Erotična drama, ki je nastala v sodelovanju Cankarjevega doma, MGL, SNG Drama Ljubljana in zavodom za kulturno dejavnost Imaginarium, je krstno premiero doživela ta teden, Mii Skrbinac pa so se na odru pod režisersko taktirko moškega, Primoža Ekarta, pridružile še Barbara Cerar, Mirjam Korbar in Nika Rozman. Vsaka izmed njih nam je zaupala, kako doživljajo erotiko in kako erotično energijo povezujejo s svojo bitjo. Za Mio sta erotika in spolnost precej prepleteni.  

Erotika je mnogo več od spolnosti, mar ne?

Če spolnost dojemamo zgolj kot spolni akt, ki se začne, ko slečemo oblačila, in konča, ko dosežemo vrhunec, potem vsekakor. Manifestacija spolne nagnjenosti namreč ni nujna in njen obstoj ni odvisen od tega. Sama razumem spolnost kot dosti širše polje, ki zajema mnogo več vidikov kot zgolj genitalnega. Vsekakor pa je več od ustaljenih družbenih konstruktov in vedno večje človekove želje po razumevanju in definiranju prav vsakega občutja. Zdi se mi, da sta erotika in spolnost precej prepleteni, in ne čutim potrebe po vrednotenju in ločevanju ene od druge.

Nasvete, kako se znajti v svetu, pobiram v ženskih revijah in na tržnici. 

Je bil kakšen trenutek med raziskovanjem teksta predstave to jabolko, zlato, ki je bil za vas terapevtski, osvobajajoč, denimo od kakšnega tabuja o ženskem užitku, morda celo dileme o razmerjih?

Težko rečem, da obstaja specifičen trenutek, ki bi ga želela izpostaviti. So pa proces vsekakor spremljali takšni in drugačni občutki kot stranski produkt raziskovanja teme, s katero smo se ukvarjali, teme, ki zajema mnogo več od zgolj seksualnega užitka in odpira vprašanja o današnji vlogi ženske v družbi, ki je še zmeraj premnogokrat zožena na seksualni objekt. V družbi, v kateri je še vedno tabu ženska seksualnost, kot da bi bila ločena od spolnosti, ki je že sama po sebi tabu. Žalostno.

Kdaj najbolj uživate v svoji ženskosti in kako?

Ob dobrem kosu govedine, zapečene medium minus (to se skorajda približa orgazmu), ko se dodobra preznojim med udarjanjem v boksarsko vrečo, in ob kozarcu dobrega single-malta konec tedna. V pravi družbi, se razume.

Kakšen je za vas erotičen moški? Ima pri tem, da človeka začutite, kaj njegova enkratnost?

Če kar citiram avtorico teksta to jabolko, zlato, Simono Semenič, z delčkom monologa Vesne: »Črn, visok, stasit. Seksi ko hudič.« In pridodam zgolj še to, da zna dobro pripraviti omenjeni stejk.

Kaj si želite, da bi o razmerjih, ki jih tkemo ljudje, vedeli, ko ste bili mlajši? In kdo vam je nazadnje dal odličen nasvet, kako se znajti v svetu, v katerem so odnosi vse bolj površni, hitro nastajajo in tudi razpadajo?

Da ljudje nismo popolni, da se vse življenje učimo iz napak in da s tem ni nič narobe, da je biti zvest samemu sebi in lastnim željam pomembneje od ugoditve pričakovanjem okolja. Da je dobronamernost tista, ki največ šteje. Nasvete pa pobiram v ženskih revijah in na tržnici.