Včasih je bil seks za eno noč dejansko seks za eno noč. Resnici na ljubo, včasih še tako dolgo ne. Kljub temu se mnogim, ženskam in moškim, po njem zgodi, da ni nič več tako, kot je bilo.

Radikalna sprememba

Ameriški znanstveniki so fenomen poimenovali life changing sex – torej seks, ki spremeni življenje. Po široki anketi, ki so jo izvedli med partnerji, si lahko to usodno srečanje živo predstavlja vsak drugi, vsak šesti ga je že doživel, vsakemu desetemu pa je seks ene noči spremenil življenje.Res zveni vse prenapihnjeno in prenapeto, toda psihologi trdijo, da so nad spremembo začudeni tudi udeleženci. Rina, denimo, javna uslužbenka na začetku tridesetih, je pred kratkim odslovila vse prijatelje, ki jih je poznala še iz osnovnošolskih klopi, in prijatelja, s katerim je živela v skupnem gospodinjstvu štiri leta. Vzrok za radikalno spremembo je bila noč, ki jo je preživela z Maksom, trenerjem v športnem klubu, ki ga je spoznala na sestrinem rojstnem dnevu. »Ko sem se zjutraj zbudila v njegovem objemu, mi je bilo jasno, da se ne morem vrniti v staro življenje,« se spominja Rina. Kaj se je zgodilo v tej noči? Tega ne zna pojasniti. Ali pač: »Srečala sem samo sebe,« verjame, »spoznala sem svoje resnične potrebe in pravo poželenje. Resnico o sebi. Ni bilo sramu, ni bilo zadržanosti, bila sem jaz, taka, kot sem v resnici.« Bržkone se je to zgodilo, ker globoko v sebi ni bila srečna, vendar tudi ni bila zmožna – ali enostavno ni vedela, kako – česar koli spremeniti, izboljšati.Razmerje za eno noč

Rina je pustila tudi službo in se zaposlila v recepciji kluba, z Maksom se trudita, da bi najela sosednji lokal in se osamosvojila. Ali bosta ostala skupaj, kako dolgo bo trajala njuna na novo odkrita strast, ne vesta. S tem se ne obremenjujeta. Vsaj za zdaj. Rina se zaveda samo tega, da ji je dalo razmerje z Maksom novo moč, jo napolnilo s samozavestjo in svobodo, ki je ni poznala, čuti, da se je tisto noč, ko se je zbudila ob njem, zbudila tudi v novo življenje.Leo se še po štirinajstih letih spominja seksa ene noči s posebnimi, mešanimi čustvi. »Po noči z Lano sem vedel, da mi je usojena, da moram ostati z njo.« Leo deli svoje življenje na »pred« usodnim razmerjem za eno noč in »po« njem. Pred Lano je odklanjal vsako trajno zvezo, v ljubezni in poslu se je svobodno odločal, v glavnem pa je delal kot svobodnjak toliko, da je solidno živel in večino prostega časa potoval. Potem pa se je redno zaposlil, se odpovedal potovanjem, kupil stanovanje in se z Lano poročil po vseh staromodnih pravilih pred matičarjem in v cerkvi. Zdaj je malomeščanski poglavar družine, dober oče in priden delavec, najbolj nenavadno pa je, da je neverjetno srečen.Priložnost dela tatu

Spremembe, ki jih pri nekaterih povzroči seks ene noči, se ne da pojasniti samo s seksualno svobodo, s pohoto ali slabo vestjo. Pri osebah, ki jim spremeni življenje, je to prekoračitev meje v širšem pomenu – dve bitji se dotakneta sebe in najglobljega v sebi, eden zbudi v drugem to, kar še ni bilo zbujeno, za kar nista vedela, da obstaja. Vsaka celica njunih teles postane antena, občutljiva za posebne dražljaje, vonj drugega telesa, glas, način dotikanja, poljub, vse to sproži nove kemijske reakcije, premeša telesne sokove in sproži občutek moči in živosti s takim viharjem, da se staro v temeljih zamaje. Kot je nekoč pel Frank Sinatra: »I've got you under my skin …« (Zlezla si mi pod kožo ...)

S fenomenom razmerja za eno noč se ukvarjajo celo resni znanstveniki, jasno pa je, da tak seks ne spremeni usodno življenja vsem, ki ga kdaj okusijo. One night stand se dogaja zelo pogosto, verjetno večkrat, kot si mislimo, na srečo je večinoma neškodljiv in razen slabe vesti ne pušča posledic. Sam je posledica priložnosti, ki dela tatu, preveč popitega alkohola ali samo želje po sprostitvi. Ker pa nikoli ne vemo, kaj bo prinesel, ga vsi, ki se ukvarjajo z medsebojnimi odnosi, iskreno odsvetujejo.