Družinica iz Kopra se skoraj vsak dan javlja z novicami iz Los Angelesa, kamor so odleteli prejšnjo sredo na zasebnem letalu srbskega poslovneža Miograda Kostića, ki jim je ponudil pomoč na poti do zdravila. Na Facebooku 26-letni oče Matteo Zudich in 30-letna mati Ana Jerak objavljata slike malega Krisa, ki je uspešno prestal dolgo 15-urno pot na drugo stran oceana, se nastanil v hotelu, privadil na ameriško hrano, včeraj pa na kliniki UCLA imel tudi prvi zdravniški pregled. 


Danes sta starša sporočila, kaj so jima včeraj dejali tamkajšnji zdravniki. "Če gre vse po sreči, po besedah zdravnika, naj bi mu aplicirali zdravilo še pred decembrom," sta zapisala ob fotografiji nasmejanega Krisa pred kliniko. 


Sanje mlade družinice, ki je še pred dobrim mesecem samo upala, da svojemu prvorojencu lahko ponudi boljše življenje, se tako uresničujejo. Kris, ki trpi za najhujšo obliko spinalno mišične atrofije, mora namreč najkasneje do 28. januarja prihodnje leto, prejeti odmerek revolucionarnega zdravila zolgensma, ki je trenutno dostopno le v ZDA in edino na svetu v telo vnese dodaten genski material ter tako pomaga, da v telesu nastane beljakovina, ki bolnikom z SMA primanjkuje. To najdražje zdravilo v zgodovini, stane namreč skoraj 2,3 milijone evrov, so pomagali razviti tudi Slovenci, Krisu pa bi lahko popolnoma zaustavilo hudo bolezen. 


Konec septembra, ko je Krisova zgodba s pomočjo Društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki dosegla medije, so Slovenci čez noč stopili skupaj v dobrodelni akciji, kot je še ni bilo, in v nekaj dneh zbrali neverjetnih 3,4 milijona evrov, kar je več kot zadoščalo za nakup zdravila in polet ter bivanje v Los Angelesu, kjer bo Kris s staršema preživel naslednjih nekaj mesecev pod budnim očesom tamkajšnjih zdravnikov specialistov.