Največji sovražnik nohtov in vzrok za njihovo razcepljenost je zagotovo voda. Zanje zato izdatneje poskrbimo poleti, ko se namakamo v bazenih, jezerih ali morju, saj se še bolj mehčajo. Grdih nohtov na rokah in nogah ne skrijejo niti zagorelost, modni lak in ne deset bleščečih se briljantnih prstanov. Nohti varujejo občutljive živčne končiče, ki jih je veliko v konicah prstov rok in nog in pomagajo pri krvnem obtoku. Hitreje rastejo poleti, ko je tkivo bolj prekrvljeno.Oblika in rast: Oblika je odvisna od zgradbe kosti: če so prsti dolgi in tanki, so tanki tudi nohti, medtem ko so pri debelih kosteh bolj oglati in ploščati. V povprečju rastejo pol leta. 

Grizenje nohtov: Nekaj najgršega so zagotovo pogrizeni nohti, zato se raje izogibajmo tej razvadi. Nimajo je zgolj otroci, tudi pri marsikateri ženski lahko opazimo razcefrane robove visoko nad konicami prstov. Nekatere si omislijo umetne nohte, da bi preprečile to navado ali skrile posledice. Vendar je vredno pred odločitvijo dobro razmisliti. Kljub lepemu videzu in obljubam o nelomljivosti različnih mas se je treba zavedati, da naši naravni nohti pod vso kemijo ne dihajo in se še dodatno poškodujejo.Kopel za nohte: Nohtom večkrat privoščimo oljno kopel, v katero zamešamo oljčno in jojobino olje. Nato jih ne umijemo, temveč le dobro obrišemo. Nohtov nikoli ne režemo, temveč jih le pilimo - vedno v isti smeri, od strani proti sredini. Manikirnih pripomočkov ne posojamo nikomur. 

Obnohtna kožica: Zaradi kisline, ki jo izloča noht, se obnohtna kožica prilepi nanj, zato jo je treba redno potiskati proti korenu, in sicer s posebno manikirno paličico. Nikdar je ne strižemo, ker postane še trdovratnejša.Vlaženje: Nekateri ljudje imajo slabše nohte, ker opravljajo poklice, pri katerih so obremenjene predvsem roke, zato jih je treba večkrat na dan namazati s kremo in jih pri nekaterih opravilih zavarovati z rokavicami.

Masaža: Če želimo lepe nohte, je dobro vedeti, da moramo masirati prste. Roke na debelo namažemo s hranilno kremo in masiramo s krožnimi gibi proti konicam prstov. S papirnatim robčkom nato narahlo obrišemo odvečno kremo. Porumeneli nohti: Kadilke in kadilci imajo pogosto porumenele nohte. Tudi če so obarvani od česa drugega, denimo od laka za nohte, bomo dosegli dober učinek, če bomo uporabili sok limone, ki jih obenem okrepi.

Nasveti za domačo naravno manikiro: 

1. Po umivanju s krtačko za nohte si roke vedno namažemo s hranilno kremo, prej jih očistimo z mehko, namiljeno gobico.

2. Z majhnim ščipalcem odstranimo vse koščke drobne kože, ki obkroža noht, in pazimo, da je ne odstrižemo. Vselej jo samo potisnemo proti korenu nohta.

3. Z vatirano paličico previdno očistimo blazinico pod vsakim nohtom, da odstranimo morebitno umazanijo.

4. Nohtov ne režemo, ampak jih pilimo, in to vedno v isto smer: od strani proti sredini nohta. Izjema je samo nega z mikrokristalno pilico, s katero lahko pilimo v vse smeri.

5. Vsak večer pred spanjem si roke masirajmo z oljem iz kamiličnih cvetov, dokler koža ne vpije vse maščobe.

6. Pri gospodinjskih opravilih roke vedno zavarujmo s tankimi gumijastih rokavicami, sicer se lahko izsušijo, nohti pa se zaradi agresivnih čistil lomijo..