Predstavitvena informacija

Ajda Rotar Urankar: »Takoj mi je zlezel pod kožo«

Ajda Rotar Urankar nas je s svojim križancem MG ZS odpeljala na dopoldanski izlet na Gorenjsko – na kavo in kratek sprehod v objemu narave.
Fotografija:
Odpri galerijo
"Zame je to najboljša kombinacija velikosti in praktičnosti." FOTO: Črt Piksi

»Ti vključim gretje sedeža?« je najprej vprašala, ko sva se usedli v njen MG ZS. »Jaz sploh ne morem več brez tega,« je prižgala funkcijo, ki je do takrat nisem poznala. Zgodnjepomladni dan je kazal bolj zimske temperature in dodatno gretje mojega sedeža je res prijalo. Kot bi bila doma.

Ajda je med pogovorom zlahka sledila cesti, najprej po prometnih mestnih ulicah, nato pa še po avtocesti. »Ta avto je res super, tako sem se ga navadila. Ima vse, kar potrebujem,« je omenila že takoj potem, ko sva odrinili izpred njene hiše. Ponosno je kazala ekran in vse funkcije tega športno-elegantnega križanca.

MG ZS FOTO: Črt Piksi
MG ZS FOTO: Črt Piksi

Vsestranska ženska, ki obožuje športne avanture

Ajda je mama dveh sinov, žena, poslovna ženska, vplivnica in podkasterka. Njen vsakdan je dinamičen in vedno na najvišjih obratih. A prav zaradi teh visokih obratov je morala stopiti na zavoro in svoje življenje preusmeriti na bolj umirjeno pot.

Tako kot pri vožnji z avtomobilom ne smemo predolgo vztrajati pri najvišjih obratih, se moramo tudi v življenju naučiti besedice »stop« ali vsaj upočasniti tempo in uživati v trenutku. To je na lastni koži doživela tudi Ajda, ko je njeno telo odpovedalo in je sledila izgorelost.

Danes skozi vsakdan vozi počasneje in uživa v vsakem trenutku posebej, brez hitenja, pritiskanja na plin in gledanja na uro. In v takšnem ležernem ritmu je potekal tudi najin pogovor v njenem MG-ju. Pravi ženski čvek v popolni vožnji. Bonus so bili seveda ogrevani sedeži.

"Če želiš imeti kariero in otroka, se je mogoče dobro zavedati, kaj to pomeni. Jaz se prej nisem." FOTO: Črt Piksi

Danes sva se odpeljali skupaj na hiter pobeg iz prestolnice. Ali tudi v zasebnem življenju z družino pogosto pobegnete kam na lepše?

Da, takoj ko je možno, gremo na izlet. Skoraj vsak vikend pobegnemo kam v naravo. Poleti smo na morju, pozimi pa smučamo. Ravno ta konec tedna smo se zapeljali na morje in rolali.

Ste aktivna družina? Katere športne dejavnosti najraje opravljate skupaj?

Česa ne (smeh). Pozimi veliko smučamo, letos smo imeli kar 30 smučarskih dni. Spomladi prideta na vrsto rolanje, kolesarjenje, poleti srfamo, imamo kajak in tudi tenis zelo radi igramo.

Vidim, da sta otroka že vpeta v ta vajin aktivni življenjski slog. Sta že od začetka vedela, da ju bosta spodbujala k bolj aktivnemu preživljanju prostega časa?

V to nisva šla ravno načrtno. Prvega otroka sva imela razmeroma mlada za trenutne standarde – pri 27 – in se sploh nisva spraševala, kako se bova prilagajala otroku, ampak je pač šel z nama. Z možem prosti čas preživljava največkrat tako, da greva na kakšno rekreacijo, in sta že od malega vključena v to in naju hkrati opazujeta, kako se ukvarjava z različnimi športi. Zvečer ne hodiva ven žurat, ampak si velikokrat vzameva čas za kakšne športe. Pri nas je tako, kot pravijo – to, kar delaš, takšni so potem otroci.

Preden postanemo starši, imamo pogosto neko predstavo/prepričanje, kako bomo vzgajali svoje otroke. Koliko tega ste potem kot mama obdržali? Je bila predstava o starševstvu drugačna, kot je v resnici?

Ja, seveda. Na primer: vsi so nama govorili, kako je fino prvo leto z otrokom, ker ves čas spi, in sva si nekako predstavljala, da bova lahko voziček vzela s seboj na tenis in bova tam igrala. V resnici ni šlo. Prvi dve leti sploh nisva igrala (smeh). Življenje je res čisto drugačno, bolj je polno, več se dogaja in nič ni tako, kot sem si predstavljala. Na trenutke je bolj naporno, kot sem si mislila. Pa kakšna stvar je z njima tudi bolj zabavna. Na primer: ko sem bila otrok, smučanja sploh nisem marala, ko pa sva starejšega sina prvič postavila na smuči in sem videla njegov nasmešek na obrazu, me je čisto zasvojilo. Zdaj že osem let smučamo kot norci.

»Ta avto je res super, tako sem se ga navadila. Ima vse, kar potrebujem,« FOTO: Črt Piksi
»Ta avto je res super, tako sem se ga navadila. Ima vse, kar potrebujem,« FOTO: Črt Piksi

Petindvajsetega marca praznujemo materinski dan. Koliko vam ta praznik pomeni, odkar ste tudi sami postali mama?

Po pravici mi sam praznik ne pomeni toliko, saj sem tako in tako mama vsak dan. Ne bi mogla trditi, da se ravno na ta dan šele zavedam svoje vloge mame ali da se sinova bolj zavedata moje. Saj je mogoče lepo, da ta praznik obstaja, predvsem za koga, ki se tega ne zaveda vsak dan. Sem res hvaležna za svoje starše, konkretno za mami, za vse, kar mi je dala in omogočila. Je lep praznik, da se na splošno lahko bolj zavedamo, kako pomembne so mame, ampak se mi zdi, da se moramo tega sproti zavedati.

Če bi se primerjali s svojo mamo – se vam zdi, da ste ji podobni? Smo danes sploh lahko enake mame, kot so bile naše?

Z mamo sva si precej različni. Ne samo s tega vidika, ker sva druga generacija. Ona je mene imela pri 20 letih. Oba z očetom sta starševstvo jemala precej bolj »na izi«, mogoče zaradi mladosti, ne vem. Imela sta šolo za srfanje in jaz sem ves čas hodila z njima. Ni bilo tega, da bi bil nekdo z otrokom doma, drugi pa delal. Imam pa gotovo že od doma te navade, da smo vse delali skupaj – od športov do potovanj. Z njima sem se nekako naučila, da se vse da, in tudi zaradi svojega značaja sem si vedno postavljala visoke cilje, res sem bila zelo ambiciozna. Kar pa me je sčasoma pripeljalo do izgorelosti. Ne govorim, da je njuna vzgoja kriva za to, da ne bo pomote. To je vseeno moj karakter, in ker sem vedno imela to mentaliteto, da se vse da, se nisem zavedala, da se včasih vseeno moraš nekoliko prilagoditi sodobnemu času, ki je še bolj zahteven – na mailu si dosegljiv 24 ur na dan, delaš čez vikende itn. Danes je mamam lažje s tega vidika, da imamo na voljo več informacij in več pametnih pripomočkov, hkrati pa nas uničuje ta hitri tempo. Če želiš imeti kariero in otroka, se je mogoče dobro zavedati, kaj to pomeni. Jaz se prej nisem.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

Omenili ste svojo izkušnjo z izgorelostjo: kaj ste se iz nje pravzaprav najbolj naučili?

Pri meni je bilo res »na hard«. Nekaj mesecev nisem bila sposobna niti po otroka v vrtec, pa imamo vrtec 400 metrov stran. Psihoterapevtka me je že takoj na začetku terapije vprašala, kakšne so moje prioritete. Pa sem ji razložila, da si želim kariero, družino … Vse sem ji naštela. Potem me je vprašala, v smislu, ali se mi zdi v redu, da naštevam toliko stvari. Šele čez čas sem sama in seveda s pomočjo terapije prišla do tega, da te prioritete, ki sem jih naštela čisto robotsko, niso tiste prave. Ta izkušnja je bil nekakšen reset. Družina je danes na prvem mestu, pa to ne pomeni, da drugih stvari ne delam. Še vedno imam velike ambicije, tudi v poslu. Sem šla na svoje, imam otroški butik Minimellows in si prizadevam za to. Že prej sem si želela, da bi samo to počela in se posvetila svojemu poslu, vendar nisem imela poguma. Se mi zdi, da sem se čisto spremenila.

Kaj ste še spremenili?

Po desetih letih dela v startup podjetju, kjer sem začela kot ena prvih, sem dala odpoved. Največja razlika je, da prej, ko je bilo treba za sinova poskrbeti – vrtec, bolezen itn. –, sem vedno poklicala kakšno pomoč. Moj oče, ki ima lastno podjetje, si je lahko vzel čas, da je pazil mojega sina, in tega mi nikoli ni očital. Ali pa moj tast je odhajal prej v službo, zato da je lahko pravočasno šel v vrtec. Sama sem bila redno zaposlena in bi lahko vzela nego za otroka, pa nisem. Saj sem ju imela rada, seveda, ampak ves čas sem bila prepričana, da je tako prav, da se moram ves čas dokazovati, tudi ko sem že napredovala. Neumnosti.

Kako potem danes poskrbite zase in za svoje dobro počutje?

Zelo rada berem, hodim na kakšne masaže in treninge, ki pa niso več tako zahtevni kot prej. Pa še to: ne pomnim, kdaj bi si prej res vzela čas za prijateljice, da bi v miru posedele in poklepetale. Vedno se mi je mudilo. Zdaj si pa res vzamem čas. To je nekaj, kar bi sicer moralo biti samoumevno, pa mi prej ni bilo.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

Usklajevanje vsakdana v sodobnem tempu je torej kar velik izziv. Kako vam danes to uspeva?

Imam zelo veliko pomoči: oboji starši in seveda David (op. a. David Urankar, Ajdin mož). On ima zaradi svojega dela zelo skoncentriran urnik, in ko ima kakšen projekt, ga tudi po 14 dni ni doma, ampak potem ima lahko tudi daljše obdobje več protega časa. Že od začetka je on tisti, ki skoraj vsak dan pelje otroka v vrtec in šolo, popoldne ju grem večinoma jaz iskat, kar mi tudi ustreza, da grem lahko na sprehod. Res zelo intenzivno opravlja svojo vlogo. Sicer pa oboji starši veliko pomagajo in si lahko midva potem tudi večkrat vzameva čas zase.

Kaj pa najraje počneta skupaj?

Športava (smeh). V bistvu sva kar predvidljiva.

Kdo pa je od vaju bolj tekmovalen v športu?

Uh, to sva oba. Res je, da sva zdaj bolj umirjeno tekmovalna, ampak včasih je šlo pa kar »na nož«. Pri tenisu sva se bila sposobna skregati glede točke. Kot bi bila na finalu Roland Garrosa.

Kdaj se pa najbolje počutite v svoji koži?

Takrat, ko sem fizično fit, pa to ne pomeni, da sem dobro videti v kopalkah, ampak takrat, ko se v svojem telesu čutim doma. Med izgorelostjo sem bila fizično čisto na dnu, tudi na sprehod nisem mogla, neskončno sem bila utrujena in posledično nisem mogla početi stvari, ki sem jih rada delala. Pred desetimi ali petnajstimi leti, ko sem trenirala atletiko, sem bila veliko bolj fit kot danes, ampak danes sem bolj fit v smislu, da ne grem čez mejo, da se predvsem dobro počutim.

Letos ste se udeležili prireditve Ona 365. Kako pomembno se vam zdi, da kot ženska na takšnih prireditvah podpirate druge uspešne ženske?

Lepo je, da imamo ženske vedno več priložnosti in da se to danes malo bolj poudarja. Ženske imamo veliko vlog, zlasti ko postanemo mame, in eno tako priznanje in na splošno tak dogodek je lepa spodbuda za vsako izmed nas. Ker smo še vedno v tej fazi, čisto po pravici povedano, da si nismo čisto enaki. Čeprav gremo v zelo lepo smer.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

Kakšna se vam je zdela letošnja odločitev, da nismo dobili končne zmagovalke, ampak da so organizatorji z razglasitvijo, da so pravzaprav vse finalistke tudi zmagovalke, želeli nekako izbrisati to tekmovalnost, ki jo je v vsakdanjem življenju že tako preveč?

Se mi zdi lepo, ker je težko primerjati med sabo poslovne ženske, znanstvenice, igralke, športnice itn. Težko zaključiš, da je ena boljša od druge ali da je ena dosegla več kot vse druge. Res je bilo nepričakovano, ampak mi je bilo všeč. Podpiram. Dobra ideja.

Danes ste naju peljali na izlet s svojim MG-jem. Kaj mora imeti avto, da vam popolnoma ustreza?

Ogrevanje sedeža (smeh). Ja, to je dober dodatek, ampak zdaj, ko imava družino, se mi zdi pa res pomembno, da se lepo pelje, da je prostoren – ko imaš otroke, imaš naenkrat toliko enih stvari, ki jih moraš vzeti s seboj na še tako kratek izlet. Seveda je ključno, da je avto varen. Uživam v vožnji, rada vozim in ti asistenčni sistemi res dobro delujejo. Kamera za parkiranje me je popolnoma navdušila, ker pokrije vse kote. Parkiranje zame na splošno ni velik problem, ampak ti precej olajša opravilo, zlasti v mestu, na primer, kjer so parkirni prostori manjši. Za ta denar ogromno ponudi. Jaz sem navdušena.

Kaj pa zunanjost?

Tale rdeča mi je pisana na kožo. Pa tudi sama oblika je diskretna in elegantna hkrati.

Res se zdi, da vam je ta MG prav pisan na kožo – je nekako odraz vašega značaja, privlačnega videza, sodoben, mladostniški in poskočen. Bi še kaj dodali?

Ne, ni kaj dodati. Točno tako je.

Prostoren, dinamičen in eleganten. MG ZS je avtomobil prihodnosti. FOTO: Črt Piksi
Prostoren, dinamičen in eleganten. MG ZS je avtomobil prihodnosti. FOTO: Črt Piksi

MG ZS – mestni družinski avto, ki stavi na trende

Da je prav trendseter v avtomobilskih modnih smernicah, o tem ni dvoma. Eleganten in hkrati dovolj športen in aktiven, je pravi odraz življenja sodobne družine. Zagotavlja dovolj prostora za družinska potovanja in udobje na še tako dolgih relacijah.

Tudi Urankarjevi se z njim odpravljajo na svoje priljubljene družinske pobege, saj je družinski avto, ki je okreten v mestu in zanesljiv tudi na dolgih vožnjah. »Najbolj me je presenetil, kako je v resnici prostoren. Ko gremo na izlet, imamo s sabo vedno cel kup pripomočkov in športnih rekvizitov in zlahka vse spravimo v prtljažnik,« navdušeno pove Ajda in ob tem doda: »Ni pa prevelik, kar pomeni, da z njim zlahka manevriram tudi v središču mesta. Zame je to najboljša kombinacija velikosti in praktičnosti. Fino je tudi, ker je nekoliko dvignjen in je še bolj pregleden. Res se z lahkoto pelje. Takoj sem se ga navadila in takoj mi je zlezel pod kožo.«

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi


Naročnik oglasne vsebine je GA Adriatic

V prodaji

Ne spreglejte