Mesni cmočki z zelišči in limono

Mesnih cmočkov v tej jedi, ki ji Maročani pravijo tagine kefta 'mchermel, ni treba opekati, saj se bodo skuhali v okusni omaki, začinjeni z začimbami, svežim peteršiljem in koriandrom, svežo pekočo papriko in limono.
Fotografija:
Odpri galerijo

1/2 drobno sesekljane rjave čebule 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja 2 rezini belega kruha brez skorje 1 jajce 500 g fino zmlete jagnjetine ali govedine 1/2 žličke zmlete kumine 1/2 žličke zmlete paprike 1/2 žličke zmletega črnega popra Omaka z zelišči in limono žlica masla 1/2 drobno sesekljane rjave čebule 1/2 žličke zmlete paprike 1/2 žličke zmlete kurkume 1/4 žličke zmlete kumine 1 narezana rdeča pekoča paprika brez semen ali 1/4 žličke kajenskega popra 375 ml kokošje jušne osnove ali vode 2 žlici sesekljanega koriandra 2 žlici sesekljanega peteršilja 2 žlici limonovega soka
V skledi zmešamo sesekljano čebulo in peteršilj. Kruh natrgamo na koščke, dodamo jajce, zmleto meso, kumino, papriko, poper in žličko soli ter temeljito pregnetemo. Z vlažnimi rokami oblikujemo za oreh velike cmočke in jih polagamo na pladenj. Pokrijemo jih in ohlajamo v hladilniku, dokler jih ne bomo potrebovali. Lotimo se omake. V kozici segrejemo maslo. Dodamo čebulo in na šibkem olju pražimo, dokler se ne zmehča. Dodamo zmleto papriko, kurkumo, kumino in pekočo papriko oz. kajenski poper, mešamo in pražimo eno minuto. Dodamo jušno osnovo in koriander ter zavremo. Dodamo cmočke in ponev potresemo, da se lepo usedejo v omako. Pokrijemo in počasi kuhamo 45 minut. Dodamo večino peteršilja in limonov sok ter dosolimo in popopramo, če je treba. Kuhamo še dve minuti. Jed preložimo v lončeno posodo ali skledo, potresemo s preostalim peteršiljem in postrežemo s hrustljavim kruhom.
za 4 osebe
Vir: Sredozemska kuhinja, Okusi Sredozemlja, Popotovanje za dobrojedce po Franciji, Italiji, Maroku in Španiji, Cankarjeva založba 2012.

V prodaji