IZ NOVE ONEPLUS

Znana novinarka iskreno: Sedem let bo, odkar mi je počilo srce

Izšla je nova Onaplus! V februarski številki se s priznanimi domačimi sogovorniki sprašujemo, kam tone Slovenija.
Fotografija: Februarska Onaplus je že v prodaji, na prodajnih policah jo najdete do 4. marca 2024. 
Odpri galerijo
Februarska Onaplus je že v prodaji, na prodajnih policah jo najdete do 4. marca 2024. 

»Ta Slovenija danes ni več ničemur podobna, to je ena mizerija,« pravi Bernarda Jeklin. Prva dama slovenskega novinarstva in dolgoletna urednica je prava zakladnica znanja, ki še vedno kritično gleda na družbo in kaj se z njo dogaja. Brez dlake na jeziku nam je zaupala, nad čim je najbolj razočarana in zakaj je svoj dom v Ljubljani zamenjala za dom za starejše nad Koprom. 

»Ljubljana se grozovito spreminja, prenehala je biti prijazno mesto, začeli so graditi bahave bloke, veliko je jarega meščanstva, druga klientela. Ko sem jaz živela svoje življenje v Ljubljani, je bila luštno intelektualno univerzitetno mesto, zdaj pa ni več. Zlasti intelektualno Slovenija hira. Vse na slabše gre, kaj bo iz teh ljudi. V kaj so Slovenci zdrknili, prav srce me boli. Kje jemljejo zglede?« je zaskrbljena. 

Bernarda Jeklin Foto: Jože Suhadolnik/delo
Bernarda Jeklin Foto: Jože Suhadolnik/delo

Pogovarjali smo se tudi z enim najuglednejših slovenskih specialistov plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije prof. dr. Urošem Ahčanom, ki nam je med drugim povedal:

»Medicina postaja vse bolj brezosebna. Odnosi med zdravnikom in pacientom so ukalupljeni v kratke časovne normative, industrija postavlja protokole zdravljenja z izbranimi zdravili. Namesto zdravega načina življenja in preprečevanja bolezni smo zdravniki postali predpisovalci tablet in kapsul. Uveljavljajo se tehnološko napredne naprave in umetna inteligenca, ki bo sprejemala pomembne odločitve, brez vsakršne empatije. Vse bolj pozabljamo, da lahko zdravijo tudi besede, pogledi, stiski rok. Tega je v današnji medicini vse manj.« 

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med. Foto: Foto: Aljoša Rebolj
Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med. Foto: Foto: Aljoša Rebolj

Priljubljena in vedno nasmejana televizijska voditeljica Bernarda Žarn nam je v iskrenem pogovoru zaupala: »Stara mama Fanika mi je enkrat, ko sem jokala, rekla: »Kdo pa misliš, da si, da se ti bodo dogajale samo lepe stvari. Neuspehe, neuresničene želje je treba sprejemati s ponižnostjo.« Zelo dobro vem, kako boli srce, ko se ti ne izpolnijo najgloblje želje. Pa zato ne zavidam tistim, ki so se jim. Poznam globoko bolečino.« 

Bernarda Žarn Foto: David Lotrič Banović
Bernarda Žarn Foto: David Lotrič Banović

»Sedem let bo, odkar mi je počilo srce, in danes sem v marsikaterem pogledu povsem drug človek, kot sem bila takrat, ko sva se razšla in sem se odpravila na veliko pustolovščino (samo)iskanja. Zdi se mi, da me je tisti usodni trenutek ločitve razstavil in sem se morala ponovno sestaviti. Na drugo stran predora sem prišla spremenjena,« pa nam je v ekskluzivnem intervjuju razkrila ameriška pisateljica in novinarka Florence Williams, ki je po tem, ko jo je po 25 letih nepričakovano zapustil mož, zbolela za hudo avtoimuno boleznijo. 

Florence Williams Foto: Blaž Samec
Florence Williams Foto: Blaž Samec

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte