Vprašajte strokovnjaka

Raje se samozadovoljujem, kot prijateljujem z moškimi

Kmalu bom dopolnila trideset let. Zaskrbljena sem zaradi svojega odnosa, ki ga imam do spolnosti. Nobene želje namreč nimam po spolnosti z moškim. Tudi z žensko ne, torej nisem istospolno usmerjena. Globoko v sebi želim, da bi imela ob sebi moža in otroke, vendar ne vem, ali bi lahko vzdržala intimne odnose z moškim. Samozadovoljujem se enkrat na dan, pri tem si predstavljam, kako prodira vame. Želim si, da bi se to v resnici zgodilo. Kadar pa se s kom dejansko pogovarjam, denimo v službi, se mi zdi, da me noben spolno ne privlači. Rada bi živela z moškim, ne bi pa rada imela intimnih stikov, dovolj mi je, če se samozadovoljujem.

Maja z Dolenjske

Morda ste istospolno usmerjeni ali biseksualni

V pismu ste se zelo omejili samo na svoj odnos do spolnosti, o sebi niste napisali ničesar, zato lahko iz podatkov, ki jih imam o vas, le poskušam razmišljati o nekaj možnostih, ki so lahko vzrok za vaše težave.

Kljub vsemu, kar ste napisali, še vedno obstaja možnost, da ste istospolno usmerjeni ali pa biseksualni. Lahko ste živeli v okolju, ki istospolno usmerjene in biseksualne ljudi odklanja ali obsoja in ste se tega navzeli. Tedaj bi lahko svoja homoseksualna nagnjenja globoko skrili sami pred sabo in ne bi imela nobene možnosti, da se izrazijo. Ljudje včasih šele v zrelem življenjskem obdobju odkrijejo, da je vzrok težav, ki jih imajo v partnerstvu in se kažejo predvsem v spolnosti, njihova homoseksualna usmerjenost, ki je lahko bolj ali manj izražena. Po izsledkih raziskav naj bi bilo namreč med moško populacijo dvajset odstotkov biseksualnih, med ženskami pa nekoliko manj.

Spolnost je vedno neločljivo povezana s človekovo osebnostjo, sposobnostjo vzpostavljanja stikov z ljudmi, doživljanja bližine, s potrebo po povezanosti z drugim. Vsak čustveno zrel odrasel človek poveže potrebo po spolnosti s potrebo po ljubezni. Intimnost pa je mnogo več kot samo stik spolnih organov. Ljudje, ki se vedejo promiskuitetno ali jim spolnost pomeni le šport in zabavo, niso z nikomer v intimnem odnosu, niti sami s sabo ne. Mislim, da vaše težave niso le v spolnosti in telesni intimnosti, ki je ne želite z nikomer, ampak so mnogo širše. Morda imate nasploh probleme pri navezovanju stikov z ljudmi, se težko zbližate z drugimi, ste bolj zaprti vase, raje sami kot v družbi, ne pogrešate prijateljev in podobno. Tedaj ni čudno, da ne čutite spolnega poželenja po tretji osebi, ker se z nikomer toliko ne zbližate, da bi lahko to začutili.

Pišete, da se vsak dan samozadovoljujete, torej imate močno spolno poželenje, a ga usmerjate izključno nase. V vas se je prebudila želja po družini, otrocih, skupnem življenju, kljub temu pa misel na moškega kot spolnega partnerja odklanjate. Morda je vaše življenje zaznamovano s kakšno travmatično izkušnjo, povezano z moškim spolom. To bi lahko bil nasilen oče, morda ste doživeli spolno zlorabo ali pa vas je mati vzgajala z zaničevanjem moških nasploh. Dejstvo je, da moškega z njegovo osebnostjo in spolnostjo odklanjate čustveno in spolno. Težave, ki jih imate, so povezane z vašim čustvenim, doživljajskim svetom in z obdobjem vašega otroštva. Svetujem vam, da si poiščete pomoč strokovnjaka.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE