IDEJA ZA IZLET

Vicenza: italijansko mesto, ki očara kot Benetke, a brez turistične navlake

Eno izmed čudovitih zgodovinskih mest v naši bližini, vrednih obiska, je italijanska Vicenza.
Fotografija: Renesančna palača Basilica Palladiana krasi glavni trg Vicenze. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Renesančna palača Basilica Palladiana krasi glavni trg Vicenze. Foto: Shutterstock

Slovenci pogosto pozabimo, kakšno srečo imamo, da živimo tako blizu osupljivih zgodovinskih biserov, kot so Benetke. Se pa v njihovi okolici skriva še en kraj, vreden odkrivanja. To je Vicenza, mesto, ki ga je polepšal eden najbolj slavnih arhitektov na svetu, in ki s svojimi znamenitostmi očara tako kot Benetke, a k sreči brez turistične navlake. 

Vicenza leži v severovzhodni italijanski deželi Benečija, približno 60 kilometrov zahodno od Benetk in 200 km vzhodno od Milana. Od Ljubljane je oddaljena okrog 300 kilometrov in v dobrih prometnih razmerah lahko z avtom do nje prispete že v pičlih treh urah, kar je dobra novica, tudi če se tja odpravite zgolj na enodnevni izlet. A priporočamo, da si zanjo vzamete vsaj dva dni ali podaljšan vikend, saj ležernega sprehajanja po starodavnih ulicah, srkanja italijanske kave, na katerem izmed ljubkih trgov in uživanja v gurmanskih dobrotah Benečije ne gre hiteti. 

 

Od najgršega do najlepšega beneškega mesta

Območje Vicenze je bilo z italskimi plemeni poseljeno že v tretjem stoletju pred našim štetjem, dokler ga niso zavzeli Stari Rimljani in Vicenzi leta 49 pred našim štetjem podelili rimsko državljanstvo. Rimskih ostankov je danes v mestu malo, saj so bili večinoma uničeni med številnimi obleganji, zobu časa pa še vedno kljubujejo trije mostovi čez reki Bacchiglione in Retrone, ki se vijeta skozi Vicenzo, ter loki rimskega akvadukta v predelu Porta Santa Croce, kjer leži eden izmed starodavnih vhodov v staro mestno jedro Vicenze. 

Leta 1404 je Vicenza padla pod vladavino Benetk, a pravi razcvet mesta se je zgodil dobrih sto let kasneje, ko je njegovo podobo za vedno spremenil eden najbolj vplivnih arhitektov vseh časov, renesančni mojster Andrea Palladio. Po zgledu rimske in grške arhitekture je v centru mesta ter njegovi podeželski okolici zgradil osupljive palače, cerkve in vile, in tako do tedaj eno najbolj zanemarjenih beneških mest preobrazil v biser renesančne umetnosti, zaradi česar je Vicenza tudi dobila vzdevek »Paladdijevo mesto«. 

Še ena plača na glavnem trgu je Palazzo del Capitaniato, prav tako delo znamenitega Palladia. Foto: Barbara Kotnik
Še ena plača na glavnem trgu je Palazzo del Capitaniato, prav tako delo znamenitega Palladia. Foto: Barbara Kotnik

Palladijeve stvaritve so navdihnile mnoge arhitekte, ki so prišli za njim, Unesco pa jih je leta 1994 uvrstil na seznam svetovne dediščine. Najveličastnejše med njimi, ki jih lahko obiskovalci Vicenze občudujejo na sprehodu skozi mesto, so: palača Basilica Palladiana, ki stoji na osrednjem trgu Piazza dei Signori in z mogočnim stolpom ter stebroma z beneškim levom spominja na trg Sv. Marka v Benetkah; osupljivo renesačno gledališče Teatro Olimpico; palače Palazzo Chiericati, Palazzo del Capitaniato, Palazzo Porto in Palazzo Barbaran da Porto; vila La Rotonda na obrobju mesta, ki je nastala po vzoru rimskega Panteona; in številne cerkve, kot so katedrala v centru mesta, gotska cerkev Santa Corona ter cerkev sv. Marije na vrhu mesta.  

Muzeji, trgovine in sejmi, ki se jih splača obiskati 

Večina Palladijevih zgradb je danes dom muzejskim zbirkam, ki bodo zadovoljile različne okuse. V Teatru Olimpicu, ki gledalcem z mojstrsko uporabo perspektive na odru nudi iluzijo, kot da se predstave odvijajo na resničnih ulicah mesta, lahko izkusite, kako so gledališke predstave doživljali pred pol tisočletja, v palači Palazzo Barbaran da Porto, v osrčju mesta pa danes domuje Paladijev muzej, kjer si lahko ogledate načrte in makete njegovih zgradb, tudi tistih, ki jih je ustvaril izven Vicenze. 

V Basilici Palladiani je na ogled muzej nakita, ki slavi bogato zlatarsko obrt Vicenze, saj v tem beneškem mestu izdelajo kar petino vsega zlata in nakita v Italiji. Če vas bo po ogledu dragocenih zgodovinskih kosov zamikalo nakupovanje, se sprehodite med zlatarskimi trgovinicami, ki domujejo pod arkadami v pritličju palače, tu pa si lahko privoščite tudi kavo. Vicenza dvakrat letno (januarja in septembra) gosti tudi svetovno znani zlatarski sejem Vicenzaoro. 

Poleg nakita je Vicenza znana še po svoji tekstilni industriji, v Vicenzi se je denimo rodila ena najbolj prestižnih italijanskih pa tudi svetovnih modnih znamk Bottega Veneta, katere torbice so danes celo bolj kultne in iskane kot tiste s podpisom Louis Vuitton. V mestu boste našli ogromno ljubkih modnih butikov, med njimi tudi več kot 100 let staro klobučarno Cappelleria Palladio, ki je s svojo zbirko pokrival in starin vredna obiska tudi, če ne kupujete klobuka. 

Še ena posebna trgovina, ki jo morajo obiskati ljubitelji starin in kuhanja, pa je skoraj 130 let stara delavnica bakra, kjer družina Dal Toso že štiri generacije izdeluje in popravlja bakrene posode za vse priložnosti. Kuhanje v bakrenih posodah je pri nas skoraj izumrlo, a Italijani in Francozi še vedno negujejo to obrt, saj se zavedajo, da so bakrene posode neuničljive, hrana, pripravljena v njih, pa je izredno zdrava. 

Bakrena delavnica Dal Toso deluje že skoraj 130 let. Foto: Barbara Kotnik
Bakrena delavnica Dal Toso deluje že skoraj 130 let. Foto: Barbara Kotnik

Če imate doma zaprašeni bakreni lonec ali ponev, vam ga bodo v delavnici Dal Toso mojstrsko obnovili, da bo videti kot nov in ga boste lahko tudi uporabljali za kuho, po meri pa vam naredijo tudi pekače za peko najrazličnejših oblik in velikosti. To je tudi ena izmed redkih bakrenih delavnic v Italiji, kjer vse še počnejo ročno, zagotovo pa najbližja Sloveniji, če bi radi restavrirali kakšen starinski kos. 

Vicenza enkrat letno privabi tudi ljubitelje ročnih spretnosti, konec februarja se namreč že tradicionalno odvije sejem Abilmente Vicenza, kjer potekajo delavnice šivanja, pletenja, kvačkanja, polstenja, ustvarjanja nakita in različnih DIY tehnik prenove pohištva. Sejem obiščejo tako tisti, ki radi ustvarjajo (ponudba materialov po sejemskih cenah je namreč izredno pestra), kot tudi tisti, ki cenijo unikatne izdelke, saj se na stojnicah s svojimi izdelki predstavi veliko ustvarjalcev nakita, oblačil, torbic, dodatkov in okraskov. 

V Vicenzi imajo tudi dva muzeja umetnosti, prvi je v palači Palazzo Chiericati nasproti Tetara Olimpico in premore bogato zbirko slik, kipov in drugih umetniških del od 13. do 20. stoletja, med njimi so celo originali beneških slikarjev Tintoretta, Veronesa in Tiepola. Drugi umetniški hram, vreden obiska, pa je galerija Gallerie d’Italia, v čudoviti baročni palači Palazzo Leoni-Montanari, kjer boste našli eklektično zbirko predmetov od grške keramike pa vse do umetniških del beneških slikarjev 18. stoletja. 

Stolp z uro, ki se drži Palladijeve največje palače Basilica Palladiana, je osupljiv prizor tudi ponoči. Foto: Barbara Kotnik
Stolp z uro, ki se drži Palladijeve največje palače Basilica Palladiana, je osupljiv prizor tudi ponoči. Foto: Barbara Kotnik

Ljubitelji zgodovine lahko obiščejo tudi arheološki muzej z rimskimi izkopaninami in lapidarij, ker je Vicenza igrala pomembno vojaško vlogo v času Italijanskih vojn za neodvisnost v 19. stoletju in med drugo svetovno vojno, pa je temu delu zgodovine posvečen vojaški muzej nad mestom. 

PREBERITE ŠE -> Male Benetke: Kjer ni gneče, so pa kanali in slikoviti pogledi

Kam prespati in jesti? 

Ker Vicenza ni natrpana s turisti, je sprehajanje po renesančnih ulicah pravi užitek, še večji privilegij pa je, da so za zmerne cene na voljo apartmaji v starem mestnem jedru, tako da lahko pozabite na avto in se do vseh znamenitosti odpravite peš in doživite utrip italijanske dole vite.  

Med pohajkovanjem po trgih vas bodo vabile kavarne, pekarne in slaščičarne z najrazličnejšimi dobrotami, ob večerih pa ulice in bari zaživijo, ko se Italijani zbirajo na tradicionalnem aperitivu (kozarček vina ali koktajla ob spremljavi okusnih prigrizkov, kot so siri, suhe mesnine, olive in razni kruhki). 

Med lokalnimi italijanskimi dobrotami izstopa ragu z raco. Foto: Barbara Kotnik
Med lokalnimi italijanskimi dobrotami izstopa ragu z raco. Foto: Barbara Kotnik

V času kosila (med 12. in 15. uro) in večerje si privoščite tudi katero izmed lokalnih restavracij, v Vicenzi radi strežejo polenovko na različne načine, za razliko ov Benetk, kjer je na jedilniku pogosto morska hrana, pa tod uživajo v polenti, kostanjih, divjačini in račjem mesu – ena najboljših specialitet, ki jo lahko naročite, so jajčne testenine z račjim ragujem. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte