Predstavitvena informacija

Rovinj v času adventa postaja top destinacija za Slovence

Rovinj pozimi? Takega pa še nismo doživeli. Slovenci smo zaljubljeni v sosednjo Istro poleti. Zdaj pa je priložnost, da jo spoznamo tudi pozimi.
Fotografija: Štirje adventni vikendi z bogatim programom na treh različnih destinacijah vas bodo ogreli in pripravili na novo leto. FOTO: Maistra
Odpri galerijo
Štirje adventni vikendi z bogatim programom na treh različnih destinacijah vas bodo ogreli in pripravili na novo leto. FOTO: Maistra

Slovenci iz notranjosti države smo vajeni predvsem hladnih, zimskih adventov. Vsako zimo pričakujemo snežno idilo razsvetljeno s prazničnimi lučkami, a vsakič znova ugotavljamo, da narava vedno bolj skopari s snežno odejo. Tudi zato gremo radi na našo morsko obalo pogledati, kako se pripravljajo na božične praznike.

Letos nas vabijo sosedje Hrvati, Rovinjčani, Istrani. 

Rovinj pozimi? Takega pa še nismo doživeli. Slovenci smo zaljubljeni v sosednjo Istro poleti. Zdaj pa je priložnost, da jo spoznamo tudi pozimi. In to v najbolj prazničnem času letošnje zime.

Rovinj je istrski biser, čudovito mesto na zahodni obali Istre, v katerem nas kamnite uličice s slikovitimi galerijami, trgovinami in restavracijami vodijo proti prepoznavnemu zvoniku cerkve Sv. Evfemije, ki se nahaja na hribu sredi polotoka. Rovinj obkroža 22 otokov in otočkov, v mesto pa zaplujete v eno najbolj ekskluzivnih marin na Jadranu.

Lokalno prebivalstvo živi v glavnem od turizma, nato ribolova, kmetijstva, gojenja vinske trte in pridelava vina.

Ponosni so na bogate naravne in kulturne znamenitosti, kot so staro mestno jedro, razkošen parkovni gozd Punta Corrente Zlatni rt, zaščitene otoke in del ob obali. Rovinj ima veliko zvestih gostov, ki prihajajo iz vseh krajev sveta, in se je razvil v popularno turistično destinacijo.

Ampak, pozimi ga še nismo doživeli. Pozimi je čisto drugačen, njegova poletna temperatura se spremeni v zimski plašč. Plašč, ki nas ogreje tudi s pomočjo vseh dogodkov, ki se bodo zgodili v času adventa.  

Navdih dekoracije adventnega Rovinja je letos rovinjska batana

Advent, ki ga navdihujeta morje in tradicija, je nastal v sodelovanju in sinergiji med MOL, Maistra Hoteli, Zavodom za turizem, Društvom obrtnikov, Ekomuzejem Batan ter društvi, ustanovami in gostinci, ki sodelujejo pri organizaciji programa.

Glavna zvezda vzdušja in okrasja mesta Rovinja je tradicionalna rovinjska batana, simbol lokalne skupnosti, postavljena na več lokacijah v mestu in v morju pred rovinjsko rivo, kjer so okrašene z velikimi svetlečimi zvezdami.

Po prebranem se nekateri sprašujete, kaj je to batana, rovinjska batana?

Batana je tradicionalni lesen rovinjski ribiški čoln, velik od 4 do 8,5-metra. Poseben je po ravnem dnu, ki omogoča plovbo in ribolov na plitvih morskih obalah. Spada med vrste čolnov, kot so beneška gondola, neretvanska trupa ali komiška sandula.

Takšna gradnja bark izvira iz italijanske pokrajine Marke, kar je kasneje vplivalo na izdelavo beneških batan. Ta običaj se je postopoma razširil po vsej Italiji, nato pa še po istrskih in dalmatinskih obalnih mestih.

Po eni od teorij naj bi njegovo ime izhajalo iz glagola battere (udarjati), ki ga povezujejo z zvoki palice, ki jih proizvaja z udarjanjem po valovih z ravnim dnom.

Evo, o sankah vemo notranjci vse, o barkah, pa ne toliko. In tudi zaradi batan se splača obiskati letošnji adventni Rovinj. Še posebej pa so Rovinjčani ponosni, da jim je vso adventno dekoracijo z atraktivnimi instalacijami aranžiral znani akademski slikar Sašo Šekoranja.

Adventna batana vas bo popeljala skozi zgodovino in dediščino Rovinja vse do modernega dela Rovinja. FOTO: Maistra
Adventna batana vas bo popeljala skozi zgodovino in dediščino Rovinja vse do modernega dela Rovinja. FOTO: Maistra

Bogata Istra na krožniku in v kozarcu

Gastronomska ponudba, ki jo organizira Združenje obrtnikov Rovinj, bo še posebej poudarjena od 8. decembra do 7. januarja, ko bodo vsi obiskovalci lahko uživali v pestrih adventnih in avtohtonih jedeh ter domači pijači. Kar 27 rovinjskih restavracij se ponuja in vabi za svoje mize. 

Adventni Rovinj je dogodek za celo družino, tudi za najmlajše otroke

Za najmlajše so pripravili bogat otroški program z delavnicami, gledališkimi predstavami in animiranimi filmi. Humanitarni dogodki, kot sta Božični đir, tek in kolesarjenje za najmlajše in tudi odrasle ter Božični sejem, bodo dodatno obogatili praznično izkušnjo in ponudili priložnost za prostovoljno darovanje in podporo skupnosti.

Najbolj priljubljeno mesto v Istri za zabavo in sprostitev najmlajših gostov in njihovih staršev lahko doživite v hotelu Family Hotel Amarin.  Med vso drugo ponudbo v tem hotelu ponujajo tudi celodnevni program Amarin Kids Kluba za štiri starostne skupine, med katerimi so tudi šola malih siren, upravljanje drona in lego robotika. Vašemu otroku zagotovo ne bo dolgčas med bivanjem v Rovinju.

Sprostite se v adventni coni ob mestni tržnici, družite se z najdražjimi in uživajte v prazničnem razpoloženju. Obiščite adventne hišice, pogrejte se s toplim čajem ali kuhanim vinom ter se okrepčajte z bogato gastronomsko ponudbo. FOTO: Maistra
Sprostite se v adventni coni ob mestni tržnici, družite se z najdražjimi in uživajte v prazničnem razpoloženju. Obiščite adventne hišice, pogrejte se s toplim čajem ali kuhanim vinom ter se okrepčajte z bogato gastronomsko ponudbo. FOTO: Maistra

Privoščite si praznične pakete v Maistra hotelih, ki sodijo med najboljše v Istri

Maistra hoteli skrbijo za prijetno bivanje v svojih priznanih hotelih, kot so Grand Park, v katerem se prebudite z edinstvenim razgledom na stari del Rovinja, v luksuznem ambientu, pod katerega se je podpisal Piero Lissoni.

Elegantne in luksuzne sobe ter suite s terasami in zasebnimi bazeni se kaskadno raztezajo vzdolž šestih nadstropij, ki se zlijejo z dišečim gozdnim parkom Zlatni rt.

Vonje in okuse Istre boste našli v centru Albaro Wellness&Spa ter sedmih restavracijah in barih, med katerimi sta tudi restavracija s podpisom Cap Aureo in Agli Amici z Michelinovo zvezdico.

Adventni Rovinj je zagotovo nujno obiskati že to zimo. FOTO: Maistra
Adventni Rovinj je zagotovo nujno obiskati že to zimo. FOTO: Maistra

V hotel Lone se bodo zagotovo zaljubili ljubitelji najsodobnejšega oblikovanja in dizajna. S kombinacijo edinstvenega in funkcionalnega dizajna v šestih nadstropjih prvega dizajnerskega hotela na Hrvaškem, ki se nahaja ob morju in stoletnem gozdnem parku Zlatni rt, je nastala celoletna destinacija za oddih in poslovne dogodke. Tako kot v muzeju sodobne umetnosti vas bo tudi vsaka podrobnost v Hotelu Lone, navdihnila za raziskovanje.

Hotel Eden  je vsakemu gostu prilagojen po meri, tu se lahko prepustite tretmajem s sredozemsko kozmetiko in vonji Istre v centru Wellness & Spa ali pa preživite aktiven dopust ob igranju tenisa, plavanju in kolesarjenju.

Prenočišča lahko že sedaj rezervirate po akcijskih cenah, če se odločite za enega izmed paketov.  

Za najmlajše so pripravili bogat otroški program z delavnicami, gledališkimi predstavami in animiranimi filmi. FOTO: Maistra
Za najmlajše so pripravili bogat otroški program z delavnicami, gledališkimi predstavami in animiranimi filmi. FOTO: Maistra


Naročnika oglasne vsebine sta Maistra d.d. in Turistična skupnost mesta Rovinj-Rovigno

 

V prodaji