Novi predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta se z zvezdniško posadko nastopajočih poklonila žrtvam epidemije covida in vsem, ki so v zadnjem letu pomagali v boju proti novemu koronavirusu, predvsem pa pokazala, kako je, ko ameriškega predsednika podpira ljudstvo, prizor, ki se je nazadnje zgodil ob ponovni inavguraciji Baracka Obame, leta 2013, vsekakor pa ne pred štirimi leti, ko je zaprisegel Donald Trump

Joe Biden s soprogo Jill Biden in Kamala Harris s soprogom Dougom Emhoffom ob prihodu na inavguracijo v Washingtonu. Foto: Mike Segar/Reuters

Kontrast med inavguracijo Bidna in Trumpa ne bi mogel biti večji, za kar so poskrbeli predvsem glasbeniki. Če je Trumpu, ki se je pred štirimi leti hvalil, da bo na njegovi zaprisegi nastopil sam Elton John (še ena izmed praznih obljub, po katerih bo znan nekdanji predsednik), na kup pa uspel zbrati le tri manj znane izvajalce – punk skupino 3 Doors Down, country pevca Tobyja Keitha in zvezdnico šova Amerika ima talent Jackie Evancho, ki je pozneje obžalovala svoj nastop v podporo Trumpu – so za Bidna skupaj stopila največja imena glasbene industrije. 

Donald in Melania Trump se Bidnove inavguracije nista udeležila, ampak sta pobegnila na Florido. Foto: Carlos Barria/Reuters

Jutranje inavguracijsko praznovanje je odprla Lady Gaga, ki je zapela ameriško himno Star Spangled Banner. Njen čustveni nastop je navdušil kritike, čeprav so bila mnenja o njeni modni opravi deljena (izbrala je patriotsko obarvano kreacijo francoske modne hiše Schiaparelli, ki jo trenutno vodi ameriški oblikovalec Daniel Roseberry), pa je ganila vse, ko je pri verzu »our flag was still there« (naša zastava je obstala, op.p.) pokazala na ameriško zastavo, ki plapola na vrhu kapitolske kupole in spomnila na surov napad protestnikov nanj pred dvema tednoma. 

Lady Gagi je sledila latinoameriška zvezdnica Jennifer Lopez, ki je priložnost izkoristila tudi za poklon svojim portoriškim koreninam in koreninam mnogih Američanov. V beli opravi modne hiše Chanel (tudi tukaj konotacija barve ni bila izgubljena, bela predstavlja svobodo, nosile so jo že sufražetke in je barva tako delavskega razreda kot bogatašev) je zapela zgodovinski pesmi za Američane This Land is Your Land in America the Beautiful, vmes pa v španskem jeziku (ki je drugi najbolj govorjeni jezik v ZDA) zaklicala slovite besede iz ameriške ustave: »Una nación indivisible con libertad y justicia para todos« (en narod, nerazdružljiv, s svobodo in pravico za vse, op. p.), ki jim je dodala še verz »Let's get loud« (bodimo glasni, op. p.) iz svoje istoimenske uspešnice.  

Še najbolj pa je Američane presenetil nastop country glasbenika in republikanca Gartha Brooksa, ki za mnoge ne bi bil prva izbira nastopajočega na inavguraciji demokratskega predsednika. A prav to je bil namen Bidnove ekipe, združiti na rdeče in modre razklano ZDA, ki jo je štiri leta mandata tako uspešno razdvajal njegov predhodnik Trump. Čeprav je country glasba simbol belopoltih Američanov, je Brooks z a capella izvedbo pesmi Amazing Grace (za svojo so jo v 19. stoletju vzeli temnopolti sužnji v Ameriki, stoletje pozneje pa je našla svoje mesto v gospelu, črnski duhovni glasbi) ganil zbrane pod kapitolskim gričem in doma pred zasloni. Njegov namen, da v čutenju poveže sodržavljane ne glede na barvo kože ali politično pripadnost, je bil dosežen. 

A to še ni bilo vse, inavguracijo so do konca dneva popestrile še številne druge glasbene zvezde, med drugimi Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, skupina Foo Fighters, John Legend, Justin Timberlake, Demi Lovato in naposled Katy Perry, ki je svojo uspešnico Fireworks odpela ob ognjemetu, ki je razsvetlil nočno nebo Washingtona. Čeprav je predsedniški dvojec Biden-Harris z izborom navdušil glasbene kritike, pa so ti najbolj pogrešali kakšnega predstavnika rapa. Glede na proteste Black Lives Matter, ki so zaznamovali zadnje leto v ZDA, bi bile kritične besede katerega izmed ameriških raperjev brez dlake na jeziku zagotovo dobrodošle. 

Preberite še: Zapuščina Melanie Trump 

Poslušajte: Zadnje besede Melanie Trump 

Morda vas zanima tudi: Kdo je Amanda Gorman, ki je na inavguraciji navdušila ves svet