Oni dan smo doživeli, da se je Kacinu zgodilo razočaranje – nad Hrvati. »Hitro se bodo znašli na rdečem seznamu,« je po sili razmer izrekel, kajti posamezne evropske države vse glasneje opozarjajo, da Hrvati v želji po rešitvi turistične sezone prirejajo podatke o okuženih s koronavirusom. In kakopak, izvažajo okužbe. No, zadeva je vsekakor končana, glavna turistična sezona je mimo, tako da smo vitalni čas zajezitve zapravili. Kot rečeno, evropske države, katerih državljanke in državljani so dopustovali na Hrvaškem, trdijo, da se domov vračajo okuženi, in to zlasti mladi. 

V resnici je še bistveno bolj pomembno, da se 1. septembra vsi vrnejo v izobraževalne ustanove. Zaradi življenja vobče. Predvidevam, da pristojni veste, da vsi otroci nimajo varnih domov. Da v preštevilnih družinah ni zdravih odnosov. Da je za veliko otrok in mladostnikov šola edini varen pristan. 

Slovenska medicinska stroka je ves čas opozarjala, naj ljudje ne hodijo na dopust na Hrvaško, kakor tudi ne še marsikam drugam, če ni nujno. A vladni govorec Kacin je govoril, da je prav tako varna kot Slovenija. Do zdaj. »Vsekakor je to po večini odraz vnesenih okužb, se pravi, da gre tukaj predvsem za vračanje iz okoliških držav, z dopustovanj, kjer očitno pozabimo na ukrepe, ki bi jih morali upoštevati, tudi ko nismo v Sloveniji,« je ob porastu novookuženih poudarila infektologinja Mateja Logar. In dodala, da je največ vnesenih okužb iz sosednje Hrvaške. »To so številke, ki bi morale skrbeti vsakega posameznika in seveda tudi vodstvo na Hrvaškem«. Hkrati je ponovno opozorila, da so nekateri še vedno trdno prepričani, da je »virus izmišljotina«. Ja, res je, tudi v medicinskih krogih so taki, za katere je covid teorija zarote, povsem primerljiv s pljučnico in podobne brezbrižne razlage, kar pa je resnično skrb vzbujajoče. 


Čez dober teden bi se morala odpreti vrata hramov učenosti, a kajpada nihče v tej državi bojda ne ve, ali se res bodo. Vse je odvisno od epidemiološke slike. Ki se bo pokazala prav kmalu, ko bodo ljudje prikolovratili domov. Tako učitelji, učenci kot starši bodo o tem obveščeni v prihodnjem tednu ali dveh, to je edino, kar je za zdaj jasno. Ja, časa res ni veliko, kajti 1. september je tu. Ne da je takšno razmišljanje škandalozno, vem, da je to z vidika izobraževanja, socializacije in splošne družbenogospodarske klime – nedopustno. In nevzdržno. 

Doslej so ljudi spodbujali k dopustovanju po Hrvaški in drugih različno obarvanih conah, ki pravzaprav ne pomenijo nič. In ljudje so se brez zadržkov predajali užitkom (pa ne samo mladi, ki jih zdaj označujejo za hodeče viruse, temveč tudi starejši) – kakor so se tudi v prvi etapi epidemije, ko so se vračali z zimskih počitnic. Jasno, tako izvrstni smučarji, ki stopijo enkrat na leto na smuči, potrebujejo smučišča velikih razsežnosti, ki pa jih Slovenija nima. Ah. Zato so znesli virus iz Italije in Francije. Se ve, kdo. No, zdaj smo spet tukaj, a s pomembno razliko, vedeli smo, da je tveganje zelo veliko, če gremo v tujino. Pa ste vseeno šli. 

Foto: Great Pics - Ben Heine/Shutterstock

Ministrstvo za šolstvo ima menda pripravljenih šest možnosti, kako naj bi se šola začela, torej kako naj bi potekal izobraževalni sistem. Mar res? Sem mislila, da sta samo dve (ali pogojno tri): se začne v ustanovah ali se pač ne. In se nadaljuje na daljavo. Upam samo, da za ugotavljanje najprimernejših izobraževalnih poti niso spet izdelovali dragih ekspertiz. Ki so jih seveda delali strokovnjaki iz že kakšnih korporacij. Vemo, kaj pomeni delo na daljavo in kaj izobraževanje na daljavo. V prejšnji Oni je prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, dr. med., jasno opozorila na problematiko dela od doma. In povsem enako je s šolanjem otrok in mladostnikov. Ne, v resnici je še bistveno bolj pomembno, da se 1. septembra vsi vrnejo v izobraževalne ustanove. Zaradi življenja vobče. Predvidevam, da pristojni veste, da vsi otroci nimajo varnih domov. Da v preštevilnih družinah ni zdravih odnosov. Da je za veliko otrok in mladostnikov šola edini varen pristan. Hm, morda veste tudi to, da je za mnogo odraslih delovno mesto odrešujoče, ker se človek lahko tja umakne za osem ur in več in ima svoj mir. Pred lastnim domom! Ne vem, ali kdo v tej državi misli na človekovo integriteto. Na obstoj. Človeka.