Donald Trump je včeraj podpisal memorandum o prepovedi proračunskih sredstev vsem organizacijam, ki se v tujini ukvarjajo s pomočjo pri splavu ali le nudijo informacije o tem. Čeprav je do nedavnega, ko se je odločil za republikanske barve, pravico do splava podpiral večino svojega življenja, sedaj predstavniki Bele hiše zatrjujejo, da se je Trump jasno opredelil, da je na strani življenja in tako splavu nasprotuje.  

Nasprotniki splava so bili zadnjih osem let malodušni, saj so se zavedali, da njihova agenda ne more napredovati z demokratom Barackom Obamo v Beli hiši in vrhovnim sodiščem, ki je razdeljeno, pri čemer jih glede splava občasno "izdajo" tudi tisti, ki veljajo za konservativne, kot je Anthony Kennedy in celo predsednik sodišča John Roberts.

Sedaj pa imajo republikanci v kongresu večino in predsednika, ki je napovedal, da bo na položaje vrhovnih sodnikov imenoval takšne, ki nasprotujejo splavu. V primeru, da dobijo zanesljivo večino, bodo konservativni člani sodišča potem razveljavili odločitev kolegov iz leta 1973, ki je ženskam omogočila pravico do splava po vsem ozemlju ZDA. Liberalnejše člane sodišča zato naslednja štiri leta zlepa ne bo mogoče spraviti v pokoj.

Večina udeleženk sobotnega protestnega shoda v Washingtonu in tudi drugje po svetu je povedala, da je šlo predvsem za opozorilo, naj se Trump in republikanci ne igrajo z njihovimi pravicami. A kaj se bo zgodilo, če v pravico do splava še konkretneje poseže nova vlada?

Zadnji popolni statistični podatki o splavu v ZDA so iz leta 2014 in kažejo, da jih je bilo skupaj 926.000, kar je najmanj od leta 1974. Čeprav ni prepovedi, število splavov v ZDA iz leta v leto pada. Malce zaradi večje dostopnosti kontracepcije, malce tudi zaradi novih omejitev pravice.

Za nasprotnike pravice do splava je to sicer še vedno"926.000 umorov nerojenih otrok". Zagovorniki pravice do splava pa so prepričani, da zakonska prepoved ne bo rešila ničesar, le ženske bo potisnila iz rok zdravnikov v roke mazačev.