Na cestah vidim ženske, ki tečejo, reklame za fitnes, proteine za ženske, mišičasta telesa, razkazovanje izklesanih predelov. Krik poglejte nas, poglejte, kaj smo postale, takšne smo kot vi! Imamo kariero, denar, močno telo. Ne potrebujemo vas več! Postale smo približek moškega. A ker smo vseeno ženske, si v prsi vstavimo silikon, nadenemo lasne podaljške, umetne nohte, trepalnice in pa botoks v ustnice. Da, zdaj smo močne in še lepe povrhu.

Tvoj vladar je kontrola. Nadzor nad vsem. Nimaš časa, pritožuješ se, hitiš, tečeš, dieta, tv, resničnostni šov, nasilna glasba, letanje od točke A do točke B, brez vdiha in izdiha. 

Pa si, sodobna ženska, res lepa? Je to res tisto, kar si si želela? Si nas pripeljala do sem? Konflikti na vsakem koraku, na delovnem mestu s šefom, v šoli z učiteljicami, v družini z otroki in možem, pisanje pritožb, moška drža, uporniška oblačila, prav nič ženstvena. Tvoj vladar je kontrola. Kontrola nad dogodki, otroci, možem, občutki, nad telesom, hrano. Nadzor nad vsem. Nezaupanje, depresija, apatičnost, utrujenost, maska na masko, iz dneva v dan, iz stavka v stavek. Nimaš časa, pritožuješ se, hitiš, tečeš, dieta, tv, resničnostni šov, nasilna glasba, letanje od točke A do točke B, brez vdiha in izdiha.

Kako žalostna postanem, ko vidim to stanje okoli sebe, ko sem včasih enaka, ker se ujamem v past sodobne družbe, kljub zavedanju in modrosti, ki jo nosim v sebi. Ko vidim sodobno žensko, ki naj bi bila postavna, z merami, ki so jih določili ljudje, ki nimajo realne slike o življenju in telesu, polne ustnice, bujno in čvrsto oprsje. Na urejenih podplatih in nohtih na nogah naj bi imela čevlje z vrtoglavo peto, če se da, tudi med kuhanjem in v postelji, kar naj bi počela vsak dan, in to seveda odlično. Imela naj bi kariero, otroke, s katerimi naj bi delala skupaj za šolo, da so ti lahko odlični, saj je to znak, da je ženska dobra mama. Moža naj bi razumela, saj je njegovo delo naporno. Ga popoldne poslala počivati pred tv, da se pripravi in spočije za naslednji dan. Prijazna naj bi bila do vseh. Pospravljala naj bi vsak dan ali še bolje, če se hiša sploh ne umaže, saj ima kup odličnih čistil in gospodinjskih pripomočkov, ki to omogočajo. Bila naj bi dobra poslušalka, prijateljica, na razpolago vsem čustvenim vampirjem. Vse to pa seveda z nasmehom na obrazu in z zadovoljstvom v srcu. Pritoževanje ni zaželeno, saj je potem ona tečna in ima pms. Srečo ji ponujajo na vsakem koraku, v vsakem katalogu, reklami, oddaji, duhovnem ateljeju. Ker jo je sodobna ženska kupila, naenkrat zmore vse.  

Vedno nam manjka le še korak do sreče, ki nam jo ponujajo. Ko naredimo ta korak, pa nas do popolnosti še vedno loči naslednji in tako naprej v neskončnost. Vidite iluzijo? 

Vendar pa je to, kar bi nam radi prodali kot lik sodobne ženske, iluzija. To ne obstaja. Vedno nam manjka le še korak do sreče, ki nam jo ponujajo. Ko naredimo ta korak, pa nas do popolnosti še vedno loči naslednji in tako naprej v neskončnost. Vidite iluzijo? A vsakič znova nam prodajo recept za nov korak in me ga kupimo, ker verjamemo, upamo. Ker smo se prodale za drobiž.

Vas zapisano jezi? Se bomo uprle tej samoumevnosti? Berite naprej.


* Avtorica Branka Bilbija - Katarina je mati, partnerka, prijateljica, poslušalka, uslužbenka, pisateljica, umetnica, učiteljica in učenka v enem. Zase pravi, da je bila nekoč dekle, ki so jo želeli "izbrisati z obličja", danes pa je ženska s peresom v roki, ki sama določa vsebino in sliko svojega življenja.