STOLP ZAKLADOV

Slovenki, ki iz lokalnega lesa ustvarjata nakit in izdelke za dom

Grafična oblikovalka Brigita Vehar in ekonomistka Barbara Zelenec iz najrazličnejših vrst lesa ustvarjata nakit in izdelke za dom, ki slišijo na ime Stolp zakladov.
Fotografija: Barbara Zelenec in Brigita Vehar FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Barbara Zelenec in Brigita Vehar FOTO: Osebni Arhiv

Brigita Vehar skrbi za obliko in celostno podobo, Barbara Zelenec za funkcionalne izdelke. Obe si vedno želita, da iz njunih rok pride izdelek, ki je lep, uporaben in obenem ne zahteva prehudega napora pri vzdrževanju.

Zakaj sta izbrali les?

Prihajava iz Hotedršice, kjer nas obdaja gozd na vsakem koraku, tako da naju je les vedno zanimal. Za pohištvo se večinoma uporablja les listavcev, naju pa je zares prevzel les iglavcev s svojo zanimivo strukturo in barvitostjo. Poleg nakita je nastalo kar nekaj kuhinjskih pripomočkov – rezalne deske, podstavki za vročo posodo, pladnji … Poleg uporabne vrednosti se trudiva dodati tudi globlji pomen, zato imajo vgraviran slovenski pregovor, ki se navezuje na hrano, oblika pa lokalno noto, najin maček je zaščitni znak Hotedršice. 

Kuhinjske deske igrivih mačjih oblik Foto: osebni arhiv
Kuhinjske deske igrivih mačjih oblik Foto: osebni arhiv

Kdaj navdih trči ob vajin les, se vama kakšna ideja porodi tudi v sanjah?

Navdih se poraja na vsakem koraku, kakšna ideja ali način izdelave dozorita tudi med spanjem. Ideje za nove izdelke največkrat pridejo iz vsakdanjega običajnega življenja, če gledaš s tisto iskrico, kako bi izboljšali stvari, ki jih pogosto uporabljamo. In da bi narisale nasmeh na obrazu uporabnika pri čisto običajnih opravilih, kot je postaviti vročo juho na mizo. 

Kako pravzaprav ustvarita posamezen kos? Izdelujeta ročno?

Ogledala, svečnike, kuhinjske izdelke izdeluje Barbara, razrez hlodovine in skobljenje desk opravijo mizarji na večjih strojih. Potem dobi desko v roke Brigita, jo razžaga, obdela … Les se vstavi v laserski gravirni stroj, ki nariše obliko, napis. Tračna ter dekupirna žaga sta za izrezovanje natančnih malih vijug, linij … Izdelke je treba še prevrtati, zbrusiti, nato je na vrsti oljenje. Večinoma z lanenim oljem, predvsem tistim za kuhinjsko uporabo. Za nakit pa se uporablja krma iz čebeljega voska in olivnega olja, saj ti izdelki pridejo v stik s kožo. Linija nakita mi wood, ki zajema uhane, zapestnice, obeske, zahteva kombinacijo ročnega in strojnega obdelovanja ter graviranja. 

Spirala je najbolj priljubljena linija njunega nakita. Foto: osebni arhiv
Spirala je najbolj priljubljena linija njunega nakita. Foto: osebni arhiv

Še malo o lesu, prosim.

Veliko vrst lesa ima notranjo sredico temneje obarvano kot zunanjost. Tako dobimo zanimive preplete barv na izdelku. To so predvsem jablana, oreh, lesnika, češnja pa tudi hruška, bukev, lipa, jesen, brest, jelša … Vsekakor pa teživa k temu, da bi les izhajal iz bližnje okolice zaradi kratkih transportnih poti in pripadnosti lokalnemu ali pa vsaj iz Slovenije. Tu in tam se najde tudi kos iz bolj eksotičnega lesa, ki je ostal pri kakšnem mizarju.

Pri nakitu je material predvsem tanko rezan les – furnir, oblanci, ki ga dopolnjujejo dragi in poldragi kamni, keramični elementi oziroma ga popestrimo z graviranim elementom. Možnosti je veliko. Drživa se zlasti načela, da izdelava in materiali ne obremenjujejo okolja. 

Pri nakitu je material predvsem tanko rezan les – furnir, oblanci, ki ga dopolnjujejo dragi in poldragi kamni, keramični elementi ali gravure. Foto: osebni arhiv
Pri nakitu je material predvsem tanko rezan les – furnir, oblanci, ki ga dopolnjujejo dragi in poldragi kamni, keramični elementi ali gravure. Foto: osebni arhiv

Komu izdelke namenjata in ali naredita kakšnega tudi po naročilu?

Namenjava jih širšemu krogu uporabnikov, ki cenijo ročni izdelek, prepoznajo njegovo dolgoživost ter podpirajo domače izdelovalce. Naj poveva, da je oblika najinih podstavkov mačke ali čebele velikokrat tudi začetna misel pogovora v celotnem obroku. Veliko odobravanje so poželi tudi vgravirani napisi starih slovenskih pregovorov, ki so na zunanjem robu podstavka, tako da nagajivo kukajo pod lonci. Za izdelavo po naročilu pa si stranke največkrat želijo, da napis prilagodimo priložnosti, denimo poroki, upokojitvi … Izbor vrste lesa je odvisen od tega, kakšen les je na voljo, da je dovolj suh za obdelavo. Ampak vedno je približno štiri vrste lesa na voljo v različnih debelinah.

Nakit je namenjen vsem, ki radi posežejo po malce nevsakdanjih kosih, in tistim, ki imajo radi les. Izdelke se da naročiti, lahko si omislite posebno sporočilo, ki vam ga prenesemo na izbran kos. 

Ogledalo jablana Foto: osebni arhiv
Ogledalo jablana Foto: osebni arhiv

Kje vas lahko najdemo in izdelke potipamo?

Najini izdelki so v trgovinah Zakladi Slovenije pred ljubljanskim magistratom, pa v Portorožu, prihajava tudi na Bled. Na voljo so tudi v trgovinah M OREL (Hotedršica, Vrzdenec, Godovič). Predstaviva se tudi na kakšnem priložnostnem sejmu po Sloveniji. Najlažje pa je z naročili na facebooku: stolp zakladov in mimetik design. 

Nakit je na voljo v različnih odtenkih lesa. Foto: osebni arhiv
Nakit je na voljo v različnih odtenkih lesa. Foto: osebni arhiv

In kakšen izbor izdelkov sta pripravili za jesen? Kakšen nakit je trenutno moden in ali sledita smernicam?

Ljudem je zelo všeč star les, ki v nove ambiente vdihne spoštovanje do preteklosti. Morda malce bolj razgibana in pestra pa so ogledala, ki jih krasijo hiške. Ogledala izdelujeva tudi v dimenzijah, ki jih želi stranka, nekaj pa je že narejenih.

Ekologija je vedno bolj v ospredju, zato je lesen nakit vse bolj aktualen. Še vedno se najbolje prodaja linija nakita spirala, saj s svojo obliko pritegne poglede. Seveda je spremljanje smernic naloga vsakega oblikovalca in jih upoštevava pri oblikovanju novih kolekcij nakita ali pa pri uporabnih izdelkih. Nov izdelek oziroma kolekcija mora biti všečna, v koraku s časom in seveda v stilu z znamko.

Preberite še:

V prodaji