BELA DAMA FRANCOSKE MODE

Izjemna zgodba Nine Ricci: Sama se je naučila šivati in ustvarila modni imperij

Ime Nine Ricci je danes najbolj znano na področju parfumerije, a francoska oblikovalka italijanskih korenin je ženske najprej navdušila s svojimi modnimi kreacijami.
Fotografija: Nina Ricci, kreacija iz leta 1957. Foto: Profimedia
Odpri galerijo
Nina Ricci, kreacija iz leta 1957. Foto: Profimedia

Nina Ricci se je rodila kot Maria Nielli, leta 1883, v italijanskem Torinu. V družini je bilo pet otrok, zato jih je oče, ki je bil po poklicu čevljar, v iskanju boljšega zaslužka kmalu preselil v Monte Carlo. A Nina – vzdevek so ji nadeli njeni domači – ni imela brezskrbnega otroštva, oče ji je umrl, ko je bila še deklica in to je njeno družino razsekalo na kosce. Z materjo in sestro so odšle v Pariz in Nina se je tam pri komaj 14 letih zaposlila kot šivilja. 

Le nekaj let kasneje je na avtobusu spoznala sonarodnjaka iz Firenc Luigija Riccija, v katerega se je zaljubila in kmalu sta se poročila. Takrat si je ime uradno spremenila v Nino Ricci. Pri 23 letih se jima je rodil sin Robert, komaj štiri leta pozneje pa je ovdovela in ostala sama z otrokom. Sin je postal njen svet in njuna močna vez se je čez leta še bolj krepila. 

Cenila je manj premožne ženske

Že pred smrtjo moža je dobila službo v modni hiši Raffin, kjer so ji zaupali vodenje enega izmed oddelkov. Tam je ostala dolgih 24 let in s kreacijami, ki so jih po njenih zamislih izdelovale šivilje, navduševala stranke modne hiše Raffin – za razliko od drugih butikov visoke mode to niso bile bogate aristokratinje, ampak ženske srednjega sloja. Riccijeva nanje ni gledala zviška, kot nekateri drugi oblikovalci tistega časa, ampak je z veseljem ustvarjala zanje in svoje kroje prodajala celo šiviljam izven francoske prestolnice ter s tem ustvarjala lep dodatni zaslužek. 

PREBERITE ŠE -> Brez te pozabljene modne oblikovalke, bi se ženske danes oblačile čisto drugače

Pri 49 letih se je modna hiša Raffin zaradi smrti ustanovitelja znašla pred zaprtje, a Riccijeva je imela dovolj prihrankov za lagodno upokojitev. Vendar je njen 27-letni sin Robert, ki je po materi podedoval poslovno in kreativno žilico ter si nabral izkušnje v oglaševanju, imel drugačno idejo. Nino je prepričal, da skupaj odpreta svojo modno hišo, na odločitev pa je oblikovalka pristala pod pogojem, da on skrbi za posel, medtem ko se bo ona posvečala izključno ustvarjanju. Pisalo se je leto 1932 in po desetletjih dela pod imeni drugih, je Riccijeva končno postala zvezda lastne blagovne znamke. 

Modni slog za vsak žep

Mati in sin, kombinacija, ki je dotlej v modnem svetu še ni bilo, sta se izkazala za uigrani dvojec, ki je znamko Nina Ricci hitro povzdignil v višave. Francozinje so oboževale ženstvene kreacije, ki jih je ustvarjala Riccijeva, in povsem zaupale njeni modni presoji, nikoli namreč ni ustvarjala modnih skic, ampak se je oblikovanja oblačil raje kar takoj lotila na lutki. 

Oblekla je številne največje francoske gledališke in filmske igralke tistega časa, kljub temu pa ohranila cenovno dostopnost oblačil. Čeprav pri kvaliteti materialov in izdelave ni iskala bližnjic, so bile njene kreacije precej cenejše od takrat oboževanih Chanelovih in Lanvinovih, mladim ženskam pa je s posebnimi kolekcijami, ki niso potrebovale več kot dveh pomerjanje za šiviljske popravke po meri, še bolj približala dostopnost do najnovejših modnih smernic. Vse to je krepilo priljubljenost njene znamke, da je do leta 1939 zrasla iz modne hiše s 40 zaposlenimi v podjetje s 450, imela pa več strank kot katerikoli modni butik v Parizu. 

Parfum, ki se je zapisal v zgodovino

Ambiciozni Robert je verjel, da njihov uspeh še ni na vrhuncu in leta 1941 je mamo prepričal, da naskočita še svet parfumerije, veliko uveljavljenih modnih hiš je do tistega časa namreč že desetletja svoje stranke lovilo tudi z ekskluzivnimi dišavami. Prvi parfum Nine Ricci Coeur-Joie, ki so ga ustvarili leta 1946, ni bil takojšnji uspeh, so pa zato velik preboj doživeli dve leti pozneje z ikoničnim parfumom L'Air du Temps, ki se je v zgodovino zapisal kot eden najlepših skupaj s Chanelovim No 5, Guerlainovim Shalimarjem, Lanvinovim Arpègem in Patoujevim Joyjem, in ga izdelujejo še danes. 

Bela dama 

V sedmi dekadi življenja se je Riccijeva kočno zasluženo upokojila, zapuščale so jo moči in oblikovalski stolček je predala svojemu asistentu, Belgijcu Julesu-Françoisju Crahayju. Ta je ime Nina Ricci še enkrat povzdignil leta 1959 s kolekcijo, poimenovano »Žafran«, ki je Ricijevi naposled prinesla tudi mednarodni ugled – nekaj, kar se je »Beli dami« (ali »Dame Blanche«, kot je bila znana zaradi svojih belih las, belih oblek in belih biserov), ker je prisegala na dostopno modo, vso kariero izmikalo. Umrla je 11 let pozneje, leta 1970, njen sin pa leta 1988.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte