JOGA OBRAZA

Neverjetni učinki obrazne joge na zdravje in zakaj bi jo morali izvajati tudi otroci

Umetnico ličenja Natašo Popov je vedno zanimalo, kako izraziti notranjo lepoto navzven. Ko je odkrila jogo obraza, ji je ta prerodila tudi pogled na življenje.
Fotografija: Nataša Popov med izvajanjem joge obraza. Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Nataša Popov med izvajanjem joge obraza. Foto: osebni arhiv

Poudarjate, da vam je joga obraza spremenila življenje.

Joga obraza mi je resnično spremenila življenje. Ko sem začela izvajati vaje, priznam, ni bilo najbolj »lahkotno«. A kar me je gnalo, je bila sprememba počutja, ko sem naredila nekaj vaj. Iz dneva v dan se je izboljševalo. Moj obraz je začel izžarevati drugo energijo. Začela sem čutiti obraz in obenem še celotno telo. S to prakso sem začela vaditi čuječnost. Vsak dan sem bila bolj vesela, radostna in čutila več prisotnosti, hvaležnosti. Kar pa ni bilo naključje, saj se z jogo obraza sprošča hormon sreče serotonin in uravnava (zmanjšuje) delovanje stresnega hormona kortizola. Ne znam niti opisati, kako je bilo vse to prepleteno, začele so se dogajati spremembe v mojem življenju. To me je tako navdihnilo, da sem začela raziskovati globlje. 

Torej gre za več kot pomlajevalno tehniko?

Zagotovo. Če iščete »rešitev« le za videz, potem joga obraza ni za vas. Pa ne zato, ker ne bi prinesla rezultatov, saj dejansko jih, ampak zaljubiti se je treba v celoten proces. Takrat bo to postala naša praksa, ritual. Takrat dosežemo tudi največje premike. Na znotraj in navzven. Joga obraza ni le še ena od »novih« pomlajevalnih tehnik, čeprav deluje neverjetno pomlajevalno. Je ogromno več. Verjamem, da prav ljudje, ki iščejo nekaj več od te izjemne prakse, dobijo ravno to.

Nataša Popov je certificirana strokovnjakinja obrazne joge in ustanoviteljica blagovne znamke Beauty Glow Inside – Out.  Foto: Urška Golob
Nataša Popov je certificirana strokovnjakinja obrazne joge in ustanoviteljica blagovne znamke Beauty Glow Inside – Out.  Foto: Urška Golob

Katere prednosti joge obraza bi lahko še izpostavili?

Ko fizično naredimo nekaj za naše telo, se aktivira nešteto procesov, ki so ključni, da se počutimo dobro. A pretreslo me je dejstvo, ko sem spoznala, kako močno vplivajo na zdravje, dobro počutje, hormonsko stanje, miselnost, ustvarjalnost, sočnost prav naše obrazne in lobanjske mišice. Naš obraz je prepleten z mišicami, živčnim in limfnim sistemom, prek mišic imamo neposreden dostop do možganov in izjemnih notranjih žlez, ki so vir naše »živosti«. Ko sem spoznala vse to, sem vedela, da je moč v mojih rokah. Nisem zagovornica hitrih in sodobnih »popravkov«, da bi bili le na zunaj videti lepše, notranje stanje je tisto, za katero moramo poskrbeti najprej.

Bi lahko dejali, da gre za naravno tehniko, ki dela malone čudeže?

Besedi čudež bi se raje izognila, saj kaj hitro lahko predaja »lažno« upanje, da se nekaj zgodi samo po sebi. Ker se ne. Mi smo tisti, ki ustvarimo spremembo. Je pa vredno, ko sam začutiš, da imaš vpliv na svoje počutje in videz. Ko izvajam jogo obraza, izkoristim čas zase, da se spet postavim v svoj center, sem čuječa v trenutku. Čutim obraz, mišice, pozorna sem na dih. Na svojo bit. To je res nekaj najlepšega, kar lahko podariš sam sebi.

To pomeni, da lahko pričakujemo tudi kakšno gubico manj?

Če vztrajamo, zagotovo. To je enako kot reden trening telesa, ali dosežemo rezultate? Dosežemo. Enako je tukaj, le da je treba veliko manj časa. Poleg tega pa zmanjšujemo nastanek gubic že s tem, ko ozavestimo obraz in imamo nadzor nad mišicami na njem. Je pa nastanek gubic tudi močno povezan z našimi čustvi. Veliko nepredelanih čustev, blokad se kaže kot gubice na obrazu. Če redno vadimo z obrazom, redno čistimo zastarela čustva in odpravljamo blokade. S tem pa tudi gubice.

»Preden se odločite za izvajanje joge obraza, toplo in iskreno priporočam, da izberete kakovosten program. Brez dobre osnove žal ne bo rezultatov. Pomembno je, da delate prav in da razumete, zakaj izvajate določene vaje tako, kot jih,« svetuje Nataša Popov. Foto: osebni arhiv
»Preden se odločite za izvajanje joge obraza, toplo in iskreno priporočam, da izberete kakovosten program. Brez dobre osnove žal ne bo rezultatov. Pomembno je, da delate prav in da razumete, zakaj izvajate določene vaje tako, kot jih,« svetuje Nataša Popov. Foto: osebni arhiv

So kakšne ovire, kdaj začeti in kako?

Ne, dejansko se joge obraza lahko lotimo v različnih življenjskih obdobjih. To je tehnika, ki je primerna tudi za otroke, ker jim vrača koncentracijo, pomirijo se, sprostijo, aktivirajo delovanje možganov. Prav tako je dobra za starejše osebe, ki fizično s telesom ne morejo več tako telovaditi kot nekoč in je joga obraza izvrstna vadba, ki jo lahko izvajajo do poznih let življenja. Je pa vsekakor odlično začeti takrat, ko začutimo željo po spremembi, ko smo pripravljeni vložiti nekaj malega časa, da se odklopimo. Zato pravim, da je poletje idealen čas, ko lahko bolj »lahkotno« vpeljemo v svoje življenje novo prakso, kot je joga obraza. Spodbuja nas, da ostajamo prizemljeni, a nam hkrati ponuja možnost za osebno rast. Vse, kar bomo naredili poleti zase, za svoje zdravje, počutje, se nam bo v jesenskih in zimskih mesecih temeljito poplačalo. Obraz, telo bosta napolnjena z novimi zdravimi in pretočnimi povezavami, zaloga življenjske energije pa nam bo koristila v zimskih mesecih.

PREBERITE ŠE --> Znana Slovenka po hudi prometni nesreči dosegla nemogoče: Bila je nepokretna, danes uči jogo

Kako pogosto pa je treba izvajati vaje, da dosežemo najboljše učinke?

Ko se učimo vaj, je treba malce več fokusa in organizacije, da smo dosledni pri izvajanju vsak ali vsak drugi dan, vendar ne dlje kot deset minut. Ko enkrat usvojimo vse ključne vaje, ki podpirajo celoten obraz, vrat in lobanjski predel, pa prilagajamo vadbe od pet do največ 20 minut. Ko so enkrat mišice natrenirane, je dovolj le nekaj minutk, da ohranjamo njihov položaj in strukturo.

In kakšna je po vašem najboljša pot, da usvojimo potrebno znanje in lahko aktivno začnemo izvajati jogo obraza?

Preden se odločite za izvajanje joge obraza, toplo in iskreno priporočam, da izberete kakovosten program. Brez dobre osnove žal ne bo rezultatov. Pomembno je, da delate prav in da razumete, zakaj izvajate določene vaje tako, kot jih. Ko to usvojite, postane izvajanje lahkotno, navdihujoče, prava meditacija ter ponovni fizični in duševni pogon za vsak dan.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte