Kako celotna krizna situacija v zvezi s koronavirusom vpliva na vas in vaše bližnje?

Morda imam srečo v nesreči, ampak jaz sem se samoiniciativno samoizoliral že prej, še preden je prišla korona, ker delam na sebi in zato moraš biti več sam. Tako zame, iskreno, nič novega. (Smeh.) Poskušam biti opora vsem okoli sebe, v tej situaciji iščem dobro. Sem šel kar v nekakšen film. Rečem si, da sem Mad Max ali Robinzon ali pa da prihaja Nočni kralj, tako kot v Igri prestolov, in se moramo zdaj skupaj braniti. To doda vsem tem časom prav žlahten naboj! Akcija!

Najmočnejši ne zmaga, tudi največji ne, temveč tisti, ki se najhitreje prilagodi. Zato se prilagodite situaciji in bodite zadovoljni z malimi rečmi. 

Vas je kaj strah? Se morda prepirate več kot sicer ali ste morda, prav nasprotno, našli novo ravnovesje v odnosih?

Strah pride, seveda, skupaj z negotovostjo, a ga poskusim pesjana tako spreobrniti, mi da bencin, da me spodbudi, da začnem delati nove stvari; skupaj z bolečino me odpeljeta iz udobja in mi odpirata prostore, kjer še nisem bil in me spreminjata v nekoga, ki je boljši. V odnosih čutim več topline. S starši se večkrat slišim, enako s prijatelji. Zdi se mi, da smo bolj razumevajoči drug do drugega. Jasno je, da bo vsak imel svoj slab dan, ko ga bo zlomilo, in da bo tisto, kar je takrat najbolj pomembno, spodbuda in toplina ljudi okrog nas.

Omejeni stiki z drugimi ljudmi nas lahko v običajnih razmerah umirijo, zdaj pa pri vsakomer slej ko prej sprožijo občutke tesnobe. Kako se sami borite s tem? Imate kakšen konkreten nasvet za naše bralke in bralce?

Ljudem svetujem, naj berejo o stoicizmu in študirajo stoike. To jim bo dalo moč, zavetje je v njih samih. Fokus imejte na današnjem dnevu in se vprašajte, kaj lahko spremenite in na kaj lahko vplivate. Drugo, kar ni v vaših rokah, pustite, da gre. Najmočnejši ne zmaga, tudi največji ne, temveč tisti, ki se najhitreje prilagodi. Zato se prilagodite situaciji in bodite zadovoljni z malimi rečmi.

Tudi glasba nam pomaga preganjati destruktivne emocije. Katere komade ste prepevali ali prepevate v zadnjih dneh? Ste morda ustvarili kakšno prav posebno spodbudno, bojevito novo rimo?

Odločil sem se, da bo korona moja inspiracija. Začel sem delati Koronozijo, poezijo, povezano s koronavirusom. Vsak dan na svojih družabnih omrežjih –Facebooku, Instagramu, Twitterju, Snapchatu – objavim spodbudne rime in verze na to temo. Verjamem, da ima poezija moč, da lahko odžene strah in tako pomagam ljudem na tak način. Hkrati s pomočjo video konferenčnega sistema delamo na Migi Migi projektu, kjer bomo skupaj s športniki in psihologi delili nasvete v kriznih časih. Delamo tudi Rapke - Rap za otroke. Ta otroška energija mi da moč, ko ustvarjam in sem skupaj s hčerko, da pozabim na vse in grem v pristen in čisti – naiven otroški svet. 

Rok, kaj bo prva stvar, ki jo boste naredili z največjim užitkom, ko bo vsesplošna nevarnost zaradi koronavirusa mimo?

Po mojem bom kar objemal vse ljudi. Pa na košarko bomo šli s prijatelji. Pa komaj čakam prvi nastop. Potem ko nečesa nimaš, vidiš, koliko ti to pomeni. Z veliko hvaležnostjo bom odrepal Dihi z mano, ko bo to spet dovoljeno. (Smeh.) Hura! 

Trkaj kljub karanteni ne počiva in bo na nekoliko drugačen način nastopil na koncertu v živo kar iz svoje dnevne sobe. Ne zamudite freestyle rimanja 2. aprila ob 18. uri na Facebook strani Generali