Še predvčerajšnjim sta 35-letni britanski princ Harry in njegova soproga 38-letna vojvodinja Meghan vestno opravila kraljevi obisk kanadskega diplomatskega urada v Londonu, dan kasneje pa preko družbenih omrežji sporočila odločitev, da ne bosta več opravljala kraljevih dolžnosti. Z britansko monarhijo bosta prerezala tudi finančne stike, sta obljubila, saj si pri osvobajanju iz kraljevih spon želita postati finančno neodvisna. »Po večmesečnem razmisleku in zasebnih razpravah sva se odločila, da je letos napočil čas, da zasedeva novo vlogo v tej (kraljevi) instituciji,« sta zapisala v uradni izjavi na Instagramu. »Nameravava odstopiti od kraljevih dolžnosti in si prizadevati, da postaneva finančno neodvisna, ob tem pa vseeno še naprej v celoti podpirati njeno visočanstvo kraljico.« 

Medijska ugibanja, da sta Meghan in Harry na britanskem dvoru nesrečna, po takšni potezi dobivajo veliko več smisla, iz sporočila zakoncev Sussex pa je razvidno, da sta korak načrtovala že dalj časa, saj sta med drugim v izjavi zapisal tudi, da ju je k odločitvi opogumila podpora javnosti v zadnjem letu. Od kraljeve družine pa se ne bosta distancirala samo na Otoku, Harry in Meghan sta navedla, da bosta »svoj čas delila med Združenim kraljestvom in Severno Ameriko«, kar bi lahko pomenilo, da se resnično nameravata seliti čez lužo in si v ZDA ali celo Kanadi, ki ju je na zadnjem izletu tako prevzela, omisliti drugi dom. 

Enakovredna razpetost med obema kontinentoma bo po njunem dobrodošla za prvorojenca Archieja, saj mu bosta na ta način lahko, kot sta zapisala v sporočilu, »privzgojila spoštovanje do kraljeve tradicije, v katero je bil rojen, obenem pa družini omogočila, da se osredotoči na naslednje poglavje, ki bo zajemalo tudi ustanovitev nove lastne dobrodelne enote«. V ta namen sta Harry in Meghan računu na Instagramu, ki je že skoraj eno leto ločen od ostalih kraljevih profilov, dodala še svojo spletno stran Sussexroyal, kjer bosta opozarjala na pereče družbene in okoljske problematike. 


Čeprav sta zakonca v sporočilu večkrat poudarila, da bosta še naprej podpirala britansko monarhijo in sodelovala s člani kraljeve družine »kraljico, princem Charlesom, princem Williamom in vsemi povezanimi osebami«, pa njuno javno oznanilo ni naletelo na odobravanje sorodnikov. 

Kmalu po objavi na Instagramu se je namreč odzvala britanska kraljica, ki je v uradni izjavi dejala: »Razprave z vojvodo in vojvodino Sussex so v zgodnji fazi. Razumemo njihovo željo po drugačnem pristopu, vendar so to zapletena vprašanja, za katera bo potreben čas.« 

Koliko časa, za zdaj seveda še ni znano, a pritiski na železno roko monarhije se vrstijo, saj imata Harry in Meghan ogromno podporo tako zvezdnikov kot navadnih smrtnikov po celem svetu, vsi po vrsti pa jim želijo, da si življenje uredita po svojih željah.