DOM NA KOMNI

Po lep razgled: Od slapa Savica do priljubljene planinske koče

Komna je planota v Julijskih Alpah, ki se dviga nad Bohinjskim jezerom. Z nje se nam odpira razgled na Pokljuko, Jelovico, ob jasnih dneh pa vse do Triglava.
Fotografija: Razgled s Komne, foto: Fotopogledi/Shutterstock
Odpri galerijo
Razgled s Komne, foto: Fotopogledi/Shutterstock

Jesen je letni čas, ki je kot nalašč za pohodništvo, saj ni več tiste poletne vročine in pripeke, temperature so veliko bolj prijetne, dnevi pa še vedno dovolj dolgi. Če želite sončen jesenski dan preživeti aktivno in v naravi, poleg tega pa obožujete lepe razglede in domačo hrano, se lahko odpravite do Doma na Komni, ki med pohodniki velja za eno najbolj priljubljenih gorskih postojank.  

Med prvo svetovno vojno čeznjo potekala pomembna oskrbovalna pot

Komna je visoka kraška planota v Julijskih Alpah, ki se nahaja nad Bohinjsko dolino in je del varstvenega območja Triglavski narodni park. Leži zahodno od Bohinjskega jezera, sestavljena pa je iz ledeniško oblikovanih dolin Zgornja Komna, Lepa Komna in Spodnja Komna. Zanjo je značilno razgibano in zakraselo apnenčasto površje.

V času prve svetovne vojne je čez planoto potekala pomembna oskrbovalna pot avstro-ogrske vojske za soško fronto na Krnu, zaradi česar so bile na območju zgrajene številne steze, taborišče z več kot 20 objekti in tovorna žičnica. Med obema vojnama je po grebenih okoli Komne potekala rapalska meja med Jugoslavijo in Italijo.

Dom na Komni, foto: Fotopogledi/Shutterstock
Dom na Komni, foto: Fotopogledi/Shutterstock

Dom na Komni je odprt v vseh letnih časih

Dom na Komni je na nadmorski višini 1520 metrov, na razglednem vzhodnem robu Komne. Odprt je skozi vse leto. V njem je 90 sedežev, 21 sob s 70 posteljami in 10 ležišč v skupnem ležišču. Dom je bil odprt leta 1936, med drugo svetovno vojno je pogorel, nato sta sledili obnova in ponovna otvoritev leta 1948, temeljita prenova pa je bila izvedena še leta 1952.

S terase planinskega doma se odpira lep razgled na Bohinjsko jezero, Pokljuko, Jelovico, ob jasnih dneh pa pogled seže do vrha Triglava. Še lepši razgled se odpira s hribčka, ki je tik ob razgledni terasi.

PREBERITE ŠE -> To je eden najbolj nenavadnih krajev čez mejo, ki ga je vredno obiskati

Do vrha v dveh urah in pol hoje

Na vrh Komne se je možno povzpeti z različnih izhodišč (Koča pri Savici, Planina Blato, Ukanc in druga). Izbiramo lahko med potmi različnih dolžin in težavnosti. Ena izmed najkrajših in najlažjih poti je tista, ki se začne pri Koči pri Savici. Da bi od tod prišli do vrha, boste morali premagati 867 metrov višinske razlike in si vzeti približno dve uri in pol. Pot je po planinskih standardih kategorizirana kot lahka, vendar sta za vzpon obvezni primerna planinska oprema in nekaj pohodniške kondicije.

Če se boste do izhodišča pripeljali iz središča Slovenije, boste morali avtocesto Ljubljana-Jesenice zapustiti na izvozu Lesce, nato pa vožnjo nadaljevati mimo Bleda, Bohinjske Bistrice do Bohinjskega jezera.

Ko boste prispeli do Ribčevega laza, na križišču zavijte levo v smeri proti Ukancu. Ko se približujete Ukancu, bodite pozorni na oznake, ki vodijo do slapa Savica, in jim sledite. Cesta, ki vodi do tja, postaja vse ožja, pripelje pa vas do velikega plačljivega parkirišča pri Koči pri Savici.

PREBERITE ŠE -> To so najlepši hribi, ki jih je vredno obiskati v okolici Ljubljane

Tukaj začnete s pohodom, pri čemer se najprej usmerite na široko pešpot v smeri slapa Savica, že po krajšem vzponu pa prispete do razpotja, kjer se desna pot odcepi proti slapu, medtem ko vi izberete rahlo levo široko pešpot, ki se krajši čas vzpenja ob Savici, nato pa sprehajalca popelje preko 48 označenih serpentin.

Po tem, ko jih premagate, pot zavije nekoliko v desno in preide v dolino Pekel, pri čemer se nekaj časa postopoma vzpenjamo. Pot je ves čas dobro označena, zato sledite markacijam in prispeli boste na cilj.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte