Zdravnica in predstavnica Mladih zdravnikov Slovenije doc. dr. Tina Bregant nam je posredovala zapis, o tem, kakšno stanje vlada v zdravstvu medtem, ko se borijo za življenja obolelih s koronavirusom. Primanjkuje jim zaščitne opreme, doma narejene maske pa žal ne pridejo v poštev za zdravstvene delavce, ki so dan in noč v stiku z okuženimi. Zapis so Mladi zdravniki posredovali tudi na Ministrstvo za zdravje, v upanju, da jih bodo uslišali in zagotovili dodatne količine opreme. Takole pišejo: 

»Mladi zdravniki Slovenije smo izučeni za delo v različnih razmerah. Marsikdo od nas je delal kot prostovoljec v razmerah, kjer pravzaprav ni bilo česa prijeti v roke, pa smo vendar preživeli. Tokrat pa se srečujemo s stanjem, ko v lastni državi, na svojem delovnem mestu, ob opravljanju rednega, vendar nevarnega dela, ko smo izpostavljeni zelo nalezljivi bolezni Covid-19, nimamo ustrezne zaščitne opreme. Jasno je, da smo sami pričeli iskati rešitve. Navsezadnje moramo poskrbeti zase in za druge. Zaščitne opreme namreč trenutno ni dovolj niti za zaposlene v zdravstvu. Ker pa je koronavirus zelo kužen, je logično vprašanje, kako naj se zaščitimo vsi?

Foto: Dejan Javornik

Najprej je potrebno ločiti potrebe po zaščitni opremi med populacijo in zdravstvenimi delavci. Namen uporabe mask med splošnim prebivalstvom je zmanjšanje prenosa virusa med sabo. Za tiste, ki že imajo simptome okužbe, torej kašljajo, smrkajo, imajo vročino, velja strogo pravilo »ostani doma« in uporabljaj zaščitno masko. Ob tem seveda velja poostren higienski režim. Tako boš namreč zaščitil druge. Prav tako velja, da nosiš masko, če skrbiš za okuženega kot sorodnik. Če pa si asimptomatski ali presimptomatski - skratka izgledaš zdrav, vendar pa že kužen, pa boš z nošnjo maske zaščitil druge – za vsak slučaj. Tega principa svetovna organizacija (WHO) trenutno ne podpira, vendar pa je res, da se s stanjem, kot ga imamo s koronavirusom, zaenkrat v svetu še nismo srečali. Na Daljnem vzhodu, kjer so se že srečali z zelo podobno okužbo, torej z okužbo SARS in MERS, je nošnja maske v javnosti, tudi če si zdrav, bolj sprejemljiva.

Uporaba maske še ni stoodstotna zaščita 

Moramo pa vedeti, da če uporabljamo masko, jo moramo uporabljati pravilno. Maske nam ne smejo dati lažnega občutka varnosti. Z nošnjo maske zmanjšamo dotikanje obraza, s čimer zaščitimo sebe, kar je v primeru možne okužbe s koronavirusom zaželeno. Moramo pa vedeti, da tudi ob maski upoštevamo pravila socialne izolacije in omejitve stikov z ustrezno razdaljo ter ustrezno higieno – umivanje rok. Virusi na rokah so enako ali celo bolj nevarni kot na koži obraza, saj si ravno z rokami prenesemo vso nesnago na občutljive dele kot so sluznice, oči, usta. Poleg tega virus raznesemo naokoli s prijemanjem kljuk, predmetov. Zato je umivanje in razkuževanje rok nujno.

Doma narejene maske 

V literaturi navajajo, da je tudi maska, sešita iz blaga, boljša kot odsotnost vsake zaščite. Ko so primerjali učinkovitost kirurških mask in mask domače izdelave, se je izkazalo, da nošnja obeh bistveno zmanjša prehajanje mikroorganizmov iz uporabnika na okolico, pri čemer pa je bila kirurška maska trikrat bolj učinkovita kot maska, izdelana doma.

Preberite še: Kako učinkovite so dejansko doma izdelane maske iz različnih materialov

Moramo pa vedeti, da je domača izdelava maske za splošno populacijo skrajni ukrep. Torej: če ni običajnih mask, če res moramo med druge ljudi in seveda vedno ob upoštevanju tudi ukrepov higiene rok in omejitve stikov, lahko uporabimo svojo lastno masko. Maska iz blaga ni ustrezna zaščitna oprema pri kakršnemkoli delu, kot je recimo delo v tovarni ali trgovini. Za zaposlene mora zaščitno opremo, skladno s predpisi, zagotoviti delodajalec.

Domače maske redno perite in likajte 

Pri uporabi domače maske iz blaga (kroj za izdelavo najdete tukaj) je potrebno slediti nekaj navodilom, da maska ne postane gojišče in vir okužbe. Masko namestimo in odstranimo z obraza s čistimi rokami. Maska mora popolnoma prekriti območje ust in nosu - spodnji del maske mora segati pod brado, zgornji prekriti koren nosu. Ko je maska nameščena, se je več ne dotikamo. Ko se blago navlaži, je masko potrebno zamenjati (na 30 min do dve uri). Prati jo je potrebno na visoki temperaturi (90°C), ko se posuši, jo je potrebno prelikati z vročim likalnikom. 


Zdravstveni delavci potrebujejo profesionalno zaščitno opremo 

Za zdravstvene delavce, sem sodimo poleg zdravnikov tudi medicinske sestre, zdravstveniki, negovalci in drugi, veljajo drugačna pravila. Gre za obvezno zaščitno opremo, ki jo mora zagotavljati delodajalec. Verjetnost okužbe je za zdravstvene delavce, ki se stalno srečujemo z okuženimi ali potencialno okuženimi, visoka, zato je za nas potrebna specifična oprema.

Za različno vrsto dela poznamo različne vrste mask: maske FFP2 in FFP3, slednje so označene tudi kot N95 maske; uporabljamo vizir ali očala, ki tesnijo, zaščitni plašč ali kombinezon, nitrilne ali navadne rokavice – odvisno, kaj počnemo. Najbolj zaščiteni zdravstveni delavci so tisti, ki delajo v najbolj izpostavljenem okolju. To je takrat, ko oživljamo ali intubiramo kužnega bolnika in ko smo več ur dnevno v stiku s takšnimi bolniki. Takrat smo oblečeni kot »marsovci« - v skafandrih. Na terenu smo ljubkovalno poimenovali zaščitne obleke Armani in Versace; slednji je bolj udobno human.

Foto: Voranc Vogel

V teh oblekah je precej zadušljivo; uporaba stranišča je v taki obleki skorajda nemogoča. Ker nosimo zaščitna očala, skozi katera slabše vidimo, se občudujemo v ogledalu z dolgimi, finimi rokavicami, malo smo jezni na obupna smučarska očala, ki se rosijo. Tisti, ki imajo spodaj še svoja očala, ne vidijo nič razen svojih kapljic potu.

Vendar pa je to že lepši del zgodbe o zaščitni opremi. Najhujši del je tisti, ki se ga zdravstveni delavci najbolj bojimo. Da bomo morali delati brez ustrezne zaščitne opreme in bomo tako neizogibno plačali pomoč drugim z lastnim življenjem. Tega si ne želimo. Zato pozivamo vse, ki k temu lahko pripomorejo, da nam zagotovijo ustrezno zaščitno opremo. 

Ne dovolite, da gremo po sledeh Italije 

Italijanski Inštitut za javno zdravje poroča, da je s COVID-19 okuženih že skoraj 5000 zdravstvenih delavcev, kar predstavlja približno devet odstotkov vseh zabeleženih okužb v Italiji. Situacija se zaostruje in zdravstveno osebje je ponekod prisiljeno delati brez ustrezne zaščitne opreme. V Sloveniji je pandemija šele začela kazati zobe s prvimi žrtvami, pa se že soočamo s pomanjkanjem opreme. Primanjkuje zaščitne opreme: ustreznih mask (FFP3, FFP2), zaščitnih plaščev, ustreznih rokavic. Na nekaterih zelo obremenjenih in izpostavljenih oddelkih in ambulantah imajo zaščitne opreme le še za nekaj dni.« 

Za javnost so Mladi zdravniki Slovenije še enkrat poudarili, naj se drži zdravstvenih priporočil za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom. Prosijo, da dosledno upoštevamo šest spodnjih navodil:  
  1. Ostanite doma. Dosledno upoštevajte pravila o ne-druženju. Če srečate koga, se zadržujte na ustrezni razdalji, ki je vsaj 1,5 m. Razdaljo zadržite tudi v zaprtih prostorih. 
  2. Umivajte si roke s toplo vodo in milom. Uporabljajte alkoholno razkužilo. Rokavice lahko uporabljate le za kratek čas, potem jih morate ustrezno zavreči. 
  3. Če uporabljate masko lastne izdelave, jo morate uporabljati pravilno. Zelo pomembno je, da vam maska ne da lažnega občutka varnosti. Ob uporabi maske ne pozabite prvih dveh priporočil. 
  4. Zdravstveno osebje mora pri delu uporabljati ustrezne maske – v skladu s priporočili za delovno mesto. 
  5. Če ste starejši ali imate kronično obolenje, bodite še bolj pozorni. Sebe najbolje zaščitite z zgornjimi ukrepi. Okužbi se ne izpostavljajte po nepotrebnem. Ne hodite v trgovine, lekarne; tja pošljite koga od sorodnikov, ki naj vam dostavljeno blago pusti pred vrati. Stike vzdržujte po telefonu ali spletu. Če zbolite, se po telefonu posvetujte s svojim zdravnikom. Niso vse bolezni Covid-19, za nekatere bolezni je vseeno potrebno obiskati zdravnika. 
  6. Bodimo uvidevni, prijazni in potrpežljivi. Situacija je resna. A le skupaj smo močnejši!