UMETNOST STARANJA

Ženske, ki se ne bojijo staranja: Ko uživaš v tem, kar si, izžarevaš srečo

Ženske, ki ponosno nosijo svojo lepoto v obdobju, ko je marsikateri težko priznati, da je staranje proces, skrb zase pa nekaj, kar prihaja od znotraj.
Fotografija: 56-letna Pamela Anderson se tudi najbolj izpostavljenih dogodkov redno udeležuje brez ličil. Foto: Profimedia
Odpri galerijo
56-letna Pamela Anderson se tudi najbolj izpostavljenih dogodkov redno udeležuje brez ličil. Foto: Profimedia

Zdi se, da se v zadnjem obdobju veliko ljudi ukvarja s skrivnostmi staranja in minevanja, še posebej v svetu zvezdništva. Novinarji večino znanih žensk v zrelih petdesetih letih sprašujejo po skrivnostih in modrostih zdravega sprejemanja svoje lastne podobe.

Poiskali smo nekaj ikon, ki navdihujejo s svojo podobo in pozitivnim odnosom do sebe ter svojega staranja. Za mnenje o sprejemanju lastne vrednosti smo povprašali tudi tri znane Slovenke.

Igralka Sarah Jessica Parker je s svojimi 58-leti primer zvezdnice, ki ponosno nosi svoja leta kljub vsem pritiskom zaradi svojega poklica. Zelo rada govori o svojih sivih laseh in jih primerja s sivino moških, ki jim čisto nihče na tem svetu ne očita staranja, temveč so prav ti isti lasje znak šarmantnosti in zrelosti. Parkerjevo bogati nasmešek, ki izraža prav to, spoznanje, da zrela leta prinašajo tudi ogromno vrednosti, ki jih prinese čas.

Če je bila danes 56-letna Pamela Anderson v mlajših letih sinonim za seksapil in tipično ameriško lepoto, v zrelih letih ne bi mogli biti bolj ponosni na njeno pojavo in sporočilnost.

Pamela se tudi najbolj izpostavljenih dogodkov redno udeležuje brez ličil. Takšna, kot je. In takšna, kot je, bi težko prikrila čustva, če ne bi bila pristna in iskrena. Tako izžareva notranjo lepoto in opogumlja ženske po celem svetu, da sprejmejo svojo starost in ne podležejo pritiskom, ki jih narekuje lepotna industrija.

Mnogokatere ženske srčno zaboli, ko pridejo v tretje življenjsko obdobje in se začnejo zavedati svoje minljivosti. Morda ženske šele v tem obdobju zares spoznamo, da je skrb zase in za svojo zunanjo in notranjo lepoto nujna nega, ki prinaša rezultate na dolgi rok.

Se ženske znamo sprejeti? Se od znotraj zagledati v vsej svoji lepoti, ne glede na to, v kaj smo odete? Nedvomno je starost pisana in barvita, a zahvaljujoč številnim ženskim zgledom tudi nepopisno lepa.

Vedno zabavna 57-letna Salma Hayek javno govori o staranju in je ponosna, na vsak sivi las in gube, ki jih ima. Redno se šali na račun minevanja, nedavno je celo priznala, da si je želela po bližje spoznati z botoksom, za katerega pa ni vedela, da se ga ne da odstraniti, zato ni pristala na kaj takega.

Salma Hayek in njen mož François-Henri Pinault, foto: Profimedia
Salma Hayek in njen mož François-Henri Pinault, foto: Profimedia

Kot je pred časom povedala za Vogue India, je njeno življenje po petdesetem letu označila za najlepše desetletje v njenem življenju. Na prvo mesto je postavila ljubezen, druge njene skrivnosti pa se skrivajo v načinu doživljanja življenja. Zase pravi, da je vedno kreativna in zvedava, da jo zanima tako veliko različnih stvari, predvsem pa, da rada pleše, je, poje, zbija šale, se smeje in draži druge. Pri mladosti jo ohranja predvsem bujna domišljija, pa tudi spoznanje, da v vsaki stvari išče radost.

PREBERITE ŠE -> Prva slovenska vodnica skozi menopavzo: Ženske imamo takrat ogromen potencial

Kdaj pa se v resnici ženske začnemo zavedati svojega staranja? Je res, da se ženske hitreje staramo kot moški? Kljub enaki starosti ljudje nismo videti enako, mnogi psihologi pa trdijo, da na to, kako nas vidijo drugi, vpliva tudi odnos, ki ga imamo do življenja. Smo pozitivni in zadovoljni, ali nas ves čas preganjajo temne misli? Morda bi v prvi vrsti morali življenje jemati manj resno.

O tem, kako življenje živeti z nasmehom, ne glede na okoliščine, govori tudi kreativna direktorica Katja Mlakar, ki pravi, da se ji zdi pri staranju ključnega pomena, da ne izgubiš otroka v sebi in s tem življenjske energije, ki te žene naprej:

"S ponosom povem, da bom letos stara 53 let, včasih se mi celo zdi, da je to šala. Pri staranju je zato ključno, da se veliko smejimo, tudi rek, da je smeh pol zdravja, priča o tem. Od mene nikar ne pričakujte nasvetov o tem, kako se spopasti s staranjem, tega seveda ne znam. Se mi pa zdi pomembno, da si izbereš pravega partnerja, s katerim pluješ skozi življenje. Če si zadovoljen, srečen človek, če te partner, družina in prijatelji bogatijo, niso pomembne gube in sivi lasje, pomembno je zgolj to, koliko se ti počutiš starega."

"Šele ko ženske zaživijo iz svojih pristnih nagibov, odkrijejo, da postajajo naravne, polne čudovitega, preprostega dostojanstva. Šele v stiku s svojo pristnostjo postanejo lepe, navdahnjene in kraljevske," je v knjigi Blagor ženskam zapisala Alenka Rebula.

Pa vendar, zakaj ženske pri enaki starosti nismo videti enake, zakaj so kljub staranju določene ženske videti vedno boljše?

Kot je na lanskem maratonu pozitivne psihologije izpostavila dr. Manca Košir, je staranje naravni proces, ki lahko poteka zelo različno, od pasivnosti in občutka odrinjenosti na družbeni rob do radostnega bivanja v pozna leta, do smrti: "Občutek osamljenosti bremeni (pre)mnoge, ker se ne zavedajo darov minevanja, ne znajo jih sprejemati in jim zaupati, da jih vodijo v zanje najboljšo smer." Na starost in smrt se je po mnenju Koširjeve dobro pripravljati odprtega srca.

Manca Košir je ambasadorka radostnega staranja. Foto: Taja Košir Popovič
Manca Košir je ambasadorka radostnega staranja. Foto: Taja Košir Popovič

PREBERITE ŠE -> Manca Košir: Še nikoli nisem tako jasno videla, kdo sem in kaj nisem

56-letna Julia Roberts je zagotovo ena tistih, ki vam je vse od prvih filmov, v katerih je igrala, s svojo pristnostjo segla v srce. Njena lepota je bila že v mladih letih prej posebna in hkrati nepopisna kot klasična in minljiva, njena prezenca pa še danes priča o tem, da gre za eno najlepših igralk vseh časov. Julia pravi, da ji pri staranju pomaga predvsem ljubezen dobrega moškega, ki jo ljubi in osrečuje. Ko je srečna, je tudi zadovoljna in v takšnih trenutkih leta nimajo velike vrednosti.

Julia Roberts, foto: Profimedia
Julia Roberts, foto: Profimedia

Tudi pevka Nuša Derenda prisega na to, da je v življenju čim bolj zadovoljna, za kar pravi, da je ključen preplet različnih dejavnikov:

"Predvsem to, da ohranjam pozitivno naravnanost v življenju, da skrbim za svojo kondicijo, delam na sebi, da se sprejmem, takšno, kot sem. Po drugi strani pa tudi, da imam ob sebi ljudi, ki mi stojijo ob strani, pomembno se mi zdi, da si ljubljen in to tudi vračaš. Rada negujem svojo lepoto, vendar se ne obremenjujem z vsakim sivim lasom. Sem energičen človek in rada počnem stvari, ki me razveseljujejo, to me notranje bogati. Mislim, da s tem, ko uživaš v tem, kar si, izžarevaš srečo, kar je tudi bistvenega pomena."

PREBERITE ŠE -> Frenk in Nuša Derenda: Bilo je zelo težko, tega res ne zdrži vsak

In med tem, ko ženske z leti spoznavamo, da nam ni treba biti zgolj del gospodarskega sveta ali moškega principa, ko v sebi najdemo ženstvenost in globino, smo lahko vedno bolj ponosne na svoja spoznanja, dosežke, vrline, svobodo, na to, da smo se našle.

K temu prikimava tudi dr. Manca Košir: "Staranje je naravni proces. Če se mu upiramo, nam to jemlje ogromno energije pa tudi denarja (nasmešek). Najbolje je staranje sprejemati in se veseliti, da smo ga sploh dočakali. Ker to pač ni samoumevno! Se veseliti vsakega dneva sproti, uživati v majhnih stvareh, pristnih bližinah in lepih odnosih. In biti moramo hvaležni za življenje, ki je največji dar. Kako bomo ravnali s tem dragocenim darilom v vseh letnih časih svojega življenja, pa je naša odločitev. Bodimo za in ne proti! Ne za boj proti staranju, ampak za umetnost staranja (t. i. art of ageing). Zato sem z veseljem ambasadorka radostnega staranja!

Preberite še:

V prodaji