Ajdove palačinke z borovnicami
Le kdo ne mara palačink. Tako preprosto jih pripravimo, vanje pa zavijemo tisočere okuse. Enim teknejo sladke, drugim slane. Če ajdove palačinke nadevate z gosto gobjo, bo takšna slana jed teknila za krepko malico ali večerjo.

Odpri galerijo
40 g ajdove moke
40 g bele moke
40 g polnozrnate moke
2 jajci
200 ml mleka
ščepec soli
žlico sladkorja (lahko dodamo tudi malo vaniljevega sladkorja ali zamenjamo tretjino mleka z vodo)
500 g svežih ali zamrznjenih borovnic
4 žlice medu
stepena smetana
Moko, jajca in mleko zmešamo v gladko tekoče testo in pustimo počivati pol ure. Medtem pripravimo nadev iz 500 g svežih ali zamrznjenih borovnic. Kuhamo jih v posodi z debelim dnom pri nizki temperaturi, če se da, ne dodajamo vode. Ko spustijo sok, jih še malo pokuhamo in dodamo štiri žlice medu. Zmes naj se kuha, dokler se ne zgosti. Iz testa spečemo 12 manjših palačink, jih napolnimo z nadevom in zvijemo ali zložimo v trikotnike. Okrasimo s stepeno smetano.
Zeliščni vrt, domača lekarna, Založba Kmečki glas, dopolnjena izdaja, 2018
Moko, jajca in mleko zmešamo v gladko tekoče testo in pustimo počivati pol ure. Medtem pripravimo nadev iz 500 g svežih ali zamrznjenih borovnic. Kuhamo jih v posodi z debelim dnom pri nizki temperaturi, če se da, ne dodajamo vode. Ko spustijo sok, jih še malo pokuhamo in dodamo štiri žlice medu. Zmes naj se kuha, dokler se ne zgosti. Iz testa spečemo 12 manjših palačink, jih napolnimo z nadevom in zvijemo ali zložimo v trikotnike. Okrasimo s stepeno smetano.
Zeliščni vrt, domača lekarna, Založba Kmečki glas, dopolnjena izdaja, 2018
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.