1000 GIBOV

Brezplačna telovadba, ki jo na tisoče Slovencev v 93 občinah izvaja vsako jutro

Društvo Šola zdravja že od leta 2006 združuje ljudi iz vse Slovenije pri izvajanju jutranje telovadbe. Brezplačno se ji lahko pridruži vsak, tudi na daljavo.
Fotografija: Jutranja telovadba 100 gibov v Piranu. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja
Odpri galerijo
Jutranja telovadba 100 gibov v Piranu. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja

Brezplačna redna jutranja vadba 1000 gibov po metodi zdravnika Nikolaya Grishina ohranja in izboljšuje tako fizično kot psihično zdravje. Društvo Šola zdravja jo izvaja na prostem v vsakem letnem času in ne glede na vreme. Ker je telovadba v skupinah, vadeči tudi širijo krog znancev. O tem, da je gibanje na svežem zraku med pomembnimi dejavniki krepitve zdravja in boljše kakovosti življenja, z Evo Jeza, mag. kineziologije, ki za tiste, ki morda kdaj ne morejo na telovadbo v živo, izvaja vaje prek zooma.

Eva Jeza, mag. kineziologije Foto: www.kineziologinakvadrat.com
Eva Jeza, mag. kineziologije Foto: www.kineziologinakvadrat.com

Ali lahko izpostavite tri pozitivne stvari, ki so obenem dober razlog in motivacija za telesno aktivnost na svežem zraku tudi v hladnejšem obdobju leta?

Jutranja vadba na svežem zraku nas napolni z energijo za nadaljevanje dneva, izboljša razpoloženje in prebudi celotno telo, saj se razgibamo od glave do pet. Dobro je vedeti, da se posameznik postopoma navadi na vsakodnevno jutranjo telovadbo in tudi na različne vremenske razmere. Naši člani dokazujejo, da za gibanje na prostem noben letni čas in vremenske razmere niso ovira, potrebujemo le voljo in primerna oblačila.

Brezplačni telovadbi se lahko pridružite v kar 93 občinah. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja
Brezplačni telovadbi se lahko pridružite v kar 93 občinah. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja

Kot ena od vaditeljic Šole zdravja ste seveda zagovornica jutranjega razgibavanja?

Zagotovo, ni lepšega kot dan začeti z vadbo v prijetni družbi. Zelo dober občutek je, ko si že zjutraj vzamemo čas in naredimo nekaj zase.

PREBERITE ŠE --> Neustrašni Izolanki, ki vsak dan, ne glede na temperaturo, plavata v morju

Društvo Šola zdravja ima člane po vsej državi, mar ne?! Kdo so ljudje, ki se vam v največji meri pridružujejo pri redni jutranji skupinski vadbi?

Društvo Šola zdravja ima trenutno 4410 članov ali drugače 251 skupin v 93 občinah. Zaradi jutranje ure telovadbe – skupine začenjajo vsak delavnik ob 7.30 ali ob 8. uri, vadba traja 30 minut – se je udeležujejo večinoma starejši, saj se mlajši v tem času odpravljajo v službo. V zadnjem času se nam je pridružilo tudi nekaj tistih, ki delajo od doma.

Davba 100 gibov temelji na metodi zdravnika Nikolaya Grishina. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja
Davba 100 gibov temelji na metodi zdravnika Nikolaya Grishina. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja

Ali lahko, prosim, pojasnite, kakšna je metoda 1000 gibov?

Vaje so preproste in primerne za vsakogar. Avtor metode 1000 gibov je dr. Nikolay Grishin. Vse vaje se izvajajo stoje in zanje ne potrebujemo nobene posebne športne opreme. V 30 minutah razgibamo vse sklepe in vse mišične skupine. Začnemo pri dlaneh in končamo pri stopalih. S sosledjem enostavnih vaj ohranjamo funkcionalne sposobnosti in izboljšujemo gibljivost. Vključenih je tudi nekaj vaj za ravnotežje in dihalne vaje. Niso zahtevne in so primerne za vse, ne glede na telesno pripravljenost. Vsak dela po svojih sposobnostih.

PREBERITE ŠE --> To je najboljši del dneva za telovadbo, takrat ima večji učinek na telo

Kaj se zgodi s telesom po pol ure telovadbe na svežem zraku?

Jutranje razgibavanje izboljšuje fizično in psihično stanje posameznika. Zjutraj z vadbo prebudimo telo in ga pripravimo na nov dan. Zaradi gibanja v naravi in prijetnega druženja v skupini se izboljša tudi psihično stanje, zmanjšuje se občutek osamljenosti, socialne izključenosti in depresije. Z redno jutranjo vadbo izboljšamo gibljivost, ravnotežje in na tak način se tudi druge težave zmanjšajo ali jih celo odpravimo.

Člani Društva Šola zdravja telovadijo v vsakem vremenu. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja
Člani Društva Šola zdravja telovadijo v vsakem vremenu. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja

Malo za šalo, malo zares – je oranžna barva majice pomembna?

Oranžna barva je dobro vidna in živahna topla barva. Ugotavljamo, da se nam tudi veliko novih članov priključi, ker so skupino oranžnih telovadcev opazili v bližini svojega doma. V vseh teh letih delovanja je oranžna barva postala naš zaščitni znak in smo po njej postali prepoznavni.

PREBERITE ŠE --> Slovenka, ki se je domislila, kako vedno najti družbo za šport

Sodelujočim takšna vadba veliko pomeni. Na katerih lokacijah se vam zainteresirani lahko pridružijo oziroma, kako lahko poiščejo skupino vadečih, ki je najbližja njihovemu domu?

Telovadimo na prostem, po različnih javnih površinah po vsej Sloveniji. Na naši spletni strani Šola zdravja v zavihku skupine imamo navedene vse lokacije in ure, kjer poteka jutranja telovadba. Seznam sproti dopolnjujemo in z veseljem pomagamo zainteresiranim pri ustanavljanju skupin na novih lokacijah, saj je naš cilj, da vadbo pripeljemo v vsak slovenski kraj.

Z jutranjo telovadbo si napolnimo baterije. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja
Z jutranjo telovadbo si napolnimo baterije. Foto: arhiv Društva Šola Zdravja

Poskrbeli ste tudi za tiste, ki iz najrazličnejših razlogov ne morejo ven, vendar bi jim zelo dobro delo vsaj malo razgibavanja.

V zimskih mesecih, torej od novembra do konca marca, kineziologi vodimo tudi telovadbo prek zooma. Vsak dan od ponedeljka do petka ob 8. uri zjutraj izvajamo vaje po metodi 1000 gibov in še dodatne vaje za moč. Vadbi se lahko priključi kdor koli in je brezplačna. Povezava je objavljena na naši spletni strani.

Zamahovanje z nogo naprej in nazaj FOTO: Inspiring/Shutterstock
Zamahovanje z nogo naprej in nazaj FOTO: Inspiring/Shutterstock

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte