Čokoladna torta s cvetačo

Najboljše z vrha je kuharska knjiga s številnimi zdravimi recepti, ki jih je prispevalo 32 vrhunskih slovenskih kulinaričnih mojstrov. Boštjan Trstenjak iz restavracije Cubo je prispeval zanimiv recept za sladico.
Fotografija:
Odpri galerijo

250 g cvetače 85 g pirine moke pol žličke sode bikarbone pol žličke soli žlička pecilnega praška 75 g kakava v prahu 30 g mletih lanenih semen (2 žlici; zmeljemo jih z mlinčkom za kavo) 70 g kokosovega sladkorja 150 g 70-odstotne temne čokolade, narezane na petmilimetrske koščke pol stroka vanilje (prerežemo na pol in s konico noža postrgamo semena) 120 g mandljevega mleka (ali drugega, lahko tudi navadnega) 45 ml staljene kokosove maščobe (3 žlice) Za obliv 60 g arašidovega masla 90 g javorovega sirupa 15 g kakava v prahu (2 žlici) 60 g mandljevega (ali drugega) mleka
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Dno pekača za torte (premer 24 cm) obložimo s papirjem za peko; robove namažemo z maslom in potresemo z malce pirine moke (odvečno moko stresemo iz pekača). V vreli vodi skuhamo cvetačo, narezano na koščke. V skledi zmešamo suhe sestavine: pirino moko, sodo bikarbono, sol, pecilni prašek, kakav v prahu, mleta lanena semena, kokosov sladkor, čokolado in vaniljo. S paličnim mešalnikom dobro spasiramo preostale sestavine: kuhano cvetačo, mleko in staljeno kokosovo maščobo. Mleko s cvetačo dodamo k suhim sestavinam in premešamo, a le toliko, da se suhe sestavine dobro omočijo. Maso damo v pekač in pečemo 30 minut. Pečena torta naj se ohladi na sobno temperaturo. Sestavine za obliv dobro premešamo. Lahko dodamo še malce mleka, da bo obliv bolj mazljiv. Torto vzamemo iz modla za peko in jo po vrhu premažemo z oblivom.
Za 4 osebe
Najboljše z vrha. Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami.

V prodaji