Izbor World's 50 best restaurants pripravlja revija Restaurant, ki je Roševo letos že okronala z nazivom najboljše  svetovne kuharske mojstrice. In čeprav ime namiguje, da izberejo 50 najboljših, jih pravzaprav razglasijo 100. Izbor velja za enega najprestižnejših na svetu, od leta 2002 pa ga pripravlja skoraj tisoččlanska komisija, sestavljena iz gostincev, novinarjev in drugih poznavalcev svetovne kulinarične scene. 


Foto: Hiša Franko


Slavnostna razglasitev bo šele prihodnji teden, a razkrili so že tiste kulinarične ustanove, ki so se uvrstile od 51. do 100. mesta. Med njimi je letos kobariška Hiša Franko, ki je zasedla 69. mesto, in tako prehitela nekatere najbolj znane in s kar tremi Michelinovimi zvezdicami kronane restavracije na svetu, kot so Per Se v New Yorku, Martin Berasategui v Španiji in Maaemo v Oslu.


Foto: Tripadvisor


Ne gre sicer za prvo slovensko uvrstitev, a gotovo najvišjo do sedaj. Leta 2010 se je na lestvico kot prva uvrstila ljubljanska restavracija JB in zasegla 89. mesto, s kar 20 skoki razlike, pa Hiša Franko zares dviguje slovenski ugled.


Foto: Hiša Franko


Da se pod budnim očesom Roševe resnično dobro je, so potrdili tudi pri založbi The Slovenia. Hišo Franko so pred nekaj dnevi razglasili za najboljšo v Sloveniji. Na letošnjem izboru je premagala kar 140 predlaganih restavracij pri nas. Med 50 najboljših na svetu pa je kobariško zakladnico dobrot uvrstil tudi Diners Club.