IKONE

Igralka, ki je otroštvo preživela v revščini, kasneje postala zvezda priljubljene serije

Čeprav je bila Lucille Ball zaradi domnevnega pomanjkanja talenta na dramski šoli zavrnjena, si je kasneje kot komičarka utrla uspešno pot v igralske vode.
Fotografija: Lucille Ball:
Odpri galerijo
Lucille Ball: "Skrivnost, kako ostati mlad, je, da živiš pošteno, ješ počasi in lažeš o svojih letih.", foto: javna last

Lucille Ball je največjo slavo požela kot glavna igralka v priljubljeni televizijski seriji I Love Lucy, ki je nasmejala množice. Bila je ameriška igralka, pionirka na področju komedije in ena najbolj priljubljenih ameriških komičark, ki je s svojim delom utrla pot nekaterim bodočim zvezdnikom, kot so Mary Tyler Moore, Penny Marshall, Cybill Shepherd in Robin Williams. Bila je tudi uspešna poslovna ženska.

Pri treh letih izgubila očeta

Rodila se je 6. avgusta 1911 v New Yorku. Oče Henry Durrell Ball je delal kot električar, kasneje pa se je zaposlil kot telefonist. Za tifusom je umrl, ko je bila Lucille stara zgolj tri leta. Tako je mama Desiree, ki je bila takrat noseča s sinom Fredom, postala vdova. Po moževi smrti se je zaposlila v tovarni, kjer je spoznala novega partnerja Eda Petersona, s katerim se je kasneje tudi poročila.

Peterson ni maral majhnih otrok, zato tudi Lucille in Freda ni sprejel, kot bi se to spodobilo za novega partnerja njune mame. Tako je Fred nekaj časa živel pri Desireejinih starših, medtem ko je Lucille našla svoje novo začasno domovanje pri Petersonovi mami. Ta je bila zelo stroga in ni imela veliko denarja, zato je Lucille živela v velikem pomanjkanju in si ni mogla privoščiti niti šolskih svinčnikov.

Ko je dopolnila 11 let, se je ponovno preselila k svoji mami, pri 12 letih pa je že priložnostno nastopala. Ker jo je igra tako veselila, se je vpisala tudi na številne igralske tečaje, leta 1925 pa je uspela prepričati mamo, da jo je izpisala iz tedanje srednje šole in jo poslala na šolo dramske umetnosti Johna Murraya Andersona. Ena njenih sošolk je bila tudi Bette Davis, ki je kasneje postala hollywoodska zvezda.

Na dramski šoli so jo pozvali k izpisu

Ballova pa na dramski šoli ni zasijala, kot si je želela. V tistih letih je bila še precej negotova vase, zato njen igralski talent ni prišel do izraza. Učitelji v njej niso opazili potenciala, njeni mami pa so sporočili: »Lucy zapravlja svoj in naš čas. Je preveč sramežljiva in zadržana, da bi dala vse od sebe.« Marsikdo bi na njenem mestu obupal, ona pa se ni dala, temveč je še naprej verjela in delala na tem, da bo nekoč postala igralka.

Leta 1927 je začela delati kot model, pri čemer se je predstavila kot Diane Belmont. Sprva je delala za modno oblikovalko Hattie Carnegie, kasneje pa še za druge. V tem času je utrpela tudi revmatoidni artritis, kar jo je za nekaj časa onesposobilo za delo. Kot model je bila srednje uspešna, ker pa ji ta poklic ni omogočal rednega dela, je naposled z njim prenehala in se ponovno usmerila v igralstvo. Prepoznavnost, ki si jo je pridobila kot model, ji je bila v pomoč, da je kasneje dobila vloge v nekaterih filmih.

Po selitvi v Kalifornijo so ji bile ponujene stranske vloge v filmih Roman Scandals (1933), Blood Money (1933) in Kid Millions (1934). Istočasno je delala tudi v gledališču. Svojo prvo večjo vlogo je dočakala leta 1937, ko je nastopila v filmu Stage Door. V svoji celotni igralski karieri je sicer nastopila v 72 filmih.

Bodočega moža spoznala med snemanjem filma

Med snemanjem filma Dance, Girl, Dance je spoznala kubansko-ameriškega igralca Desija Arnaza, ki je pomembno zaznamoval tako njeno osebno življenje kot kariero. Takoj sta se zaljubila, se kmalu poročila ter dobila sina in hčer. Ko sta se spoznala, je bil Arnaz star 23, Ballova pa 29 let. Njuni prijatelji in sodelavci so bili prepričani, da bo njuna zveza kratkotrajne narave.

Ballova je nekoliko kasneje odigrala glavno vlogo v neki radijski komediji, ki je pritegnila pozornost televizijske postaje CBS. Vzpostavili so stik z Ballovo in ji predlagali, da bi nekaj podobnega ustvarila tudi za televizijo. Ballovi je bila ideja všeč, vendar je takoj predlagala, da bi nastopila skupaj z Arzanom, kar pa vodstvu CBS-ja ni bilo po godu.

Kasneje je par samostojno zasnoval improvizacijsko točko, ki je bila zelo dobra. CBS je zato le sprejel idejo, da bosta v seriji, ki je bila kasneje poimenovana I Love Lucy, nastopila skupaj, in sklenili so pogodbo o sodelovanju. Prvi del serije je bil na televizijskih zaslonih predvajan 15. oktobra 1951. V seriji I Love Lucy sta Ballova in Arzan odigrala komično različico njunega zakona, pri čemer sta se dotaknila tem, kot so zakonska vprašanja, ženske na delovnem mestu, življenje v predmestju in nosečnost.

Postala prva ženska lastnica velikega studia

Serija je postala med ljudmi izredno priljubljena, Ballova pa je v njej prikazala svoje izjemne sposobnosti nasmejati ljudi. Pri pripravah na snemanja je ure in ure vadila izraze na obrazu in norčije. Z možem sta ustanovila snemalni studio Desilu Productions, v katerem so bile posnete tudi nekatere druge uspešnice, kot so The Dick Van Dyke Show, Star Trek in Mission: Impossible.

Leta 1960 sta se Ballova in Arnaz po 20 letih skupnega življenja ločila, vendar sta prijateljski odnos ohranjala celo življenje. Dve leti po ločitvi se je Lucille poročila s komikom Garyjem Mortonom. Svoj del lastništva podjetja je Arnaz tedaj odstopil Ballovi, s čimer je ta postala prva lastnica velikega studia. Poleg tega je še naprej uspešno delovala v filmu, na televiziji in v gledališču. Desilu Productions velja tudi za začetnika nekaterih novih tehnik v televizijskih produkcijah, kot je na primer uporaba treh kamer. Leta 1967 je Ballova podjetje prodala za 17 milijonov dolarjev.

Gostovala je tudi v več priljubljenih televizijskih oddajah. Leta 1971 je postala prva ženska, ki je prejela zlato medaljo Mednarodnega združenja za radio in televizijo, sicer pa je bila sprejeta tudi v televizijsko hišo slavnih in s strani Kennedyjevega centra za uprizoritvene umetnosti prejela priznanje za življenjsko delo.

Leta 1985 je odigrala vlogo brezdomke v filmu Stone Pillow, s čimer se je odmaknila od preteklih komičnih vlog, po katerih je postala najbolj prepoznavna. Kljub temu da je dobila nekatere pozitivne kritike za svojo vlogo, so bili hkrati glasni tudi pozivi, naj se raje vrne h komediji. Leta 1986 je nastopila v seriji Life with Lucy, ki pa ni pritegnila večjega števila gledalcev, zato je bila zgolj po osmih epizodah odpovedana. Ballova je umrla 26. aprila 1989 zaradi počene aorte po operaciji na odprtem srcu v Los Angelesu.

Njeni odmevni citati

»Najprej imejte radi sebe in vse ostalo v življenju se bo poklopilo.«

»Skrivnost, kako ostati mlad, je, da živiš pošteno, ješ počasi in lažeš o svojih letih.«

»Raje obžalujem stvari, ki sem jih naredila, kot tiste, ki jih nisem.«

»Sramežljivost sem pozdravila, ko sem končno ugotovila, da ljudje o meni ne razmišljajo niti pol toliko, kot sem si mislila. V resnici jim sploh ni bilo mar. Kot večina najstnikov sem bila preveč egocentrična. Ko sem nehala biti ujetnica tega, kaj drugi mislijo o meni, sem postala samozavestna in svobodna.«

»Za začetek je dobro spoznati, kaj te osrečuje.«

»Imejte glavo pokonci, ramena nazaj, ohranite samospoštovanje, bodite prijazni, bodite pametni. In ne pozabite, da uspehov čez noč praktično ni.«

»Žal mi je za današnje mlade ljudi, ki se počutijo tako osamljene, da si družino ustvarijo s prvo simpatijo. Šokira me, koliko mladih žensk je nosečih. Če imaš otroke pozno v življenju, jih bolj ceniš. Ohranjajo te mlade in na svet gledaš bolj optimistično. Takrat lahko svojim otrokom bolje predaš vrednote, saj so se te pri tebi skozi čas, če imaš srečo, izboljšale.«

»V življenju se lahko le redko resnično oddolžimo ljudem, ki so nam v danem trenutku pomagali, lahko pa se odločimo, da bomo svojo pomoč naprej nudili drugim.«

Preberite še:

V prodaji