Z otroki in najstniki 

Ustvarjalno gibanje oziroma improvizacija na glasbo je nekaj najboljšega, kar lahko starši, otroci in najstniki ter sorojenci počno, ko imajo vsaj pol ure drug za drugega.
Predlogi za gibe: Stojimo razkoračeno, roki dvigujemo vstran, kot bi plahutali s krili. To počnimo najprej počasi, nato vedno hitreje. Z nogami v ritmu stopajmo na prste, stegujmo noge in jih krčimo. Poskakujmo sonožno ali z noge na nogo, korakajmo, ploskajmo in se vrtimo v krogu, medtem ko se držimo za roke.
Glasba: Pot v X (Siddharta), Zmaji (Avven), Lep je dan (Anja Rupel) 


S partnerjem 

Na vrtu, v dnevni sobi ali na verandi se zavrtita na obema ljubo pesem, dve, tri ali več, naj bodo romantične balade ali mladostniško razbijaške pesmi, ki prikličejo nasmeh. Kar naenkrat bosta zadihana in se spraševala, le od česa.
Predlogi za gibe: V objemu stopata po taktih glasbe, naj se nikamor ne mudi. Pri tem se kar najbolj gibata po prostoru. Med živahnejšo glasbo otresajta okončine, kakor vama najbolj prija. Glavo vrtita v vse smeri, krožne gibe pa privoščita še zapestjem, komolcem ter stopalom oziroma kolenom.
Glasba: Prisluhni mi (Darja Švajger), Čist nor (Sokoli), Ocean (Tabu) 


Sami 

Tudi trenutki, ki jih preživimo sami s seboj, so lahko izjemno dragoceni. Ob odprtem oknu – kdor ima preveč zvedave sosede, naj spusti rolete – se postavimo pred ogledalo in poskrbimo za pokončno držo z dvignjeno glavo in rameni, pomaknjenimi nazaj.
Predlogi za gibe: Valovimo z rokami in si predstavljamo, da smo morje. Občutimo mišice rok, hrbta, vratu in trebuha, kar dosežemo tako, da se s telesom prepogibamo v vse smeri neba in navzdol. Migamo z boki in dvigujemo roke, kot bi se želeli dotakniti stropa oziroma neba. Stisnjene pesti vrtimo, kot bi oponašali vrtenje kolesa. Kar najhitreje tecimo na mestu.
Glasba: Ni me strah (Alenka Godec), Smeh in solze (Jan Plestenjak), Ujemi me (Power Dancers)