Igralski par 45-letni Joaquin Phoenix in 35-letna Rooney Mara sta postala starša, je na filmskem festivalu v Zurichu razkril ruski režiser Victor Kossakovsky, ki je z ameriškim igralcem sodeloval pri snemanju dokumentarnega filma o življenju prašička z imenom Gunda. »Pravkar je dobil dojenčka, mimogrede, ime mu je ... River,« je na novinarski konferenci povedal režiser in tako opravičil izostanek Phoenixa, ki je izvršni producent dokumentarca. 

Novopečena starša novice o sinovem rojstvu še nista uradno potrdila, a tuji mediji domnevajo, da se je dojenček rodil pred mesecem dni. Da sta zanj izbrala ime River niti ne tako veliko naključje, Joaquin je bil na brata, ki je tragično umrl leta 1993 zaradi prevelikega odmerka mamil, zelo navezan, njegova smrt pa ga je močno strla, kot tudi Hollywood, ki je Riverju napovedal veliko kariero. 

Foto: Denis Makarenko/Shutterstock

Talentirani igralec je bil ob tragediji star komaj 23 let in je bil ravno med snemanjem filma Dark Blood, ki je nato izšel nedokončan po igralčevi smrti 19 let pozneje. Če bi River Phoenix še živel, bi prav gotovo spremenil filmsko krajino, vsaj nekaj hollywoodskih uspešnic iz 90. let prejšnjega stoletja pa bi bilo videti zelo drugače, River je namreč v žepu že imel glavne vloge v filmih Košarkarjev dnevnik (po njegovi smrti je vloga šla v roke Leonardu DiCapriu), Intervju z vampirjem (film so nato posvetili igralcu) in Milk (namesto Riverja je vlogo dobil Emile Hirsch). 

Joaquin ima poleg pokojnega brata še tri sestre Rain, Liberty in Summer, zadnji dve sta prav tako poimenovali svoja otroka po pokojnem bratu, Liberty ima sina Ria (rio je portugalska beseda za reko, river pa angleška), Summer pa Indiana (po Riverjevi upodobitvi mladega Indiana Jones v filmu iz leta 1989). 


Joaquin in Rooney sta se zaročila lani poleti, po tem, ko sta se leta 2017 prvič v javnosti pojavila kot par. Spoznala sta se sicer že leta 2013 na snemanju filma Ona, par pa postala šele tri leta kasneje, ko sta ponovno zaigrala skupaj v filmu Marija Magdalena, saj je bil igralec sprva prepričan, da ga igralka prezira. »Ona je edino dekle, ki sem jo kdaj poiskal na internetu,« je razkril o njuni zvezi. »Bila sva samo prijatelja, e-mail prijatelja. Drugače ne bi nikoli storil tega. Nobenega dekleta še nisem poiskal na spletu.« 


Phoenix, ki si je letos za upodobitev Jokerja v istoimenskem filmu prislužil prvega oskarja, je pokojnega brata omenil tudi v čustvenem govoru ob prejemu nagrade. "Ko je bil star 17 let je moj brat napisal tole besedilo: »Teci na pomoč z ljubeznijo in mir bo sledil."«