olje – segreto na 180 stopinj Celzija. V kozici naj sega olje od 3,5 do 4 cm visoko.

5 Takoj pokrijemo s pokrovko in krofe cvremo 3 minute. Obrnemo jih in jih v odkriti kozici ocvremo do konca. Odlagamo jih na papirnate brisačke.

6 Ko se malo ohladijo, jih napolnimo z marelično marmelado in potrosimo s sladkorjem v prahu. 

PREBERITE ŠEM --> 8 domačih in tujih pustnih dobrot, ki jih morate preizkusiti (s preverjenimi recepti)

Preberite še:

V prodaji