Riba na lešo z blitvo

Ta zdrava različica klasične ribe z blitvo in krompirjem je še bolj prijazna do našega telesa. Glikemični indeks obroka je 30 in vsebuje vse – beljakovine, vitamine in minerale ter dobre maščobe. Če želimo znižati glikemični indeks, jejmo samo blitvo brez krompirja in kruha. Pošteno se bomo najedli, glikemični indeks pa se zniža na samo 5.

Sestavine za 1 osebo

  • bela riba (lahko je katera koli, denimo brancin, orada, kovač, če je zamrznjena, jo prej odtalimo)
  • čebula
  • 3 zrna belega popra
  • nekaj vejic nadzemne zelene (lahko je gomolj zelene)
  • lovorjev list
  • 3 manjše korenčke
  • 1 dcl olivnega olja
  • blitva
  • krompir

Priprava

  1. 1V podolgovato posodo položimo ribo in jo prelijemo s toliko hladne vode, da je komaj pokrita. Solimo in dodamo nekaj zrn belega popra. Dodamo na velike kose narezano čebulo, lahko tudi por. Po želji dodamo korenček, peteršilj, zeleno in lovorjev list. Nato dodamo 2 veliki žlici olivnega olja – kar v vodo.
  2. 2Ko ribja juha zavre, jo pokrito na zmernem ognju kuhamo dobrih 10 minut (na splošno velja, da kilogram ribe kuhamo 12 minut). Riba je kuhana, ko hrbtno plavut z lahkoto odstranimo.
  3. 3Ribo z lopatico položimo na krožnik, prelijemo z malo jušne osnove ter jo bogato prelijemo z ekstra deviškim olivnim oljem. Poleg postrežemo kuhano blitvo s krompirjem, ki smo ju kuhali kar skupaj. Blitva s krompirjem je boljša, če je že malo ohlajena, začinimo jo samo z limonovim sokom, soljo in olivnim oljem. Poleg prija košček kruha – ajdov bo kar v redu.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE